Zakaj je Uroš Merc snel slovensko zastavo z Bisola?

Čas branja: 2 min
30.05.2013  12:36
Ker je Slovenija v Bruslju glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele s Kitajske, so slovenski izdelovalci solarnih panelov v družbi Bisol ogorčeni, zanje je to "veleizdaja"

Untitled-1.1184077937.jpg.c.195px.jpg

Slovenija je dokončno podlegla interesom tujega kapitala, so prepričani v izdelovalcu solarnih panelov Bisolu. Glasovanje proti omejitvam uvoza kitajskih solarnih panelov je zanje veleizdaja, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda.

Kaj ima Bisol s Kitajci?

Kitajska je vse od leta 2010 na nedovoljen ter nezakonit način spodbujala izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v države članice evropske skupnosti in ostale dele sveta, ter se s tem na nelojalen in protizakonit način kosala s konkurenco in uničevala številna evropska proizvodna podjetja. Še do nedavnega je Evropa predstavljala 80 % svetovnega trga fotovoltaike, zato se je kitajska fotovoltaična industrija lahko razvijala zgolj na račun evropskih davkoplačevalcev, pravijo v Bisolu, ki ga vodi Uroš Merc (na sliki).

"Kje so sindikati sedaj, ko je potrebno zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza," se ogorčen sprašuje Merc, ki je izpred sedeža Bisola simbolično snel slovensko zastavo, pravi, da njegovo podjetje vsak mesec svojim zaposlenim izplača za pol milijona evrov plač.

Kitajski se ni dobro zameriti

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalnizacijo na ghospodarskem ministrstvu Marjan Hribar je za STA pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu. "Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.

Po njegovem mnenju je treba celotno zgodbo postaviti v širši kontekst trgovinske politike in zunanje trgovine med Evropo in Kitajsko. "Ne smemo pozabiti, da gre za najhitreje rastoče gospodarstvo oz. eno od najhitreje rastočih na svetu, tudi po velikosti, ki je izjemno pomembno za evropsko gospodarstvo," je dejal. Spomnil je, da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko. "Verjamem pa, da je kitajska stran dobila zelo jasen signal, da bo pri naslednji prijavi Evropska komisija še bolj dosledna pri morebitnih povračilnih ukrepih," je povedal.

Baloh: Gre za dokazano nepoštene ukrepe Kitajske

"Bisol ne nasprotuje pošteni tržni konkurenci, vendar pa je šlo v tem primeru dokazano za nepoštene ukrepe Kitajske, ki so v nasprotju s pravili proste trgovine. Naše dejanje ni zgolj odziv na odločitev slovenske politike, ampak smo z našim dejanjem hoteli opozoriti na odnos Slovenije," je na strateškem forumu na Bledu povedal Peter Baloh, član uprave Bisola.

"Opozorilo gre novim visokotehnološkim podjetjem v Sloveniji. Vprašanje se postavlja ali je Slovenija sposobna ustrezno zaščititi razvoj visokih tehnologij ali pa je zaradi političnih interesov bolje takšno dejavnost razvijati v nekem drugem okolju, ki je sposobno zavarovati vložke potrebne za razvoj izdelka."

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Merc: Dogovor korak naprej, a ne zadosten 4

Evropska komisija se je s Kitajsko dogovorila o solarnih ploščah. Uroš Merc iz Bisola pozdravlja dogovor, a meni, da bodo potrebni tudi...

FINANCE
Članki
Članki Konkretnih ukrepov od nikoder, Bratuškova pa: 'Vse gre po načrtu' 132

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki z vladno ekipo pripravlja nabor ukrepov za konsolidacijo javnih financ, pravi, da je časa še...

FINANCE
Članki
Članki Kračun: Notranji problemi so zavora rasti Slovenije 1

"Slovensko gospodarstvo je v težavah zaradi pretirane vloge politike," meni ekonomist Rasto Ovin

AVTO
Testi
Testi Mini paceman v rokah oblikovalca Financ 6

Je dizajnerski izdelek, mešanec med športnim terencem in kupejem, hkrati pripada kultni znamki Mini, šele nato je športnik, avanturist.

FINANCE
Članki
Članki Arhar: Tisto, kar smo se dogovorili, je držalo 42

Kaj ob novici o hišnih preiskavah in pridržanju Tomaža Lovšeta pravijo ljudje iz njegovega omrežja

FINANCE
Članki
Članki Anketa: Slovenci smo že delavni, učinkoviti pa ne

Mnenje dveh delodajalcev o učinkovitosti Slovencev ter predlog vladi, kako v kratkem času izboljšati razmere na trgu dela

FINANCE
Članki
Članki Barroso: Okrevanje je na vidiku 18

Največja nevarnost je `politična` - pomanjkanje stabilnosti in odločnosti meni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso

PRO
Članki
Članki TOP 101: Katera so najboljša med največjimi slovenskimi podjetji

Prodaja največjih podjetij je lani rasla zelo poskočno, gospodarska rast je zvišala povprečne plače. Medtem najboljša podjetja...