Pravnomočno: Kordežu šest let in pet mesecev zapora

Čas branja: 3 min
10.06.2013  10:38
Višje sodišče je sledilo predlogu tožilca Jožeta Kozine in nekdanjemu šefu Merkurja Binetu Kordežu zvišalo zaporno kazen.

Obveščaj me o novih člankih:  
Janja Krašovec dodaj
Oto Brglez dodaj
Kograd Igem dodaj
Bofex dodaj
nlb dodaj

kordez.1342598243.JPG

Višje sodišče je nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža obsodilo na šest let in pet mesecev zaporne kazni, piše Delo. S tem je sodišče sledilo predlogu tožilca Jožeta Kozine, ki je po sodbi okrožnega sodišča (to je Kordeža obsodilo na pet let zapora) za nekdanjega šefa nakelskega trgovca predlagal višjo kazen.

Nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec ter nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez sta dobila po leto in pol zapora. Podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo, bo plačalo 100 tisoč evrov kazni.

Sodba za Kordeža, Krašovčevo in Brgleza je tako pravnomočna, piše Delo. Poročajo še, da je tudi nekdanji član Merkurjeve uprave (Milan Jelovčan) dobil dve leti zapora, medtem ko Siol.net piše, da se bo jelovčan še enkrat zagovarjal pred okrožnim sodiščem. Višje sodišče naj bi del sodbe, ki se nanaša nanj, namreč razveljavilo.

Denarne kazni bodo ali ne?

Kordežu, Kraševčevi in Brglezu sicer ne bo treba plačati denarne kazni, še poroča Delo, saj je višje sodišče odločilo, da trojici ne bo izreklo denarne kazni.

Portal Siol.net po drugi strani poroča, da naj bi sodišče odločanje o denarnih kaznih vrnilo na prvostopenjsko sodišče.

Sodišče odredilo vročitev odločbe

Na vprašanje, ali je Kordežu že bilo izdano vabilo na prestajanje zaporne kazni, so nam na Okrožnem sodišču v Ljubljani, odgovorili, da so v petek, 7. junija 2013, prejeli spis z odločitvijo Višjega sodišča. Po njihovih besedah so nato odredili vročitev odločbe vsem strankam in njihovim zagovornikom. »Do prejetja dokazil o vročitvi dodatnih informacij ne moremo dajati,« so še sporočili.

Ali vas je presenetilo zvišanje zaporne kazni nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu?

Vabimo vas, da na novo vprašanje odgovorite v spletni anketi na naslovu

( www.finance.si/glasovanje2772 ).

Zgodovina Kordeževih poslov

Zgobo Merkurja smo na Financah spremljali od začetka. Preberite, kakšne načrte je Kordež imel leta 2007 (Za posojilo za odkup Merkurja sem zastavil svoje ime) in kako se je končalo: Kordež & Co. so si izplačali 12 milijonov.

Časovnica

Leto 1998

Vodenje Merkurja od Jakoba Piskernika prevzame Bine Kordež, takrat je v podjetju zaposlen 10 let.

Leto 1999

Merkur prevzame Kovinotehno.

Leto 2003

Merkur dokončno prevzame Bofex Jurija Schollmayerja.

Januar 2007

Engrotuš od Kada in Soda na dražbi kupi 319.181 delnic Merkurja in jih pozneje proda Factor banki, Banki Koper, NLB in Abanki Vipa.

Julij 2007

Merfin (podjetje menedžerjev Merkurja) kupi 193.598 delnic Merkurja od Engrotuša, NLB in Factor banke.

September 2007

Podjetje Bineta Kordeža BK Kapital pri Factor banki najame osem milijonov evrov posojila. Za posojilo Kordež zastavi 30,95-odstotni delež Merfina.

Oktober 2007

Merfin objavi prevzem Merkurja z Banko Koper, Savo, Interfin Naložbami in Euro-Veneto (pred objavo so imeli 78,5 odstotka delnic Merkurja, na koncu 97 odstotkov).

Januar 2008

Delničarji Merfina na skupščini potrdijo sklep o iztisu malih delničarjev, sklep decembra 2008 dovoli tudi kranjsko okrožno sodišče. Na skupščini potrdijo tudi umik delnice iz kotacije ljubljanske borze, ki se zgodi marca.

Pomlad 2010

Merkur se znajde v hudih težavah, dobaviteljem le s težavo plačuje, nekateri ustavijo dobave, banke upnice zahtevajo sestop Kordeža z vodstva družbe. Zapusti ga tudi ključni komercialist Goran Čelesnik.

Maj 2010

Merfin in Mercator podpišeta pismo o nameri prodaje Merkurjevih trgovin Mercatorju.

Konec junija 2010

Merfin in Mercator ustavita vse aktivnosti v povezavi s strateškim povezovanjem Mercatorja s trgovsko divizijo Merkur.

3. november 2010

Sodišče v Kranju je začelo postopek prisilne poravnave v Merkurju.

9. november 2010

Uprava Merkurja se je z nekdanjim predsednikom uprave nakelskega podjetja Binetom Kordežem, ki je bil zadnje mesece zaposlen na mestu svetovalca uprave, dogovorila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja brez odpravnine.

Februar 2012

Tožilci vložijo obtožnico zoper Kordeža zaradi domnevnih nepravilnosti pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem. Pet obtoženih se pritoži.

Maj 2012

Začetek sojenja v primeru Merkur. Mesec dni kasneje tožilec spremeni obtožnico, Kordež jo označi za konstrukt.

5. september 2012

Bine Kordež je obsojen na pet let zapora. "Verjetno sem najbolj ustrezna oseba, da se ga razglasi za krivca v Sloveniji in proti temu se ne morem boriti" je sodbo pokomentiral Bine Kordež. Kasneje se je na sodbo pritožil.

8. maj 2013

Višje sodišče obravnava pritožbe obsojenih v primeru Merkur. Tožilec Jože Kozina za Kordeža predlaga zvišanje zaporne kazni s pet let na šest let in pet mesecev zapora. Sodnica na koncu pove, da bodo odločitev sodišča obsojeni prejeli po pošti.

10. junij 2013

Višje sodišče Bineta Kordeža obsodi na šest let in pol zapora.Preberite tudi:

10.07.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bine Kordež je na prostosti: spet procesne napake 147

Vrhovno sodišče je ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo zaradi nepravilnosti v postopku

DRAŽBE
Članki
Članki Kordeževa hiša prodana krepko nad izklicno ceno 12

Nepremičninska družba Zelena hiša, ki je že lastnica tudi druge polovice hiše ter Kordeževa upnica, je za pol hiše odštela 322...

FINANCE
Članki
Članki Sojenje Kordežu se vrača na prvo stopnjo, tožilstvo brez komentarja 18

Vrhovno sodišče okrožnemu očita, da ni postavilo izvedenca, ki bi ovrednotil Merfin, s čimer je Kordežu kršilo pravico do izvajanja...

FINANCE
Članki
Članki Merkur od tega tedna uradno naprodaj 2

Za stoodstotni delež Merkurja Trgovine pričakuje stečajna upraviteljica Merkurja vsaj 28,5 milijona evrov

FINANCE
Članki
Članki Snujeta Pesjak in Papič menedžerski prevzem Merkurja 2.0? 3

Blaž Pesjak in Bojan Papič sodelovanje zanikata; nižje cene od izklicne v neuspelem poskusu prodaje ne bo

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...