20.05.2013  22:30
Če je naša država že ugotovila, da je les lep, me preseneča, da še ni naročila niti ene lesene fakultete, bolnišnice, šole, telovadnice, ministrstva.

Ali bo slovensko gradbeništvo po Hildi Tovšak in njenih sodobnikih še kdaj normalno? Ali bo Slovenija še kdaj normalna? Verjamem, da se je to včeraj ob iskanju gradbene baronice spraševal marsikdo. Lahko vas potolažim: ni vse tako slabo. Slovensko gradbeništvo je še v hudi krizi, vendar je na pogorišču nekdanjih velikanov vseeno zraslo nekaj dobrih podjetij.

Debata o oživljanju in reševanju gradbenih velikanov je tako smešna kot žalostna. Dejstvo je, da jih domači trg ne zmore preživljati, v tujini pa jim v klasičnem gradbeništvu nikoli ni uspelo. Prvič, prerivali so se z domačimi tekmeci, ki so v tej panogi povsod po Evropi ščiteni, pa še kakšnih posebnih novih znanj ali tehnologij niso ponujali. Vsa čast izjemam, seveda.

Če je naša država že ugotovila, da je les lep, me preseneča, da še ni naročila niti ene lesene fakultete, bolnišnice, šole, telovadnice, ministrstva.

Poglejmo čez Karavanke. Na Dunaju se projektira 30-nadstropna stolpnica, ki bo zgrajena iz lesa. Ko razmišljam o slovenskem gradbeništvu in njegovi prihodnosti, se sprašujem: zakaj tega ne bi projektirali Slovenci? Zakaj je ne bi zgradila oziroma sestavila slovenska podjetja?

Ali je torej gradnja iz lesa nova priložnost? Ne vem sicer, ali lahko reši gradbince, gotovo pa gre za panogo, ki ima vsaj po zagotovilih nekaterih poznavalcev podobne multiplikativne učinke na gospodarstvo kot gradbeništvo, hkrati pa je nekaj svežega, sodobnega, po vsem svetu modernega in iskanega. Zakaj ne bi pozabili na beton in železo ter stavili na kaj novega? Pri leseni gradnji se zdaj izumljajo novi materiali, izdelki, gradi se v višino, raziskujejo se možnosti za energetsko obnovo z lesom, za protipotresno in protipožarno gradnjo. Ni ovir. Pa še ekološko je. In tudi če vas ekologija osebno posebej ne gane, ne morete prezreti dejstva: ekološko je moderno in to je resen biznis. Ki raste.

Dobro, priznam, malce sem očarana nad lesom, ker sem v zadnjih dneh veliko govorila z ljudmi, ki z njim delajo (več o temi les in gozd v člankih desno). Morda me bo ta očaranost hitro minila, ko me boste zasuli s komentarji, da nimam pojma. Ampak vseeno. Zavedam se, da verjetno ne moremo postaviti lesene hidroelektrarne, tudi obnova občinskih kanalizacij bo minila bolj ali manj brez lesa. A za te obnove bodo ti gradbinci, ki trenutno še delujejo, verjetno zadoščali. Drugih projektov pa ni na vidiku.

Torej, pozabite na velikane. In poiščite nekaj novega, kar bo prineslo napredek in delovna mesta. Gradbeništvo je sicer še vedno lahko dober biznis, ampak v nekih novih okvirih, z manjšimi, prilagodljivejšimi, bolj specializiranimi podjetji, morda z novimi materiali. Mogoče tudi kaj drugega kot les. Dopuščam debato. A konkurenčne prednosti bo v nečem treba poiskati. Še v čem drugem kot v velikosti in zlepljenosti s politiko. In vzporedno z gradbeništvom bi lahko zrasle sorodne panoge, ki imajo možnosti, so v razvojni fazi, na katero se lahko priključimo dovolj zgodaj, da se bo dalo tudi lepo zaslužiti.

In če je naša država že ugotovila, da je les lep, da ima potencial in da bo podprla razvoj lesnopredelovalnih verig (od žage do izdelkov), me preseneča, da vlaga v žage, ni pa še naročila niti ene lesene fakultete, bolnišnice, urgence, šole, telovadnice, ministrstva. Ali verjame v svoje strategije in akcijske načrte ali so ti še vedno bolj sami sebi namen?

karikatura-096.1369079332.jpg.o.470px.jpg

Preberite tudi:

20.05.2013
20.05.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 1

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

FINANCE
Slovenija = maketa za drugi tir 12

Kdorkoli nam bo po maju vladal – iz žepov nam bodo preveč jemali še naprej. Ker pustimo.

DRAŽBE
Članki
Članki 10 gostiln, ki jih boste lahko kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 149 tisočakih in segajo do 821 tisoč evrov

FINANCE
Airbnb: Tudi če dobite samo jurja na leto, morate biti registrirani za DDV 2

Hočete oddajati turistom prek spletnih strani, ki jim plačujete provizijo, po pravilih? Za plačilo nekaj centov DDV se pripravite na...

STARTAJ
Kako s SEO lahko izboljšate poslovanje? To so nasveti specialistke 1

Veliko podjetij zmotno meni, da se jim z optimizacijo spletne strani ni treba ukvarjati.

AVTO
Novice
Novice Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?

V Magnini tovarni v Gradcu letos načrtujejo proizvodnjo 200 tisoč avtomobilov

FINANCE
Bo upravo SDH zapolnil kar prvi nadzornik Damjan Belič? 1

Upravljavec državnega premoženja hoče imenovati tretjega člana uprave tik pred volitvami

PRO
Članki
Članki Alibaba in druge naložbene priložnosti Osrednjega kraljestva

Trgi v razvoju se po odličnem letu 2017 spogledujejo z nadaljnjo rastjo, ki jo poganjata tehnološki razvoj Kitajske in rast cen nafte

DRAŽBE
Članki
FINANCE
Kolarjevo doletela kazenska ovadba zaradi lekarne v Grosuplju 1

Zlorabo položaja pri izdaji domnevno nezakonitega soglasja Lekarni Ljubljana ministrici očita koncesionarka Petra Flašker