S 3D-tiskanjem bodo podvojili prihodke

18.09.2013  22:30
V Formiasu izdelujejo 3D-prototipe za industrijske naročnike

V podjetju Formias Inženiring iz Cerknega so lani februarja kupili prvi industrijski 3D-tiskalnik dimension elite, nato pa v juniju istega leta še projet HD 3500 plus. »Po nakupu prvega stroja smo šli iskat naročila in izkazalo se je, da v podjetjih potrebujejo predvsem izdelke visoke natančnosti,« pravi David Fister, direktor Formias Inženiringa.

fister-david10-br.1379528423.jpg.o.600px.jpg
Specializirali smo se za izdelavo prototipov za avtomobilsko, elektroindustrijo, proizvajalce bele tehnike in za medicinske pripomočke, pravi David Fister iz Formias Inženiringa.

Zato so se kmalu po nakupu prvega stroja odločili za nakup še enega. Lani so ustvarili 67 tisoč evrov prihodkov, letos jih pričakujejo dvakrat več.

Za kartuše dva tisoč evrov

David Fister in Matjaž Domnik, ustanovitelja Formiasa, sta se prej ukvarjala predvsem z razvojem mobilnih in spletnih aplikacij, konec leta 2011 pa sta ustanovila Formias Inženiring in se usmerila v 3D-tiskanje. Najprej so kupili 3D-tiskalnik dimension elite proizvajalca Stratasys, nato pa še tiskalnik projet HD3500 plus, ki sta še vedno med najsodobnejšimi. Izdelujejo modele iz plastike ABS +, izdelki so temperaturno obstojni do 96 stopinj, običajna velikost izdelkov je 20 krat 20 krat 30 centimetrov; z lepljenjem je mogoče sestaviti tudi večje modele. Kadar naročniki zahtevajo posebej natančne modele ali modele z gladko površino, uporabijo MJM-tehnologijo, s katero je mogoče izdelati funkcionalne prototipe z natančnostjo do 16 mikronov, pravi Fister. Kartuše z vhodnimi materiali so še vedno razmeroma drage; cena kompleta kartuš v tiskalniku lahko presega dva tisoč evrov.

Tiskanje je še vedno razmeroma počasno

Stratasysov tiskalnik dimension elite deluje na podlagi tehnologije FDM, tiskalnik projet 3500 pa ima tehnologijo brizganja multi-jet. Pri prvem je hitrost tiska odvisna od geometrije izdelka, pri drugem pa od višine izdelka. Pri izdelavi najbolj natančnih izdelkov v resoluciji 16 mikronov je treba počakati približno eno uro, da tiskalnik zgradi tri milimetre izdelka v višino. To pomeni, da je treba za zahtevnejše kose počakati od 60 do 70 ur.

V Formiasu so se specializirali za izdelavo prototipov za avtomobilsko in elektroindustrijo ter za podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem medicinskih pripomočkov ter bele tehnike, s podjetjem Ekliptik razvijajo nastavke z vodili za instrumente, ki jih uporabljajo kirurgi pri ortopedskih operacijah hrbtenice in kolkov, izdelujejo pa denimo tudi makete za dele gradbenih strojev za nemškega kupca. Skupaj s kooperanti ponujajo tudi druge rešitve na področju 3D-tiska, denimo izdelavo arhitekturnih maket in izdelavo modelov s tehnologijo izdelave kalupov in ulivanja.

Natančna izdelava

Njihovi naročniki so praviloma podjetja z močnimi razvojnimi oddelki ali pa manjša inovativna podjetja. Zahteve naročnikov so vse večje, pravi Fister. »Včasih so zahtevali predvsem čim natančnejšo izdelavo, zdaj pa hočejo izdelke, ki so mehansko in funkcionalno čim bolj podobni končnemu serijskemu izdelku.«

Razlika med pričakovanji in resničnostjo

Minulo leto, ki je bilo njihovo prvo polno leto poslovanja, so ustvarili 67 tisoč evrov prihodkov, zaradi velikih naložb v nakup strojev pa so poslovali z izgubo. Letos pričakujejo podvojitev prihodkov, hkrati pa, da se jim bo nakup obeh strojev povrnil v štirih do petih letih. Želijo postati vodilni ponudnik 3D-tiska v regiji.

»Za zdaj je razlika med trženjskim prikazovanjem zmožnosti 3D-tiskalnikov in med tistim, kar stroji izdelajo, še vedno razmeroma velika. Predvsem kupci tiskalnikov za domačo uporabo so pogosto razočarani,« pravi Fister. Po njegovi oceni se morajo materiali in tehnologija še močno izboljšati, preden bodo stroji tako dobri, da bi jih vsi lahko imeli doma.

Razvili so mobilno aplikacijo za Shell

V Formiasu so sicer ohranili tudi prvotno dejavnost, to je razvoj spletnih aplikacij in aplikacij za mobilne naprave. Razvili so recimo mobilno aplikacijo za naftno družbo Shell, naročilo zanjo pa so dobili neposredno iz Velike Britanije. Med njihovimi aplikacijami za široko rabo je recimo brezplačna aplikacija Android Novice, s pomočjo katere lahko prek telefonov in tablic spremljamo novice medijev po lastni izbiri, osvežujejo se vsako minuto; za zdaj imajo 3.500 uporabnikov. Med bolj znanimi je tudi Pirs za Android, aplikacija za distribucijo dokumentov in samozaložništvo Catlogr, v začetni fazi razvoja sta pa že dva nova projekta. Približno 20 odstotkov njihovih naročnikov je iz tujine, nekaj tudi iz Hrvaške.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo

Štiri velika imena, brez katerih si danes ne moremo predstavljati sodobnega avtomobilizma.

IKT
Članki
Članki To je raj na Zemlji, ki ga je našla napredna analitika

Ste se kdaj vprašali, ali obstaja raj na Zemlji in kako ga najti? Šest strokovnjakov družbe SAS, med njimi tudi Slovenec dr. Aleksander...

FINANCE
Članki
Članki Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 4

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura....

PA
Novice
Novice 35. Finančna konferenca o vplivu novih tehnologij ter prihodnosti Slovenije

Med temami osrednjega finančnega dogodka tudi državno lastništvo, slovenska rast in konkurenčnost ter bančna podpora, pa vloga...

STARTAJ
Zgodbe
Zgodbe Spoznajte Slovenca, ki služita dober denar s tem, da vas zazibata v spanec

Z aplikacijo Tingles sta pristala v enem najboljših pospeševalnikov Y Combinator

MANAGER
Manager
Manager Začel je z avtom iz peska, danes je kitajski Tesla

Lastnik kitajskega avtomobilskega podjetja Geely in eden od najbogatejših Kitajcev je kupil skoraj desetodstotni delež Daimlerja. Po...

FINANCE
Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve 3

V nedeljo se bo odvil prvi krog ruskih parlamentarnih volitev. Zmagovalec je bržkone že znan, ljudje pa vse bolj apatični.