Semolič: Država naj takoj pomaga Peku, Svei in Aha Muri

30.05.2013  16:05
V sindikatu ZSSS pozivajo državo, naj naštetim podjetjem priskočijo na pomoč s posojili z državnim poroštvom

dušan semolič

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes vlado pozvali k takojšnji pomoči podjetjem Peko, Aha Mura in Svea Zagorje. Kot so pojasnili, naštete družbe ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila s poroštvom, dovolj naj bi bilo šest milijonov evrov. Dodali so, da živijo iz dneva v dan in da časa le za besede ni več.

Peko, Aha Mura in Svea Zagorje imajo naročila in kakovostno blagovno znamko, težave pa imajo z likvidnostnimi sredstvi, so poudarili zbrani na današnji novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Ljubljani.

Kot so opozorili, podjetja ne potrebujejo pomoči v obliki nepovratnih sredstev, temveč tekoča likvidnostna sredstva oz. posojila s poroštvom države. Za njihovo rešitev naj bi bilo dovolj okoli šest milijonov evrov.

Tekstilni sindikat: Če država ne reši Peka, bo to stalo pet milijonov evrov

Sekretar Sindikata tekstilno-usnjarske predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman je povedal, da podjetja v njihovi panogi večinoma poslujejo pozitivno, da pa je proizvodnja sezonskega značaja in da so zato v času "medsezon" odvisna od sposojenega denarja.

Če denimo v primeru Peka ne bo ukrepanja, bo to državo po njegovih izračunih stalo pet milijonov evrov, medtem ko podjetje za ohranitev potrebuje od milijon do dva milijona evrov obratnih sredstev.

Predsednica sindikata v Peku Aleksandra Lang je dodala, da bi morebitni stečaj Peka za Tržič, kjer ni delovnih mest, pomenil socialno bombo. Kot je razložila, je na to tržiško podjetje vezanih več dvo- in enostarševskih družin.

Dovolj dela imajo tudi v Aha Muri, je zatrdila predsednica sindikata v murskosoboškem podjetju Jolanka Horvat. Razložila je še, da je nenehno čakanje na plače za delavce neznosno.

Lesarski sindikat: Lesni industriji se slabo godi

Slabo se v Sloveniji, kljub temu da je bogata z lesom, godi tudi lesarskim podjetjem, je dejal predsednik Sindikata lesarstva Slovenije Lojze Raško. "Kot da bi Arabci začeli zapirati vrelce in dejali, da se jim ne splača črpati nafte," je ponazoril.

Glede na to, da se je število zaposlenih v panogi v zadnjih 20 letih prepolovilo, tako da trenutno zaposluje le še okoli 8000 ljudi in nekaj obrtnikov, je ohranitev Svee zelo pomembna, je menil. A pri njenem obstoju gre za dneve, je ponovil opozorila kolegov.

Vložek v to zagorsko podjetje bi imel perspektivo, se je strinjal predsednik sindikata v Svei Antonio Buovski. Kot je izpostavil, je njihova blagovna znamka veliko vredna, družba pa ima ogromno partnerjev. Podjetje z odlašanjem dnevno izgublja, v primeru pomoči pa se bo po njegovih besedah znalo prilagoditi tržišču.

Semolič: Če bodo ljudje ob delo, zaposlitev zanje ne bo več

Peko, Aha Mura in Svea Zagorje skupaj zaposlujejo 2040 ljudi, njihova povprečna starost pa se giblje med 45 in 50 leti, pa je spomnil predsednik ZSSS Dušan Semolič. Če bodo ti ljudje ob delo, zanje zaradi njihove starosti zaposlitve ne bo več, je dodal.

Poleg tega bo Slovenija v primeru stečajev teh podjetij ob pomemben del industrije. Industrija pa je po Semoličevih besedah pomembna danes in bo za izhod iz krize pomembna tudi jutri.

Ena najpomembnejših prioritet države bi morala biti zato prav pomagati podjetjem v težavah, ki imajo delo in kakovostne blagovne znamke, je menil. Ko je podjetje enkrat uničeno, je prepozno, izgubljeno je znanje generacij, je posvaril.

Izpostavil je še, da v tovrstnih primerih ne sme iti za reševanje lastnikov podjetij, temveč za reševanje delovnih mest, delavcev.

Kako bi lahko pomagale banke

Poleg države lahko na tem področju pomembno vlogo odigrajo tudi banke, verjame Semolič. Glede na to, da se banke rešuje z davkoplačevalskim denarjem in da doslej še nobena ni šla v stečaj, morajo tudi one ravnati družbeno odgovorno in pomagati podjetjem, je prepričan.

V tej luči je prvi mož ZSSS vlado pozval, naj od besed o pomoči podjetjem takoj preide k dejanjem. Kot je izpostavil, so pomembni dnevi. Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pričakuje, da bo pripeljalo do rešitev, od ministrstva za finance pa, da reševanja ne bo zaustavljalo.

A vlada o poroštvih tem in drugim podjetjem danes ni razpravljala, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal v.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice V Škofji Loki odprli prvo Messerjevo kisikarno pri nas

Z današnjim uradnim odprtjem kisikarne so v družbi Messer uspešno zaključili svojo največjo investicijo. Gorenjska je tako dobila...

FINANCE
Članki
Članki Politični kviz: Kateri stranki ste najbolj podobni 56

Nimate ideje, koga voliti? Rešite kviz in ugotovite, kdo razmišlja tako kot vi.

DRAŽBE
Članki
Članki Pošta na spletno dražbo pošilja še osem nekdanjih poslovalnic

Izklicne cene se začnejo pri 16 tisočakih. Spletna dražba bo 6. junija.

FINANCE
Igor Gregorič: Inštitut bo začel zdraviti otroke, ko bo zagotovljena varnost in kakovost, datum ni znan 4

Vse kaže, da to še ne bo 1. julija, kot je obljubljala vlada v odhodu; v vmesnem času Gregorič pričakuje, da bo dejavnost izvajal UKCL

PRO
Članki
Članki Litijeve baterije zdaj poleg avtomobilov tesla poganjajo tudi vrtna orodja

Vsaka energetska revolucija prinese bitko za vire kot tudi nov tehnološki napredek

IZVOZNIKI
Novice
Novice Pregled tedna: Nazarčani izvedli prevzem v Nemčiji, Novogoričani si evropske tarče ogledujejo

O čem smo v zadnjih teden dni pisali na portalu Izvozniki.si, ki je eden od projektov našega gibanja za slovenski izvoz, in kaj so o...

FINANCE
Senica: Ne povem vam, ali in zakaj sem dokapitaliziral Lon

Delo neuradno piše, da naj bi v banko Lon vstopil irski sklad Kylin Prime Fund