V Diners Clubu zaradi BS zavrelo: »Sestankujemo«

Čas branja: 3 min
17.05.2013  12:26  Dopolnjeno: 17.05.2013 14:35
"Takšne odločitve nismo pričakovali," pravijo v Diners Club Slovenija, potem ko jim je Banka Slovenije dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev odvzela. V Mercatorju kartic ne želijo več sprejemati

Svet Banke Slovenije je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Družba mora blizu 80 tisoč imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod. Tomaž Lovše se na naše klice ni odzval, je pa poslal sporočilo, da bo uradni odziv Dinersa posredovala svetovalka uprave Brina Černetič.

Černetičeva nam je povedala le, da naj bi se zapletlo s prodajo italijanske Diners Italia, saj Diners Slovenija še ni dobila plačane kupnine. Več pojasnil nam je obljubila po 14. uri. Za Slovenske novice pa je dejala: "Takšne odločitve Banke Slovenije nismo pričakovali, zato zdaj sestankujemo, nato pa bomo posredovali sporočilo za javnost."

Svet Banke Slovenije je odločbo sprejel v torek, Diners Club Slovenija pa mora z opravljanjem plačilnih storitev prenehati danes, ko mu je bila odločba vročena.

To pomeni, da se mora s tem dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnjo uporabo teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod, so sporočili iz Banke Slovenije.

Ljudje so razočarani

"Kaj? Ne bom več mogel plačevati z Dinersom? Kaj pa vse nagradne točke, ki sem jih nabral? Upam, da mi bodo vsaj vrnili članarino, ki sem jo plačal za pol leta. Poleg tega pa bom moral najti drugo rešitev, saj je bil Diners edina možnost, da sem lahko plačeval na obroke," je novico o prepovedi plačevanja z Diners karticami komentiral uporabnik Jože iz Kranja.

Sem šokirana

"Sem šokirana, da si je vodstvo Dinersa to dovolilo pri toliko uporabnikih. Ljudje so razočarani. Tudi članarina za imetnike teh kartic je precej draga. Še včeraj so mi na Dinersu zatrjevali, da bom danes lahko kupila letalsko vozovnico prek kartice," nam je dejala lastnica Diners Club kartice Mateja Gornik, modna oblikovalka. Za komentar, kaj to pomeni za njihovo poslovanje, smo vprašali tudi Merkur, Petrol in Tuš.

Bralec opravil nakup prek spleta

Bralec pa nas je obvestil, da prodajalka v Mercatorju ni želela sprejeti Dinersove kartice, saj je pred dobro uro dobila takšna navodila od vodilnih. Drug bralec nam je medtem sporočil, da je pred nekaj minutami lahko normalno opravil nakup prek spleta.

Plačilne obveznosti ostajajo v veljavi

Prav tako je na plačilnih mestih prepovedano sprejemanje plačilnih kartic Diners Club, ki jih je izdala ta družba ali katerikoli drug izdajatelj plačilnih kartic Diners Club, tudi izven Slovenije.

Odvzem dovoljenja pa ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami, še pojasnjujejo v centralni banki. Terjatve in obveznosti iz naslova plačilnih transakcij, ki so jih imetniki plačilnih kartic opravili s plačilnimi karticami Diners Club, namreč ostanejo v veljavi in se izpolnijo v skladu s pogodbami.

Družba z lastnikom na Deviškem otočju

Diners Club Slovenija je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Tomaž Lovše. S kartico Diners Club je bilo moč plačevati na več kot 21 tisoč prodajnih mestih v Sloveniji.

tomaž lovše

Banka Slovenije že pred časom zahtevala dodatna jamstva

V Financah smo že v začetku leta 2012 pisali, da Banka Slovenije želi od Lovšeta dodatne tri milijone evrov jamstev. Ta je imel v zadnjih letih z garancijskimi zahtevami največ težav. V članku Kako trden je imperij Tomaža Lovšeta pa smo pogledali, kaj se pravzaprav dogaja v imperiju po reviji Manager 13. najbogatejšega Slovenca, za katerega je v zadnjem času slišati, da stoji na vse bolj trhlih temeljih.

»V Sloveniji so pomešali status predplačniških kartic in posojilnih kartic ter Dinersu naložili diskriminatorni pogoj za izdajo licence. Ne v Italiji ne nikjer drugje v EU izdajatelj kreditnih kartic, ki je tudi pridobitelj prodajnih mest, ne zagotavlja varnosti poslovanja z bančno garancijo za celotne svoje obveznosti. Ista direktiva določa, da mora plačilna institucija za to zagotavljati kapital in kapitalsko ustreznost. Naš franšizodajalec nam je to potrdil in tudi sam obvestil Banko Slovenije, ki si direktivo tolmači tako, da moramo kartičarji, ki nismo banke, smo pa regulirane finančne institucije, pridobivati takšna jamstva. Obljubljajo, da nas bodo do konca letošnjega poletja izvzeli iz tega sistema, kajti to je izrazito diskriminatorno in nam letno povzroča za 700 tisoč evrov stroškov. Predlanskim smo zato morali pridobiti za 18 milijonov evrov dodatnih garancij, kar nam je povsem blokiralo zadolžitveni potencial in posledično zmanjšalo likvidnost. Na zadnji dan minulega leta smo imeli za 12,8 milijona garancij,« nam je takrat pojasnil Lovše.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
FINANCE
V UKCL redno zaposlili otroškega srčnega kirurga iz Srbije – zakaj to ni dovolj in ne moremo biti mirni 

Kadrovske težave na drugih dveh oddelkih otroškega srčnega programa – intenzivi in kardiologiji – se nadaljujejo

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 1

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

OK & EN
Novice
Novice Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je na današnji izredni seji za tretjega člana poslovodstva, poslovnega direktorja s...

TRANS-LOG
Prevozi
Prevozi Kako uveljavite odškodnino, če vas letalski prevoznik pusti na cedilu

Adria Airways vse pogosteje odpoveduje polete ali zamuja; takšne so pravice potnikov

PRO
Članki
Članki Blockchain bo prevetril letalsko industrijo

Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala...

DRAŽBE
Članki