Čas branja: 2 min
02.06.2013  22:30
Ni videti, da bi v državo pritekal svež denar, zato se bo BDP še sesedal, kriza pa bo dolga.

Preberite tudi:
  1. Kako končno začeti rasti?

V stripih se večkrat pojavijo liki pijanih kavbojev, ki zajahajo konja v napačno smer in rečejo: ta konj nujno potrebuje glavo. Tudi za kuro je dobro, da ima glavo. To ni posebej tehtna ugotovitev, je pa nekaj, o čemer se vsi strinjamo. Da se pač ne spremo že pri uvodnih ugotovitvah.

Že lanski izračuni ekonomistov so kazali, da so mala in srednja podjetja tako zadolžena, da bi potrebovala približno štiri milijarde evrov lastniškega kapitala za normalno poslovanje in razvoj. Če upoštevamo še banke in velika podjetja, bi v Sloveniji potrebovali približno osem milijard lastniškega kapitala. Kapitalska suša je posledica posojilne zabave v obdobju od leta 2005 do 2009, denar je končal v nasedlih nepremičninskih projektih, menedžerskih odkupih, korupciji in drugih oblikah prerazdeljevanja. Banke, podjetja in vlada so čakali, da se bodo razmere uredile same po sebi oziroma s pomočjo davkoplačevalcev. Računali so tudi na SID banko, ki je državna in je njena naloga zagotoviti denar. O tem je še zdaj prepričanih veliko nasedlih lastnikov, ki na nesrečo vseh tonejo skupaj s potencialno perspektivnimi podjetji.

Ni videti, da bi v državo pritekal svež denar, zato se bo BDP še sesedal, kriza pa bo dolga.

Ob upadu BDP konec leta 2008 in v letu 2009 je takratna vlada narobe ocenila, da je kriza kratkoročna, hkrati pa se je sprenevedala o visoki konkurenčnosti naših podjetij. Zato smo po nepotrebnem dodatno zadolževali državo, pospeševali domače povpraševanje in zamaknili vsebinske spremembe družbe.

Tako velik upad BDP v prvem četrtletju leta 2013 tako ni presenečenje, je samo logična posledica, podobno kot maček po krokanju, ki bi ga nekateri najraje zdravili s pivom.

Kaj nam preostane? Najprej prodaja tistih podjetij, za katera obstajajo kupci, torej Triglav, Telekom, Mercator in Helios. Načrt sistemskega razdolževanja podjetij predvideva konverzijo lastniških deležev, kar pomeni, da bodo banke, ki niso znale upravljati same sebe, zdaj za vrat dobile podjetja, ki jih nikoli niso hotele, denarja za nujno sanacijo pa spet ne bo.

Kje so še viri svežega denarja in rasti? Predvsem javne naložbe, ki ne obremenjujejo javnih blagajn, lahko pa hitro povečajo BDP, zaposlenost in proizvodnjo. Razvojni ekonomisti jih imajo polne knjige, naštejmo nekaj tistih, ki jih svetuje Marko Jaklič.

1. Energetska sanacija stanovanjskih in poslovnih zgradb. Financiranje lahko zagotovi Eko sklad, skupaj z evropskimi finančno-razvojnimi skladi. Prebivalci in podjetja bi odplačevali posojila s prihranki pri energiji.

2. Takojšen začetek gradnje hidroelektrarn na srednji Savi.

3. Naložbe v širokopasovna omrežja in digitalizacijo družbe, ker pospešujejo gospodarsko rast in omogočajo tehnološke inovacije v podjetjih.

4. Spodbujanje internacionalizacije, tehnološkega posodabljanja in rasti malih in srednjih podjetij, kar že počne SID banka, a bi lahko bolje.

Finančno ministrstvo je decembra lani z EIB podpisalo posojilno pogodbo v vrednosti pol milijarde evrov, a jih še ne črpamo. V tekoči finančni perspektivi EU smo imeli slab izkupiček, na novo perspektivo 2014-2020 se slabo pripravljamo. Jasno je, da moramo prodajati podjetja, učinkoviteje črpati denar EU in načrtovati sodobnejše javne naložbe kot je TEŠ 6, še pred tem pa obračunati s sistemsko korupcijo.

Vse že vemo in o tem čivkajo že vrabci, mi pa kot kokoš brez glave. Iz strukturne krize se bomo vlekli približno desetletje, pametne vlade bi lahko spremembe pospešile, a jih ne.

karikatura-105-ig.1370203061.jpg.o.470px.jpg

Preberite tudi:

02.06.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Musk se je poigral s cenami tesel

Pocenila sta se modela S in X, iz ponudbe so umaknili cenejši različici, ki sta imeli začetno ceno 78.300 in 83.200 evrov. Za koliko se...

TOP JOB
Delavci
AVTO
Novosti
Novosti Električni superavto oznanja vnovični preporod Lotusa 4

Nov super avto včasih super znamke Lotus. Novi evija je najmočnejši serijski električni avto na svetu. Njegova proizvodnja se začne v...

FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen je nova predsednica evropske komisije - kaj še obljublja poleg podnebne banke 18

V današnjem tajnem glasovanju so poslanci evropskega parlamenta dosedanjo nemško obrambno ministrico potrdili za novo predsednico...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

IZVOZNIKI
Novice
Novice Steklarna Hrastnik na krilih odličnega rezultata predčasno v 24,6-milijonsko naložbo

V prvem letošnjem polletju so dosegli 26,9-odstotno EBITDA maržo, zato bodo prihodnjo jesen postavili novo peč za steklenice za žgane...

FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu 6

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon 1

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna