Bratušek: Obdavčene bodo VSE nepremičnine

Čas branja: 3 min
23.09.2013  21:12  Dopolnjeno: 23.09.2013 21:53
Nepremičninski davek bo veljal za popolnoma vse nepremičnine, drugi tir se bo moral poceniti, pokojnine in plače v javnem sektorju so za zdaj varne, likvidaciji bank pa bosta cenejši kot bi bila bankrota

id-id-bratusek-alenka08-be
"Obstajajo občine, kjer se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ne zaračunava," pravi predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek. "Tisti, ki imajo več, bodo več plačali," dodaja. "V zakonu ne želimo niti ene izjeme. Obdavčene bodo vse nepremičnine," je v intervjuju na TV Slovenija izjavila Alenka Bratušek.

"Prepričana sem, da bom na kongresu stranke dobila podporo," je pred oktobrskimi volitvami za mesto predsednika največje politične stranke v Sloveniji, samozavestna Bratuškova

Pot iz krize bomo iskali sami

Na vprašanje, da je vse več je dvomov, da bo Slovenija uspela sanirati banke in zakaj za pomoč ne zaprosimo mehanizma ESM je Bratuškova odgovorila, da bi resda dobili poceni denar za sanacijo bank, a z njim pridejo določene zahteve glede javnih financ. "Delamo vse, da bi krizo rešili sami," je dejala.

Drugi tir bo, a ne za oderuških 52 milijonov evrov za kilometer

"Telekoma ni mogoče prodati čez noč. Postopki morajo biti transparentni. S proračunom bo sprejeta časovnica prodaje 15 podjetij. Postopek prodaje Heliosa je tik pred koncem," je izjavila Bratuškova. Spomnimo, da je skrben pregled potencialnega kupca v Heliosu razkril za 22 milijonov evrov spornih poslov.

"Za 27 km proge država ne more dati 1,4 milijarde evrov, kar je 52 milijonov za kilometer. Poiskati bo treba rešitev, ki ne bo težka še en TEŠ," je na vprašanje o drugem tiru odvrnila Bratuškova.

Likvidaciji Factor banke in Probanke, da ni treba 400 milijonov plačati takoj

Bratuškova se je izognila nedvoumnemu odgovoru na provokativno vprašanje, kako to, da ni mogoče najti 70 milijonov za zdravstvo, pol milijarde evrov za reševanje dveh zasebnih bank pa. Bratuškova je povedala, da je stabilen bančni sistem predpogoj za delovanje države. Stečaj banke bi lahko povzročil paniko. Izpostavila je dejstvo, da panike ne bi preživel noben bančni sistem na svetu.

Povedala je, da bi morali davkoplačevalci za poplačilo zavarovanih depozitov takoj plačati 400 milijonov evrov. Z likvidacijo se bo strošek porazdelil na kaki dve leti, stroški reševanja pa naj bi znašali največ 400 milijonov evrov.

O sodnem pregonu odgovornih za nekaj sto milijonov evrov škode, ni bilo niti besede.

Plače javnih uslužbencev "varne" do konca 2014, pokojnine do konca 2015

"Do konca 2014 v plače uslužbencev posega v plače javnih uslužbencev ne bo," pravi Bratuškova. Potem dogovor poteče in potrebna bodo nova pogajanja. Pokojnine in socialni prejemki so "varni" do konca 2015. "O zniževanju pokojnin se nismo pogovarjali nikoli. Prav tako se nismo nikoli pogovarjali o ukinitvi celotnega dodatka za rekreacijo," je poudarila Bratuškova. Slednja izjava seveda pomeni, da je tekla beseda o zmanjšanju dodatka za rekreacijo - le od odpravi ni.

Možnosti za znižanje minimalne plače so

"Znižanje minimalne plače bi bilo možno, če bi se zaposleni v podjetju strinjali, da se minimalna plača zniža za določen nivo. Pogoj bi bil denimo, da je razmerje med najvišjo in najnižjo plačo štiri ali pet. Obstajal bi še cel kup drugih pogojev. O enostranskem poseganju v minimalno plačo ni bilo nikoli govora," pravi Bratuškova.

Proračun bo šel na vlado na zadnji dan roka

Glede proračuna je dejala, da je prepričana, da bo proračun izpolnil pričakovanja Bruslja, finančne trge pa, da vlada dela prav in da se bo zadolževanje pocenilo. Dodala je, da so slovenske vlade v preteklosti obljubljale preveč. Njena izjava: "Dejanja so sedaj bolj pomembna kot besede," je v nasprotju z njeno znano izjavo, da Slovenija potrebuje samo več časa.

Proračuna ta teden še ne bo. Na vladi bo sprejet v ponedeljek, saj ga bo šele v petek v obravnavo dobil Ekonomsko-socialni svet. Rok za oddajo proračuna je 30. september.

Bratuškova bo na sprejem proračuna za 2014 vezala svojo zaupnico. Če bi proračun padel, bi to pomenilo tudi padec vlade in predčasne volitve.

Krizni davek v mini obliki

"Kriznega davka ne bo," je dejala Bratuškova. Pravzaprav bo. Prihaja v obliki odprave avtomatičnega prilagajanja dohodninske lestvice rasti življenjskih stroškov.

Davčne blagajne da, če program proti brisanju računov ne bo uspešen

Bratuškova napoveduje, da bodo davčne blagajne uvedene, če uvedba programske opreme, ki onemogoča brisanje računov, ne bo uspešna. Dodala je, da je julija uveden ukrep za zdaj uspešen. Davčni inšpektorji so julija in avgusta izvedli 14 tisoč akcij, kar je bilo precej več kot sicer.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bratušek: V 2014 začetek pogajanj o plačah javnih uslužbencev 28

Za Alenko Bratušek bo glasovanje o proračunu za 2014 tudi glasovanje o zaupnici vladi. Cena drugega tira se mora znižati, plače javnih...

FINANCE
Članki
Članki (intervju) Ne odlašajte s slabitvami!

Ameriški ekonomist Joseph Quinlan

FINANCE
Članki
Članki Proračunski ukrepi: Bratuškova danes pričakuje zbližanja stališč 54

Vlada Alenke Bratušek nadaljuje pogajanja o ukrepih za proračun za naslednje leto,a ni nujno, da bodo danes sprejeli kakšne končne...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Ni fer, da za obresti plačujemo več kot Nemčija. Ni fer! 129

Saga o Lukšičevih 1,4 milijarde evrov se nadaljuje...

FINANCE
Članki
Članki Vizjak predlog proračuna označil za sanje 18

"Denar za dokapitalizacijo bank je že naložen na bančnih računih. Dodatno zadolževanje ne bo potrebno," je na seji odbora DZ za...

FINANCE
Članki
Članki Državni zbor jutri začne proračunsko sejo 78

Na kateri od postavk proračuna se bodo sredstva zmanjšala, ni znano.

FINANCE
Članki
Članki Umar najverjetneje ne bo spreminjal napovedi gibanja BDP 9

Na uradu, katerega jesensko napoved je pričakovati v kratkem, za zdaj ne pričakujejo sprememb napovedi 2,5-odstotnega krčenja BDP, pravi...

PRO
Članki
Članki Preberite: Veliki pregled tujih naložb v Sloveniji

Kako tuji lastniki delajo s slovenskimi podjetji? In kako dobro plačujejo delavce? Ali odpuščajo? V času, ko se pogovarjamo o prodaji...