Pogodbo o nakupu Mercatorja podpisal tudi Agrokor

Čas branja: 2 min
14.06.2013  08:00  Dopolnjeno: 14.06.2013 19:48
Prodajalci 53 odstotkov Mercatorja so podpisali sporazume o prodaji. "Prepričan sem, da bo to odlična poslovna zgodba," pravi Ivica Todorić

Prodajalci Mercatorja so že podpisali sporazum o prodaji (SPA) Mercatorja, smo izvedeli. V konzorciju delničarjev za prodajo Mercatorja so NLB in družba za upravljanje NFD ter NFD Holding, Gorenjska banka, Hypo banka, Banka Celje, Prvi faktor, NKBM in Banka Koper. Popoldne so soglasje dali še nadzorniki Radenske in Laškega, soglasje Uniona pa bo veljavno po skupščini delničarjev. Da tam ne bo zapletov, so s podpisom zajamčili v Laškem, ki je Unionov 98-odstotni lastnik. Če bo dejansko prišlo do prodaje, bi Pivovarna Laško dobila okrog 105 milijonov evrov in se za ta znesek tudi razdolžila.

[A] F79DO_todoric_ivica_ps.1303418409.jpg

Zvečer je podpis na pogodbo dodal še Ivica Todorić (na fotografiji) iz Agrokorja. V ponedeljek, po seji nadzornega sveta Mercatorja, bo Todorić podpisal še sporazum o sodelovanju z upravo Mercatorja, ki jo vodi Toni Balažič. "Ta povezava bo koristna tako za potrošnike, zaposlene, proizvajalce in upnike kot tudi za ostale zainteresirane delničarje, s tem pa bo Agrokor postal največje maloprodajno podjetje v srednji in vzhodni Evropi," zatrjujejo pri hrvaškem trgovcu. Todorić je ob podpisu pogodbe zagotovil, da bo Agrokor skupaj z Mercatorjem povečal učinkovitost poslovanja, ohranil delovna mesta in izboljšal konkurenčnost v regiji ter na celotnem evropskem tržišču. "Prepričan sem, da bo to odlična poslovna zgodba," pravi.

Tudi v Laškem so prepričani, da bo posel koristen za obe družbi. "S partnerstvom družb Agrokor in Mercator bo nastala vodilna trgovska skupina z močno tržno pozicijo v Jugovzhodni Evropi. Z združitvijo poslovanja bosta imeli obe podjetji koristi, ki jih prinaša večji obseg prodaje in sinergije na vseh trgih, kjer podjetji poslujeta," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prodaja pa bo uspešna šele, ko bo Agrokor pridobil tudi dovoljenja vseh varuhov konkurence po Balkanu ter ATVP. Šele po tem bo obvezan dati tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice.

Lani bi bilo še enkrat bolje

Agrokor je za delnico Mercatorja letos ponudil 120 evrov, še lani je 221 evrov, a je prodajo preprečila politika. Kupnina za celoten Mercator bi lani znašala dobrih 800 milijonov evrov, letos skoraj pol manj.

Takrat je zmanjkalo soglasje nadzornega sveta NLB, česar tedanji upravi Boža Jašoviča po statutu sicer ne bi bilo treba, a so se zanj odločili zaradi nasprotovanja tedanjega finančnega ministra Francija Križaniča in člana uprave AUKN Marka Goloba. Prav zadnji je po neuradnih informacijah z obljubo dostave "kriminalnega dosjeja" Todorića prepričal predstavnike belgijske KBC, da glasujejo proti prodaji. Kot trdijo zanesljivi viri, jim je Golob - že po glasovanju - prinesel le fascikel časopisnik člankov.

Takoj plačilo 10 odstotkov kupnine

Ob podpisu prodajnega sporazuma bi Agrokor prodajalcem na račune že nakazal 10 odstotkov kupnine, ki bi jih ti obdržali tudi, če bi si Agrokor premislil ob morebitnem slabšem reprogramu posojil Mercatorja od kupčevih pričakovanj.

Ob povišanju cene na 120 evrov za delnico bi Agrokor konzorciju plačal skupaj 239,5 milijona evrov, za celoten delež pa 40 milijonov več od zdajšnje ponudbe. Po plačilu kupnine bi Agrokor kot garancijo, da se bo prihodnje tri leta držal zavez, plačal še dodatnih 24 milijonov evrov, od tega bi šlo 75 odstotkov v sklad delavcev.

Agrokor tokrat v nakup prek dokapitalizacije

Kot smo razkrili februarja, je Agrokor tokrat menjal taktiko za nakup Mercatorja. Če so mu še lani očitali, da bi z dodatno zadolžitvijo za nakup to povečal prek meja vzdržnosti, se je je letos lotil z dokapitalizacijo. Nato pa bo ločil dejavnosti trgovine in prehrane.

EBRD in zasebna naložbena sklada Blackstone ter One Equity Partners (ta je v lasti investicijske banke JP Morgan) naj bi Agrokorju zagotovila 400 milijonov evrov svežega kapitala, smo izvedeli neuradno.

Refinanciranju naj bi sledilo preoblikovanje skupine: trgovski del naj bi ločili od prehranskega. V trgovski družbi, menda je delovno ime Adria Retail, bi družina Todorić imela le še 51-odstotni lastniški delež (preostalo dokapitalizatorji za nakup Mercatorja), v prehrambnem, ki bi se še imenoval Agrokor, pa stoodstotnega.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako so oskubili davčno reformo 1

Čez dva tedna gre na vlado reforma, ki že na začetku ni bila prav pogumna, čez poletje pa so jo še oskubili

FINANCE
Kolikšen zalogaj bo kulturni evro 1

Skupaj bo šlo od leta 2021 do 2027 za vlaganja v kulturo iz proračuna 122,6 milijona evrov

FINANCE
Nekaj nasvetov, kako do uspeha in zmage v nišni dejavnosti

Na 6. konferenci slovenskih izvoznikov smo se dotaknili tudi nišnih dejavnosti