(foto) Jazbec: Podali smo šest ovadb v primeru Factor banke in Probanke

Čas branja: 4 min
25.09.2013  14:10  Dopolnjeno: 25.09.2013 15:26
Tako kot policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab kredit, je na poslovnem kosilu dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Spremljali smo poslovno kosilo z guvernerjem Banke Slovenije, ki sta ga organizirala Mreža idej in Akademsko društvo Pravnik.

Kot je poudaril Jernej Buzeti iz Mreže idej, je slovensko bančništvo bolečina slovenskega gospodarstva in tudi slovenske mladine. "Rešiti se moramo madežev, ki so nastali v preteklosti, mladi si želijo, da bi bil slovenski bančni sistem kredibilen in transparenten," je dejal Buzeti.

kosilo-jazbec18-br.1380111111.JPG
"Sanacijo bančnega sistema se da preprosto narediti. (...) Vprašanje pa je, kaj bo po rešitvi bank - te so namreč le zrcalna slika gospodarstva. Na obeh straneh je država - kot lastnik bank ter kot lastnik gospodarstva. In pokazalo se je, da ne znamo učinkovito upravljati lastnega premoženja," ugotavlja guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. (foto: Barbara Reya)

Jazbec o igrah skrivalnic in čakanja

"Tole kosilo sem si moral plačati sam, da ne bi kdo rekel, da mi ga je plačala NLB," pa se je na začetku pošalil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je spregovoril o dogajanju v Sloveniji. "V Sloveniji se igramo družabne igre, kot so skrivalnice in čakanje, ter igra 'zatrimo prenašalca slabih novic'. Prva slaba novica je: da morda ne moremo krize rešiti sami, druga pa je, strošek za davkoplačevalce bo velik. Kadar igrate družabne igre, se včasih zapletete."

Jazbec sicer meni, da vse težave lahko rešimo sami. "Mislim, da vse težave lahko sami rešimo, rešitve pa so v ukrepih na treh področjih: sanacija bančnega sistema, potem program ukrepov za oživitev gospodarstva ter politična stabilnost, ki določa prva dva ukrepa."

"Sanacija bank je igra skrivalnic ter igra čakanja, saj nihče noče biti rešitelj bank, ker še vedno čakamo na teste stresa. Čakamo pa še vedno zato, ker jih mora po pravilih ECB opraviti nekdo, ki je kredibilen. V določenem trenutku nam niso verjeli glede nobenih podatkov, ki smo jih pošiljali. Pri tem pa pozabljamo, da smo tudi sami del EU, torej na nek način goljufamo sami sebe," je povedal Jazbec. "Igra čakanja je prišla do točke, ko se je moralo nekaj zgoditi, ko bomo morali, če ne sami, pa vsaj s pomočjo tujcev, rešiti težave."

Kaj bomo naredili po sanaciji bank?

"Vendar je vprašanje, kaj bo po rešitvi bank - te so namreč le zrcalna slika gospodarstva. Na obeh straneh je država - kot lastnik bank ter kot lastnik gospodarstva. In pokazalo se je, da ne znamo učinkovito upravljati lastnega premoženja," meni guverner.

"Sanacijo bančnega sistema se da preprosto narediti, počakali bomo na rezultate ter videli, kakšna je kakovost aktive. To bomo pregledali sami, brez pomoči tujcev, in videli bomo, kako prenašati slabe terjatve. Pri tem pa je nekomu iz tujine težko razložiti, kako prenašati terjatve z enega računa države na drug račun države, mogoče se zdi čudežno, da bomo potem kar naenkrat ugotovili, kaj je narobe z državnim upravljanjem. Zato je vprašljivo, če bomo na ta način prepoznali napake glede upravljanja. To nas postavlja pod vprašaj kot kredibilne sogovornike."

In kako potem, po rešitvi bank zagnati gospodarstvo v nek pozitiven ritem? "Očitno smo prišli do točke, kjer vsaka nadaljnja obremenitev ne znese več, obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več plačevati. Ne ukvarjamo se z načinom, kako bo gospodarstvo samo vplačevalo v državno blagajno za odplačevanje dolgov. Pogosto poslušamo o tem, kako je Slovenija malo zadolžena, vprašljivo pa je, kako odplačujemo ta dolg. Tega je enostavno odplačevati, če imate visoko gospodarsko rast, a zdi se, da se redki pri nas ukvarjajo z razmerami, da bi bila rast višja."

Več davkov si lahko napišemo tudi v excelu

"Koliko davkov bo več pobranih, je čista špekulacija, te številke si lahko vsak doma napiše v excel tabeli," še pristavlja guverner.

"Če nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za višjo gospodarsko rast, je vsak pristop k sanaciji bančnega sistema nesmiseln, sicer bomo morali naslednje leto početi isto stvar znova."

