Semolič: Država naj takoj pomaga Peku, Svei in Aha Muri

Čas branja: 2 min
30.05.2013  16:05
V sindikatu ZSSS pozivajo državo, naj naštetim podjetjem priskočijo na pomoč s posojili z državnim poroštvom

dušan semolič

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes vlado pozvali k takojšnji pomoči podjetjem Peko, Aha Mura in Svea Zagorje. Kot so pojasnili, naštete družbe ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila s poroštvom, dovolj naj bi bilo šest milijonov evrov. Dodali so, da živijo iz dneva v dan in da časa le za besede ni več.

Peko, Aha Mura in Svea Zagorje imajo naročila in kakovostno blagovno znamko, težave pa imajo z likvidnostnimi sredstvi, so poudarili zbrani na današnji novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Ljubljani.

Kot so opozorili, podjetja ne potrebujejo pomoči v obliki nepovratnih sredstev, temveč tekoča likvidnostna sredstva oz. posojila s poroštvom države. Za njihovo rešitev naj bi bilo dovolj okoli šest milijonov evrov.

Tekstilni sindikat: Če država ne reši Peka, bo to stalo pet milijonov evrov

Sekretar Sindikata tekstilno-usnjarske predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman je povedal, da podjetja v njihovi panogi večinoma poslujejo pozitivno, da pa je proizvodnja sezonskega značaja in da so zato v času "medsezon" odvisna od sposojenega denarja.

Če denimo v primeru Peka ne bo ukrepanja, bo to državo po njegovih izračunih stalo pet milijonov evrov, medtem ko podjetje za ohranitev potrebuje od milijon do dva milijona evrov obratnih sredstev.

Predsednica sindikata v Peku Aleksandra Lang je dodala, da bi morebitni stečaj Peka za Tržič, kjer ni delovnih mest, pomenil socialno bombo. Kot je razložila, je na to tržiško podjetje vezanih več dvo- in enostarševskih družin.

Dovolj dela imajo tudi v Aha Muri, je zatrdila predsednica sindikata v murskosoboškem podjetju Jolanka Horvat. Razložila je še, da je nenehno čakanje na plače za delavce neznosno.

Lesarski sindikat: Lesni industriji se slabo godi

Slabo se v Sloveniji, kljub temu da je bogata z lesom, godi tudi lesarskim podjetjem, je dejal predsednik Sindikata lesarstva Slovenije Lojze Raško. "Kot da bi Arabci začeli zapirati vrelce in dejali, da se jim ne splača črpati nafte," je ponazoril.

Glede na to, da se je število zaposlenih v panogi v zadnjih 20 letih prepolovilo, tako da trenutno zaposluje le še okoli 8000 ljudi in nekaj obrtnikov, je ohranitev Svee zelo pomembna, je menil. A pri njenem obstoju gre za dneve, je ponovil opozorila kolegov.

Vložek v to zagorsko podjetje bi imel perspektivo, se je strinjal predsednik sindikata v Svei Antonio Buovski. Kot je izpostavil, je njihova blagovna znamka veliko vredna, družba pa ima ogromno partnerjev. Podjetje z odlašanjem dnevno izgublja, v primeru pomoči pa se bo po njegovih besedah znalo prilagoditi tržišču.

Semolič: Če bodo ljudje ob delo, zaposlitev zanje ne bo več

Peko, Aha Mura in Svea Zagorje skupaj zaposlujejo 2040 ljudi, njihova povprečna starost pa se giblje med 45 in 50 leti, pa je spomnil predsednik ZSSS Dušan Semolič. Če bodo ti ljudje ob delo, zanje zaradi njihove starosti zaposlitve ne bo več, je dodal.

Poleg tega bo Slovenija v primeru stečajev teh podjetij ob pomemben del industrije. Industrija pa je po Semoličevih besedah pomembna danes in bo za izhod iz krize pomembna tudi jutri.

Ena najpomembnejših prioritet države bi morala biti zato prav pomagati podjetjem v težavah, ki imajo delo in kakovostne blagovne znamke, je menil. Ko je podjetje enkrat uničeno, je prepozno, izgubljeno je znanje generacij, je posvaril.

Izpostavil je še, da v tovrstnih primerih ne sme iti za reševanje lastnikov podjetij, temveč za reševanje delovnih mest, delavcev.

Kako bi lahko pomagale banke

Poleg države lahko na tem področju pomembno vlogo odigrajo tudi banke, verjame Semolič. Glede na to, da se banke rešuje z davkoplačevalskim denarjem in da doslej še nobena ni šla v stečaj, morajo tudi one ravnati družbeno odgovorno in pomagati podjetjem, je prepričan.

V tej luči je prvi mož ZSSS vlado pozval, naj od besed o pomoči podjetjem takoj preide k dejanjem. Kot je izpostavil, so pomembni dnevi. Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pričakuje, da bo pripeljalo do rešitev, od ministrstva za finance pa, da reševanja ne bo zaustavljalo.

A vlada o poroštvih tem in drugim podjetjem danes ni razpravljala, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal v.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
ZZZS namerava bolj stisniti farmacevtsko industrijo 3

Prihodnje leto bi morale vse farmacevtske družbe več vračati v javno blagajno, ker izdatki za draga zdravila rastejo hitreje od...

DRAŽBE
Članki
Članki Stanovanja, vikendi na morju in zemljišča – vse to na dražbah prodaja država

Izklicne cene stanovanj se začnejo pri 33.500 evrih in segajo do 103 tisoč evrov. Cene počitniških apartmajev na Hrvaškem se začnejo...

AVTO
Novosti
Novosti Je to zadnja priložnost za dizel? 2

Pri Mercedesu so z združenjem elektromotorja in baterije z dizelskim motorjem ustvarili priključni hibrid, ki proizvede le okoli 40...

AVTO
Novice
Novice Šesterica prestižnih športnih terencev na Prima preizkušnji

Tokrat na Prima testu športni terenci D razreda in premijske uvrstitve: alfa romeo stelvio, audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC, Lexus NX...

PRO
Članki
Članki Kako so kriptovalute skrojile vrh lestvice najuspešnejših IT-podjetij

Prenesite si brezplačno revijo Top podjetja v IKT

FINANCE
Zdaj gre (spet) zares: NLB objavila namero za kotacijo delnic v Ljubljani in Londonu 9

Še enkrat ponavljamo vse, kar morate vedeti o prodaji največje banke pri nas

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe - SŽ išče direktorja, zaposlujejo tudi EBRD, NLB, Mesi, Spar, CGP in še 15 podjetij

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Joc Pečečnik prodal igralnici: Dost' 'mam države, ki ovira razvoj igralništva! 11

"'Obupal sem nad mrtvo zakonodajo in ščitenjem monopola," nam iz Las Vegasa piše lastnik izdelovalca igralnih aparatov.

FINANCE
'Nacionalni interes' je mrtev - komaj smo našli junaka, ki bi dala svoj denar v delnice NLB! 17

Bodo mnenjski voditelji s svojim denarjem poskrbeli, da bo več NLB "ostalo slovenske"?