(foto) Jazbec: Podali smo šest ovadb v primeru Factor banke in Probanke

Čas branja: 4 min
25.09.2013  14:10  Dopolnjeno: 25.09.2013 15:26
Tako kot policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab kredit, je na poslovnem kosilu dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Spremljali smo poslovno kosilo z guvernerjem Banke Slovenije, ki sta ga organizirala Mreža idej in Akademsko društvo Pravnik.

Kot je poudaril Jernej Buzeti iz Mreže idej, je slovensko bančništvo bolečina slovenskega gospodarstva in tudi slovenske mladine. "Rešiti se moramo madežev, ki so nastali v preteklosti, mladi si želijo, da bi bil slovenski bančni sistem kredibilen in transparenten," je dejal Buzeti.

kosilo-jazbec18-br.1380111111.JPG
"Sanacijo bančnega sistema se da preprosto narediti. (...) Vprašanje pa je, kaj bo po rešitvi bank - te so namreč le zrcalna slika gospodarstva. Na obeh straneh je država - kot lastnik bank ter kot lastnik gospodarstva. In pokazalo se je, da ne znamo učinkovito upravljati lastnega premoženja," ugotavlja guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. (foto: Barbara Reya)

Jazbec o igrah skrivalnic in čakanja

"Tole kosilo sem si moral plačati sam, da ne bi kdo rekel, da mi ga je plačala NLB," pa se je na začetku pošalil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je spregovoril o dogajanju v Sloveniji. "V Sloveniji se igramo družabne igre, kot so skrivalnice in čakanje, ter igra 'zatrimo prenašalca slabih novic'. Prva slaba novica je: da morda ne moremo krize rešiti sami, druga pa je, strošek za davkoplačevalce bo velik. Kadar igrate družabne igre, se včasih zapletete."

Jazbec sicer meni, da vse težave lahko rešimo sami. "Mislim, da vse težave lahko sami rešimo, rešitve pa so v ukrepih na treh področjih: sanacija bančnega sistema, potem program ukrepov za oživitev gospodarstva ter politična stabilnost, ki določa prva dva ukrepa."

"Sanacija bank je igra skrivalnic ter igra čakanja, saj nihče noče biti rešitelj bank, ker še vedno čakamo na teste stresa. Čakamo pa še vedno zato, ker jih mora po pravilih ECB opraviti nekdo, ki je kredibilen. V določenem trenutku nam niso verjeli glede nobenih podatkov, ki smo jih pošiljali. Pri tem pa pozabljamo, da smo tudi sami del EU, torej na nek način goljufamo sami sebe," je povedal Jazbec. "Igra čakanja je prišla do točke, ko se je moralo nekaj zgoditi, ko bomo morali, če ne sami, pa vsaj s pomočjo tujcev, rešiti težave."

Kaj bomo naredili po sanaciji bank?

"Vendar je vprašanje, kaj bo po rešitvi bank - te so namreč le zrcalna slika gospodarstva. Na obeh straneh je država - kot lastnik bank ter kot lastnik gospodarstva. In pokazalo se je, da ne znamo učinkovito upravljati lastnega premoženja," meni guverner.

"Sanacijo bančnega sistema se da preprosto narediti, počakali bomo na rezultate ter videli, kakšna je kakovost aktive. To bomo pregledali sami, brez pomoči tujcev, in videli bomo, kako prenašati slabe terjatve. Pri tem pa je nekomu iz tujine težko razložiti, kako prenašati terjatve z enega računa države na drug račun države, mogoče se zdi čudežno, da bomo potem kar naenkrat ugotovili, kaj je narobe z državnim upravljanjem. Zato je vprašljivo, če bomo na ta način prepoznali napake glede upravljanja. To nas postavlja pod vprašaj kot kredibilne sogovornike."

In kako potem, po rešitvi bank zagnati gospodarstvo v nek pozitiven ritem? "Očitno smo prišli do točke, kjer vsaka nadaljnja obremenitev ne znese več, obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več plačevati. Ne ukvarjamo se z načinom, kako bo gospodarstvo samo vplačevalo v državno blagajno za odplačevanje dolgov. Pogosto poslušamo o tem, kako je Slovenija malo zadolžena, vprašljivo pa je, kako odplačujemo ta dolg. Tega je enostavno odplačevati, če imate visoko gospodarsko rast, a zdi se, da se redki pri nas ukvarjajo z razmerami, da bi bila rast višja."

Več davkov si lahko napišemo tudi v excelu

"Koliko davkov bo več pobranih, je čista špekulacija, te številke si lahko vsak doma napiše v excel tabeli," še pristavlja guverner.

"Če nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za višjo gospodarsko rast, je vsak pristop k sanaciji bančnega sistema nesmiseln, sicer bomo morali naslednje leto početi isto stvar znova."

Vprašanja iz občinstva in odgovori Jazbeca

Ali ima Slovenija še vedno svojo ekonomsko politiko?

"Teh politik je več, denarna in fiskalna sta vpeti v sistem ECB in EU. Vendar pa obstaja še vrsta drugih ekonomskih politik, ki jih tudi tako imenujemo, imamo še politiko plač in subvencij, ne pozabimo tudi na politiko modrosti, ki jo lahko prepoznamo le sami. Še vedno imamo samostojno politiko, govorjenje, da nam nekdo nekaj vsiljuje, je le prenašanje odgovornosti."

Ali obrestna mera, ki jo plačujemo, odseva višino našega dolga?

"Obrestna mera odseva sposobnost vračanja našega dolga. Ta možnost je trenutno majhna, vsako novo posojilo pa se vedno presoja po sposobnosti vračanja dolga."

Ali lahko pričakujemo da bo Banka Slovenija zaradi nevestnega ali slabega dela vložila ovadbo zoper prejšnjega guvernerja Krajnca?

"Mene zanima le to, kako bo slovenski bančni sistem izgledal naslednji teden in ob koncu mojega mandata. Če kdo misli, da je bilo delo mojega predhodnika slabo, so za to odgovorne pristojne institucije, taka vprašanja so po mojem mnenju neumestna."

Kakšna je vloga Banke Slovenije pri slabi banki?

"Vloga je posvetovalna. DUTB je ustanovila vlada in ta imenuje direktorje."

Ali so kreditne mape morda pokazale na sume kaznivih dejanj?

"Banka Slovenije jih poskuša odkrivati in naznanjati organom pregona. V Državnem zboru so me vprašali, koliko prijav smo dali za Probanko in Factor banko. Dali smo 62 prijav in 6 kazenskih prijav za ti dve banki. Je pa res da tudi policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab kredit."

Kako bomo uvedli zahteve bančne regulacije Basel III?

"Ključno vprašanje pri Baslu III je kapitalska ustreznosti bank. 18-odstotno kapitalsko ustreznost je trenutno v Sloveniji nemogoče doseči, zato je določeno tudi prehodno obdobje. Tudi v sistemu ECB je nekaj pomislekov, ali bo ta določanje kapitalske ustreznosti sploh vplivalo na poslovanje bank," pravi Jazbec in opozarja, da stoodstotna pokritost kreditov z depoziti ne bi omogočala, da banke opravljajo svoje delo. "Centralni bankirji vedno iščemo ravnotežje med stabilnostjo in učinkovitostjo bančnega sistema." Jazbec je dodal, da ustanavljanje novega evropskega bančnega regulatorja pomeni, da bo treba naslednje leto ponovno pregledati kakovpost bančne aktive. "Zato bomo v neprestanem testiranju, ki ne bo le slovensko ampak tudi evropsko," pravi Jazbec.

Glede zaupanja v mlade

Jazbec je dejal, da modrost resda pride z leti, načelo "ne kradi" pa ne pride s starostjo. "Nimam problemov delati z mlajšimi ali starejšimi od sebe."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Možnosti za uspeh prisilke Cimosa so dobre 10

"Ključno je znižati tveganja, da bi bila državna pomoč kvalificirana kot nedovoljena," pravi gospodarski minister

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Prioriteta bodoče vlade mora biti sanacija javnega zdravstva 29

Javni zdravstveni sistem je trenutno najbolj ogrožen, ranljiv in najtežje popravljiv, opozarja predsednik republike

FINANCE
Članki
Članki Samo z lastno pametjo smo lahko konkurenčni 5

GZS je pri pripravi strategije pametne specializacije poskušala povezati čim več malih in srednjih podjetij z raziskovalci in univerzami

FINANCE
Članki
Članki S pomočjo crowdfundinga nastaja nov konservatini mesečnik 74

Zavod iskreni.net v treh korakih spletni portal nadgrajuje s tiskanim mesečnikom Domovina