Vprašanja iz občinstva in odgovori Jazbeca

Ali ima Slovenija še vedno svojo ekonomsko politiko?

"Teh politik je več, denarna in fiskalna sta vpeti v sistem ECB in EU. Vendar pa obstaja še vrsta drugih ekonomskih politik, ki jih tudi tako imenujemo, imamo še politiko plač in subvencij, ne pozabimo tudi na politiko modrosti, ki jo lahko prepoznamo le sami. Še vedno imamo samostojno politiko, govorjenje, da nam nekdo nekaj vsiljuje, je le prenašanje odgovornosti."

Ali obrestna mera, ki jo plačujemo, odseva višino našega dolga?

"Obrestna mera odseva sposobnost vračanja našega dolga. Ta možnost je trenutno majhna, vsako novo posojilo pa se vedno presoja po sposobnosti vračanja dolga."

Ali lahko pričakujemo da bo Banka Slovenija zaradi nevestnega ali slabega dela vložila ovadbo zoper prejšnjega guvernerja Krajnca?

"Mene zanima le to, kako bo slovenski bančni sistem izgledal naslednji teden in ob koncu mojega mandata. Če kdo misli, da je bilo delo mojega predhodnika slabo, so za to odgovorne pristojne institucije, taka vprašanja so po mojem mnenju neumestna."

Kakšna je vloga Banke Slovenije pri slabi banki?

"Vloga je posvetovalna. DUTB je ustanovila vlada in ta imenuje direktorje."

Ali so kreditne mape morda pokazale na sume kaznivih dejanj?

"Banka Slovenije jih poskuša odkrivati in naznanjati organom pregona. V Državnem zboru so me vprašali, koliko prijav smo dali za Probanko in Factor banko. Dali smo 62 prijav in 6 kazenskih prijav za ti dve banki. Je pa res da tudi policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab kredit."

Kako bomo uvedli zahteve bančne regulacije Basel III?

"Ključno vprašanje pri Baslu III je kapitalska ustreznosti bank. 18-odstotno kapitalsko ustreznost je trenutno v Sloveniji nemogoče doseči, zato je določeno tudi prehodno obdobje. Tudi v sistemu ECB je nekaj pomislekov, ali bo ta določanje kapitalske ustreznosti sploh vplivalo na poslovanje bank," pravi Jazbec in opozarja, da stoodstotna pokritost kreditov z depoziti ne bi omogočala, da banke opravljajo svoje delo. "Centralni bankirji vedno iščemo ravnotežje med stabilnostjo in učinkovitostjo bančnega sistema." Jazbec je dodal, da ustanavljanje novega evropskega bančnega regulatorja pomeni, da bo treba naslednje leto ponovno pregledati kakovpost bančne aktive. "Zato bomo v neprestanem testiranju, ki ne bo le slovensko ampak tudi evropsko," pravi Jazbec.

Glede zaupanja v mlade

Jazbec je dejal, da modrost resda pride z leti, načelo "ne kradi" pa ne pride s starostjo. "Nimam problemov delati z mlajšimi ali starejšimi od sebe."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bratuškova obljublja, da bodo poiskali odgovorne za stanje v bankah 122

"Ko se pogovarjamo o krivdi, je prav, da damo na mizo številke, v katerem obdobju je to nastalo," je še izpostavila predsednica vlade...

FINANCE
Članki
Članki Tožilec Moljk: V državnih bankah akcije kot v Hypu ne bomo dočakali 51

V primeru Hypo so ob sumih nepravilnosti ukrepali sami lastniki banke, v Sloveniji ti nimajo interesa, meni okrajni državni tožilec Luka...

FINANCE
Članki
Članki Dijsselbloem pozdravlja preglednost razkritja rezultatov 16

Prvi odzivi politike na rezultate pregledov bank, ki so razkrili, da bo za dokapitalizacijo treh največjih bank potrebne dobre tri...

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Slovenija nima sredstev za krepitev modernizacije 76

Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil novico, da tuja pomoč ni potrebna, meni pa, da moramo privabiti tuj kapital za nadaljnji...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Težko bi pristala na večja odpuščanja v javnem sektorju 106

Če pristojni v bankah ne bodo sodelovali z organi pregona, bodo morali oditi, pravi premierka Alenka Bratušek

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Za vsak večji projekt potrebujemo po enega državnega sekretarja 53

Prvak SD Igor Lukšič meni, da je situacija v Sloveniji po objavi stres testov odvisna predvsem od politične stabilnosti

OGLAS
FINANCE
Dokumentacija, ki jo bodo preverjali inšpektorji

Pristojni inšpektorji lahko v nekaterih primerih zahtevajo tudi vpogled v vašo dokumentacijo.