Stepišnikovi pojasnjujejo, zakaj je Sloveniji padla konkurenčnost

Čas branja: 2 min
01.06.2013  11:28
Ukrepi, ki jih je vlada sprejela v okviru nacionalnega reformnega programa, bodo izboljšali konkurenčnost, pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj, ki ga vodi Stanko Stepišnik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

stepisnik-stanko12-be.1365966316.jpg.n.195px.jpg

Potem ko je Slovenija na lestvici konkurenčnosti zdrsnila na 52. mesto, so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za STA ocenili, da je nizka uvrstitev le delno upravičena. Ukrepi, ki jih je vlada sprejela v okviru nacionalnega reformnega programa (NDP) in so predvideni v razvojnih dokumentih, bodo izboljšali konkurenčnost, so dejali na ministrstvu, ki ga vodi Stanko Stepišnik (na sliki).

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2013, ki jo je pripravil švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), zdrsnila na 52. mesto, potem ko je bila lani mesto višje.

Glavni razlogi za to po navedbah predstavnikov ministrstva ležijo v splošni gospodarski klimi v Sloveniji v zadnjih nekaj letih.

Kateri so razlogi

V tej luči so izpostavili omejeno dostopnost do različnih virov financiranja, tudi povratnih in nepovratnih evropskih sredstev, birokratske postopke, povezane z dostopnostjo do virov financiranja, omejeno kritično maso visokotehnološkega kadra, omejene možnosti zaposlovanja visokokvalificiranega kadra za nedoločen čas ter nevarnost odliva znanja zaradi pomanjkanja ustreznih delovnih mest v Sloveniji.

Na ministrstvu so izpostavili še, da smo v Sloveniji lani zabeležili krčenje gospodarstva v obsegu 2,3 odstotka in da se je posledično znižala tudi rast izvoza, ki je bil v predhodnih dveh letih glavni dejavnik gospodarskega okrevanja.

"Struktura industrije se spreminja prepočasi"

"Poleg tega Slovenija na svetovnem trgu vse težje konkurira s proizvodnjo tehnološko manj zahtevnih proizvodov ali delovno intenzivnimi proizvodnjami," so opozorili. Ocenili so, da se struktura industrije spreminja prepočasi, saj veliko velikih zaposlovalcev še ni popolnoma izvedlo tehnološke prenove proizvodnih procesov. Tudi sicer se gospodarstvo prepočasi usmerja v panoge, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost, so dodali.

Kot posebej slabo pa so opisali stanje na področju tujih neposrednih investicij. Te so lani po podatkih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj dosegle 112 milijonov evrov, kar je šestkrat manj kot leta 2011.

Na ministrstvu verjamejo, da bodo položaj Slovenije okrepili z ukrepi iz NRP in ključnih razvojnih dokumentov. Konkurenčnost želijo izboljšati s poenostavitvijo razpisov, skrajševanjem birokratskih postopkov pri potrjevanju projektov, zmanjšanjem obsega poročanja in večjo usmerjenostjo v doseganje rezultatov.

V večji meri bo treba uporabljati povratne vire financiranja

S poenostavitvijo postopkov bi lahko olajšali dostopnost do virov financiranja, so pojasnili. "Slovenija bo imela v prihodnjem programskem obdobju precej manj sredstev, zato bo treba v večji meri uporabljati povratne vire financiranja in zagotavljati maksimalni učinek vloženih sredstev," so posvarili.

Nizka uvrstitev Slovenije na lestvici IMD je sicer po njihovih besedah le delno upravičena. Rezultat je vedno odvisen od uporabljene metodologije, so poudarili.

"Kar bi bilo treba upoštevati pri teh ocenah, je tudi obseg javnih sredstev - tudi evropskih -, ki se namenjajo za raziskave, razvoj in inovacije. V naslednji finančni perspektivi bo tudi znaten del teh sredstev namenjen za raziskave, razvoj in inovacije, predvsem za tiste sektorje in panoge, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost in s tem povečujejo konkurenčnost slovenskih podjetij," so sklenili.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...