Milič poziva k nadaljnjemu reformiranju trga dela

Čas branja: 1 min
02.06.2013  09:37
Na številnih področjih, predvsem glede varne prožnosti, zaostajamo za primerljivimi državami, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije, ki jo vodi Samo Hribar Milič

Obveščaj me o novih člankih:  

hribar-milic-samo4-sb.1366918459.jpg.n.195px.jpg

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so ta teden vlado znova pozvali k nadaljnjemu reformiranju trga dela. Kot je pojasnil predsednik GZS Samo Hribar Milič (na sliki), si želijo spoštovanja socialne varnosti, hkrati pa, da delodajalcev ne bi bilo strah zaposlovati in bi širili poslovno dejavnost.

Med priporočili Sloveniji za izhod iz krize, ki so ta teden prišla iz Bruslja, je tudi nadaljnje reformiranje trga dela in pokojninske reforme, je ob predstavitvi novega priročnika Vodnik po novem zakonu o delovnih razmerjih (ZDR) ta teden spomnil Hribar Milič.

"Na GZS smo sprejem ZDR sprejeli z odobravanjem, a hkrati z opozorili, da na številnih področjih, predvsem glede varne prožnosti, zaostajamo za primerljivimi državami," je dejal.

Za novo zaposlovanje in podjetniško delovanje

Hribar Milič je napovedal, da bodo na GZS "aktivno podpirali zahteve EU, da pripravimo še boljši trg dela s spremembami, ki nas bodo spodbujale k novemu zaposlovanju, podjetniškemu delovanju in zagotavljanju višje stopnje socialne varnosti v Sloveniji".

Katere so pomanjkljivosti

Recenzent priročnika Zvone Vodovnik je med pomanjkljivostmi ZDR izpostavil strokovno vprašanje enotne pogodbe o zaposlitvi, uvedbo odpravninskih skladov, ki bi bili smiselni zlasti pri drobnem gospodarstvu, ter vprašanje sociale.

Knez: Delodajalci morajo preveriti obstoječi model v praksi

Namestnik direktorja za zakonodajo s področja gospodarstva v pravni službi GZS in urednik vodnika Igor Knez pa je v predstavitvi korakov na poti do ureditve delovne zakonodaje v podjetjih pojasnil, da se je treba najprej seznaniti z novimi določbami in instituti, sledi pa faza implementacije pri delodajalcih v poslovni praksi.

Kot je opozoril, morajo delodajalci preveriti obstoječi model organizacije v praksi, da se ugotovi, ali je pravi ali ga je mogoče nadgraditi oz. spremeniti.

Tretji korak je bipartitni socialni dialog, saj sama sprememba zakona ne omogoča avtomatične rešitve in spremembe pri posameznem delodajalcu. Nujna je namreč prilagoditev kolektivnih pogodb dejavnosti in na njihovih osnovi podjetniških pogodb ter na koncu pogodb o zaposlitvi, je naštel.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Cerar: Država mora postati vzoren plačnik 7

Šef GZS Samo Hribar Milič pa je med drugim dejal, da dostop do financiranja ni ključna ovira za podjetja. Mar res?

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...