Za nedovoljene pritožbe na ustavno sodišče denarna kazen

Čas branja: 1 min
02.06.2013  16:18
Denarno kazen zaradi zlorabe pravice vložiti ustavno pritožbo je senat ustavnega sodišča doslej izrekel v več kot 50 primerih

Pritožnike na ustavno sodišče lahko namesto zanje ugodne rešitve spora doleti denarna kazen, če sodišče ugotovi, da je njihova pritožba očitno nedovoljena in neutemeljena. Ustavno sodišče višino kazni odmeri glede na vse okoliščine primera: najvišja doslej izrečena kazen je bila 500 evrov, najnižja 200.

Kazen za zlorabo

Kot so za STA pojasnili na ustavnem sodišču, so denarne kazni predvidene za tiste udeležence v postopku ali njihove pooblaščence, ki zlorabljajo pravice, ki jih imajo po zakonu o ustavnem sodišču. Ali je do takšne zlorabe prišlo, pa presoja ustavno sodišče oz. njegov senat v vsakem konkretnem primeru.

Tako denimo ni dovoljena ustavna pritožba zoper posamične akte, izdane v zadevah prekrškov. Po zakonu lahko namreč ustavno sodišče o taki pritožbi odloča le izjemoma in v posebej utemeljenih primerih, če gre za odločitev o pomembnem ustavnopravnem vprašanju, ki presega pomen konkretne zadeve, kar mora pritožnik utemeljiti.

Doselj je sodišče kazen izreklo v 50 primerih

Denarno kazen zaradi zlorabe pravice vložiti ustavno pritožbo zoper posamične akte, izdane v zadevah prekrškov, je ustavno sodišče oz. senat ustavnega sodišča doslej izrekel v več kot 50 primerih.

Da neka zadeva glede na ustaljeno presojo ustavnega sodišča nima možnosti za uspeh, ustavno sodišče obvesti tudi pritožnike, ki jih izrecno opozori, da bo vztrajanje pri odločitvi lahko obravnavalo kot zlorabo pravice do vložitve ustavne pritožbe. Če pritožnik pri svoji zahtevi za presojo vloge kljub temu vztraja, sodišče o njej odloči.

Namen kaznovanja tistih udeležencev v postopku ali njihovih pooblaščencev, ki zlorabljajo pravice, je posledično tudi zmanjševanje števila tovrstnih zlorab.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev

Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 5

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta