Tovšakova bo zaporno kazen prestajala na Igu

24.05.2013  06:46  Dopolnjeno: 24.05.2013 17:40
Hilda Tovšak bo kmalu preseljena v zapor na Igu, kjer bo začela prestajati 14-mesečno kazen, na katero je bila obsojena v zadevi Čista lopata

Ljubljansko okrožno sodišče je danes na celjske zapore že poslalo odredbo za premestitev nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak na prestajanje zaporne kazni v Zavod za prestajanje kazni zapora Ig, so za STA povedali na sodišču. Tovšakova je namreč bila v zadevi Čista lopata obsojena na 14 mesecev zaporne kazni.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so tudi pojasnili, da bo omenjena odredba za premestitev Tovšakove v zapor na Igu izvršena, ko bo Okrožno sodišče v Mariboru zaradi nastopa zaporne kazni odpravilo pripor. Tovšakova je namreč v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj.

Hilda Tovšak spet za zapahi

Kot je znano, je policija prijela Hildo Tovšak. Prijeli so jo ponoči, v bližini Mislinje, kjer je sicer tudi živela, na eni od kmetij. Zdaj naj bi že bila v celjskih zaporih. Po naših informacijah se je Tovšakova predala sama, z njo pa je bil tudi njen odvetnik Boris Kanduti. O tem, da je policija najbolj verjela možnosti, da se Tovšakova še vedno nahaja v Sloveniji, smo pisali v članku Policija preverila letališča. Je Hilda Tovšak v Sloveniji?.

Hilda Tovsak
Nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak je bila zaradi procesne napake tožilstva izpuščena iz pripora 17. maja ob 14.15 uri.

"Tovšakova je povedala, da je zadevo premislila in se odločila za predajo zaradi vseh pritiskov na njeno družino in obsedenostjo javnosti zaradi nje," nam je povedal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti. Kot pravi, se je skrivala v bližini doma, pri neki drugi hiši.

"Kot sam vidim zadevo, se je znašla v neki osebni stiski in se je želela v tem času pogovoriti s svojimi bližnjimi, nato pa bi se predala državnim organom. Sam sem pričakoval, da bo do predaje prišlo, saj nikoli ni izražala želje, da želi pobegniti," dodaja Kanduti.

Kanduti zatrjuje, da pobeg Tovšakove ne bo vplival na potek postopkov. Tovšakova ostaja v priporu, saj ima pripor s pravnega vidika prednost pred zaporom. Odvetnik Tovšakove ob tem pričakuje, da bo propadla gradbena barnica v kratkem začela s prestajanjem zaporne kazni. Kot pravi, je Tovšakova že v času pripora sama izrazila željo, da odide na prestajanje zaporne kazni, vendar pa ji tožilstvo ni ugodilo.

"Škoda je narejena"

Včeraj je minister Senko Pličanič prejel poročilo vodje Specializiranega tožilstva Harija Furlana, ki je vodil primer Tovšak. Zdaj čaka še na poročilo predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Pličanič je napovedal tudi ustanovitev skupine strokovnjakov, ki naj bi do julija letos "proučila primer Hilde Tovšak in druge podobne primere ter oblikovala kritično strokovno mnenje, identificirala vse odgovorne in podala predloge za učinkovitejše delovanje pravosodja".

Bodo napovedi ukrepov ob najdbi Tovšakove zvodenele? Ponovimo ponedeljkovo izjavo nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja o odgovornosti tožilstva in sodstva: "Tudi, če bi Tovšakovo našli, to ne bi spremenilo ničesar. Škoda je narejena, ljudje se jezijo, kako se je lahko kaj takega zgodilo."

Teden dni na prostosti

Spomnimo, Hildo Tovšak so iz pripora izpustili minuli petek, zaradi omilitve klasifikacije kaznivega dejanja, zato so priporni razlogi prenehali. Nato pa so se vrstile procesne nepravilnosti, zaradi katerih je lahko Tovšakova od sobote, ko se je v celjske zapore vrnila po svoje stvari, lahko bila na begu. Policija je nato izdala tudi mednarodna tiralica.

Nekdanja šefinja propadlega Vegrada je že pravnomočno obsojena v zadevi Čista lopata in kraje denarja iz sklada Vegradovih delavcev, v priporu je bila zaradi suma dajanja daril pri najemanju delavcev za TEŠ 6, nad njo pa visi še okoli 20 kazenskih ovadb.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

23.05.2013
24.05.2013
05.06.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Tovšakovo iščejo tudi zunaj Slovenije 55

Zagovornik Hilde Tovšak Boris Kanduti je povedal, da s svojo stranko še ni uspel priti v stik, nazadnje sta govorila v soboto in nedeljo

FINANCE
Članki
Članki Za Tovšakovo razpisana tiralica za Slovenijo. Kdo je zamočil? 198

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je bila v petek izpuščena v pripora, zdaj bi se morala tja vrniti, a je očitno na begu....

FINANCE
Članki
Članki Tovšakova krivde v primeru Rimskih term ni priznala 8

Ker obtožnice ni mogoče priznati delno ali kako drugače, temveč le v celoti, se je Tovšakova odločila, da je ne prizna

FINANCE
Članki
Članki Tovšakova Poljakom 28 tisočakov, da so sprejemali le njene varilce? 12

Obtožnica zoper Tovšakovo v primeru posredovanja delavcev za gradnjo TEŠ 6 je nezakonita, meni zagovornik Tovšakove Boris Kanduti.

FINANCE
Članki
Članki Pregled dela tožilca Furlana v primeru Tovšak se še ni začel 27

Tudi trajanje pregleda ni določeno, saj bodo na tožilstvu pregledovali celotno delo Harija Furlana v primeru Hilde Tovšak, ki zahteva...

FINANCE
Članki
Članki Za Tovšakovo odrejen 48-urni sodni pripor 26

Hilda Tovšak je bila skupaj s še tremi privedena na zaslišanje pred preiskovalno sodnico

FINANCE
Članki
Članki Masleša: Tovšakova bi morala biti na prostosti 12. aprila 46

Zoper mariborsko preiskovalno sodnico bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predlagal oceno sodniške službe