Čas branja: 2 min
02.06.2013  13:40
Pet let po izbruhu afere Patria in več kot letu in pol prvega naroka se sojenje v tej zadevi le končuje

Obveščaj me o novih člankih:  

Tožilstvo je svoje zaključne besede imelo v začetku tedna, svoj pogled je predstavil tudi že zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz. Ostali so na vrsti ponedeljek, zato je možno, da bo sojenja konec že takrat.

id-F74DO_patria_8x8_be.1239905795

Peterica na zatožni klopi

Na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča so septembra 2011 sedli nekdanji predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, poslovnež Walter Wolf, lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov 8x8 za Slovensko vojsko. Posel, ki so ga sklenili ministrstvo za obrambo, slovensko podjetje Rotis in finsko podjetje Patria, je bil vreden vreden dobrih 278 milijonov evrov.

Česa so obtoženi

Janša naj bi sprejel obljubo nagrade, prav tako Zagožen, meni tožilstvo, ki pravi, da sta Wolf in Zagožen tudi posredovala v poslu. Kot še piše v obtožnem predlogu, naj bi Zagožen ostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije. Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Riedl obsojen v Avstriji

Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Prve obravnave so zaznamovale zahteve zagovornikov obtoženih po izločitvi dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni s kršenjem človekovih pravic. Sodnica Barbara Klajnšek tega mnenja ni delila, sklenila je, da dokazov ne bo izločila.

Po prebranem obtožnem predlogu, dolgem 82 strani, in zagovorom obtoženih, ki so obtožbe odločno zavrnili, se je januarja lani le začel dokazni postopek. Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo, do uslužbencev Patrie in posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, ki ga je avstrijsko sodišče aprila obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji.

Janša: Tožilec zagovarja miselni delikt

Na drugi strani pa obtoženi in njihovi zagovorniki trdijo, da gre za politično motiviran proces, v obtožnem predlogu pa da so izmišljotine in laži. Janez Janša pravi, da tožilec zagovarja miselni delikt, očitki pa da se nanašajo na neugotovljen kraj, čas in način izvedbe kaznivega dejanja. Odvetniki so tožilcu očitali tudi, da je obtožni predlog pomanjkljivo spisan in da ne vsebuje vseh dejstev in okoliščin, ki konkretizirajo očitano kaznivo dejanje, kar obtoženim onemogoča pravico do obrambe.

Da dokazov za to, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo, je v ponedeljek poudaril tudi Matoz. Ponovil je, da Janša na ljudi na obrambnem ministrstvu, ki so odločali o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Tudi Matoz opozarja, da tožilstvo v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Vsaka drugačna sodba kot oprostilna bi po oceni Janše sicer pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Sloveniji, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti.

Napovedan shod v podporo Janši

Ponedeljkovo obravnavo, čeprav ni nujno, da bo že izrečena sodba, bo pospremil tudi shod v podporo Janezu Janši, ki je prek Facebooka napovedan ob 15. uri pred ljubljansko sodno palačo.

Možno je namreč, da z zaključnimi besedami sklenejo že v ponedeljek, sodnica pa ima po zakonu o kazenskem postopku tri dni časa, da izreče sodbo. Na zaključne besede čakata še zagovornika Toneta Krkoviča ter Ivana Črnkoviča, kasneje pa bodo tudi obtoženi imeli možnost, da zadnjič nagovorijo sodišče, zato bi se ponedeljkova obravnava lahko zavlekla pozno v popoldan.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Predsednika vlade Mira Cerarja je težko kaj naučiti! 43

Kaj se lahko zato iz primera Janša vs. Klemenčič naučita Jazbec in Kotnik

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Če se ne bo dalo delati, bom odšel 8

Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB, pred katero so kadrovske zamenjave

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa večjih stanovanj v Eko srebrni hiši

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...