Zakaj je Uroš Merc snel slovensko zastavo z Bisola?

30.05.2013  12:36
Ker je Slovenija v Bruslju glasovala proti uvedbi protidumpinških dajatev na solarne panele s Kitajske, so slovenski izdelovalci solarnih panelov v družbi Bisol ogorčeni, zanje je to "veleizdaja"

Untitled-1.1184077937.jpg.c.195px.jpg

Slovenija je dokončno podlegla interesom tujega kapitala, so prepričani v izdelovalcu solarnih panelov Bisolu. Glasovanje proti omejitvam uvoza kitajskih solarnih panelov je zanje veleizdaja, ki ni vredna dostojanstva slovenskega naroda.

Kaj ima Bisol s Kitajci?

Kitajska je vse od leta 2010 na nedovoljen ter nezakonit način spodbujala izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v države članice evropske skupnosti in ostale dele sveta, ter se s tem na nelojalen in protizakonit način kosala s konkurenco in uničevala številna evropska proizvodna podjetja. Še do nedavnega je Evropa predstavljala 80 % svetovnega trga fotovoltaike, zato se je kitajska fotovoltaična industrija lahko razvijala zgolj na račun evropskih davkoplačevalcev, pravijo v Bisolu, ki ga vodi Uroš Merc (na sliki).

"Kje so sindikati sedaj, ko je potrebno zaščititi visokotehnološka delovna mesta, in kaj počnejo razne gospodarske zbornice, ko se odloča o visokotehnološkem vlaganju, zeleni ekonomiji in pospeševanju izvoza," se ogorčen sprašuje Merc, ki je izpred sedeža Bisola simbolično snel slovensko zastavo, pravi, da njegovo podjetje vsak mesec svojim zaposlenim izplača za pol milijona evrov plač.

Kitajski se ni dobro zameriti

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalnizacijo na ghospodarskem ministrstvu Marjan Hribar je za STA pojasnil, da je v širši razpravi prevladala ocena številnih držav, da ne gre za takšno izkrivljanje trga, ki bi lahko pomenilo dolgoročno poslabšanje položaja določenih podjetij na trgu. "Čeprav seveda ne gre zanemariti, da se kitajska stran tukaj dejansko poslužuje določenih načinov spodbujanja lokalnega oz. domačega gospodarstva in na to Evropska komisija opozarja že s to razpravo," je povedal Hribar.

Po njegovem mnenju je treba celotno zgodbo postaviti v širši kontekst trgovinske politike in zunanje trgovine med Evropo in Kitajsko. "Ne smemo pozabiti, da gre za najhitreje rastoče gospodarstvo oz. eno od najhitreje rastočih na svetu, tudi po velikosti, ki je izjemno pomembno za evropsko gospodarstvo," je dejal. Spomnil je, da je evropsko gospodarstvo še vedno v recesiji, zato si ta trenutek nihče ni želel še dodatno zaostrovati odnosov s Kitajsko. "Verjamem pa, da je kitajska stran dobila zelo jasen signal, da bo pri naslednji prijavi Evropska komisija še bolj dosledna pri morebitnih povračilnih ukrepih," je povedal.

Baloh: Gre za dokazano nepoštene ukrepe Kitajske

"Bisol ne nasprotuje pošteni tržni konkurenci, vendar pa je šlo v tem primeru dokazano za nepoštene ukrepe Kitajske, ki so v nasprotju s pravili proste trgovine. Naše dejanje ni zgolj odziv na odločitev slovenske politike, ampak smo z našim dejanjem hoteli opozoriti na odnos Slovenije," je na strateškem forumu na Bledu povedal Peter Baloh, član uprave Bisola.

"Opozorilo gre novim visokotehnološkim podjetjem v Sloveniji. Vprašanje se postavlja ali je Slovenija sposobna ustrezno zaščititi razvoj visokih tehnologij ali pa je zaradi političnih interesov bolje takšno dejavnost razvijati v nekem drugem okolju, ki je sposobno zavarovati vložke potrebne za razvoj izdelka."

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Trgovinska vojna med EU in Kitajsko je tu 5

EU je uvedla carino na kitajske solarne panele, Kitajska pa je čez noč posumila, da evropski vinarji tam po dumpinških cenah prodajajo...

FINANCE
Članki
Članki Potočnik: Ne želite si trojke 111

Trojka ima jasen načrt varčevanja. Če pride v Slovenijo, tu pogajanj ne bo, pravi evropski okoljski komisar Janez Potočnik.

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Zbudil se je družbeni nagon naroda po preživetju 68

Predsednik republike Borut Pahor "trdno verjame, da lahko Slovenija sama reši tisti del svojih težav, ki je odločilen za to, da ostane...

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Če sami nismo sposobni, naj Teš 6 do konca izpelje nekdo tretji 55

"Obstaja tudi možnost, da poiščemo nekoga tretjega, ki bo investicijo speljal do konca, če je sami nismo sposobni," je dejal minister...

FINANCE
Članki
Članki Bavčar začasno izločen iz sojenja 8

Igor Bavčar je, kot je pojasnil njegov zagovornik Marko Bošnjak, zbolel in zato ni prišel na sodišče. Sodni senat je odločil, da bo...

FINANCE
Članki
Članki Kozina: Delo nadzornikov je sramotno, še se bomo srečevali na sodiščih 30

Kako so glavni akterji komentirali sodbo v primeru Istrabenz

FINANCE
Članki
Članki Savič po obsodbi Kunstlja: Na internetu bi se morali držati pravil 88

Sodišče je blogerja Mitjo Kunstlja nepravnomočno obsodilo na šest mesecev zapora zaradi razžalitve in obrekovanja dveh novinarjev....

PRO
Članki
Članki Kaj moramo starši o denarju naučiti svoje otroke

Večina staršev odgovora na ta izziv ne pozna, a nič še ni zamujenega.