Zakaj je Uroš Merc snel slovensko zastavo z Bisola?

Čas branja: 2 min
30.05.2013  12:36
Ker je Slovenija v Bruslju glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele s Kitajske, so slovenski izdelovalci solarnih panelov v družbi Bisol ogorčeni, zanje je to "veleizdaja"

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Uroš Merc dodaj

Untitled-1.1184077937.jpg.c.195px.jpg

Slovenija je dokončno podlegla interesom tujega kapitala, so prepričani v izdelovalcu solarnih panelov Bisolu. Glasovanje proti omejitvam uvoza kitajskih solarnih panelov je zanje veleizdaja, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda.

Kaj ima Bisol s Kitajci?

Kitajska je vse od leta 2010 na nedovoljen ter nezakonit način spodbujala izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v države članice evropske skupnosti in ostale dele sveta, ter se s tem na nelojalen in protizakonit način kosala s konkurenco in uničevala številna evropska proizvodna podjetja. Še do nedavnega je Evropa predstavljala 80 % svetovnega trga fotovoltaike, zato se je kitajska fotovoltaična industrija lahko razvijala zgolj na račun evropskih davkoplačevalcev, pravijo v Bisolu, ki ga vodi Uroš Merc (na sliki).

"Kje so sindikati sedaj, ko je potrebno zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza," se ogorčen sprašuje Merc, ki je izpred sedeža Bisola simbolično snel slovensko zastavo, pravi, da njegovo podjetje vsak mesec svojim zaposlenim izplača za pol milijona evrov plač.

Kitajski se ni dobro zameriti

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalnizacijo na ghospodarskem ministrstvu Marjan Hribar je za STA pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu. "Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.

Po njegovem mnenju je treba celotno zgodbo postaviti v širši kontekst trgovinske politike in zunanje trgovine med Evropo in Kitajsko. "Ne smemo pozabiti, da gre za najhitreje rastoče gospodarstvo oz. eno od najhitreje rastočih na svetu, tudi po velikosti, ki je izjemno pomembno za evropsko gospodarstvo," je dejal. Spomnil je, da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko. "Verjamem pa, da je kitajska stran dobila zelo jasen signal, da bo pri naslednji prijavi Evropska komisija še bolj dosledna pri morebitnih povračilnih ukrepih," je povedal.

Baloh: Gre za dokazano nepoštene ukrepe Kitajske

"Bisol ne nasprotuje pošteni tržni konkurenci, vendar pa je šlo v tem primeru dokazano za nepoštene ukrepe Kitajske, ki so v nasprotju s pravili proste trgovine. Naše dejanje ni zgolj odziv na odločitev slovenske politike, ampak smo z našim dejanjem hoteli opozoriti na odnos Slovenije," je na strateškem forumu na Bledu povedal Peter Baloh, član uprave Bisola.

"Opozorilo gre novim visokotehnološkim podjetjem v Sloveniji. Vprašanje se postavlja ali je Slovenija sposobna ustrezno zaščititi razvoj visokih tehnologij ali pa je zaradi političnih interesov bolje takšno dejavnost razvijati v nekem drugem okolju, ki je sposobno zavarovati vložke potrebne za razvoj izdelka."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Nasvet: Kako izbrati pravi podiplomski študij 2

Razmišljate o nadaljevanju študija, pa ne veste, kako izbrati program ter kdaj in kako začeti? In ali se vam sploh splača temu nameniti...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Dvorjakova glede plače dopoldne tako, popoldne drugače 2

Če je vodstvo Polzele še dopoldne vse zanikalo, so zdaj priznali trimesečni dodatek šefinji Dvorjakovi v višini 13 tisoč evrov bruto

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Naj vložimo ovadbo ali ne? Medji pri tem vprašanju svetuje Drago Kos. 10

Podjetje Draga Kosa za NLB izvaja forenzične preiskave sumljivih posojilnih pogodb. Plačilo? 218 evrov na uro z DDV.

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...