Raziskava: Ljubljana najbolj prijazno mesto v regiji

Čas branja: 1 min
07.04.2013  11:13
Skupna kakovost življenja v Ljubljani je boljša kot v New Yorku, kaže raziskava Numbea

id-F47ZS_ljubljanski_grad3_us

Ljubljana je najbolj ugodno mesto za življenje v regiji, je pa tudi najdražje, kaže raziskava spletne strani Numbeo.com, ki zbira podatke o življenju prebivalcev v več kot 3.200 mestih v svetu. Ljubljančani za mesečne stroške porabijo petino prihodkov, medtem ko Zagrebčani porabijo več kot četrtino svojih prihodkov.

Ljubljančani v absolutnem znesku plačajo približno 200 evrov mesečno za elektriko, plin, vodo in smeti za stanovanje velikosti 85 kvadratnih metrov, medtem ko v Zagrebu plačajo 191 evrov.

Glede na prihodke prebivalcev je Zagreb drag

Sicer pa so povprečne plače Zagrebčanov nižje (709,97 evra), tako da praktično porabijo večji delež mesečnih prispevkov za osnovne stanovanjske stroške kot Ljubljančani, ki povprečno zaslužijo 948,34 evra. Zagreb je namreč zelo drag glede na prihodke njegovih prebivalcev.

V raziskavi je New York postavljen kot referenčna točka. Ljubljančani imajo 59,19 odstotka kupne moči Newyorčanov, Zagrebčani pa 52,67 odstotka. Cene hrane, pijač, obleke, obutve, stroškov, restavracij in storitev v Ljubljani so približno 77,68 odstotka tistih v New Yorku, medtem ko so v Zagrebu 70,46 odstotka.

Tako je povprečna cena kapučina v Ljubljani 1,50 evra, vstopnica za kino 5,50 evra, kavbojke Levi's 501 80 evrov, vozovnica javnega prevoza 1,20 evra, najemnina dvosobnega stanovanja v središču mesta pa 500 evrov. V Zagrebu je omenjeno nekoliko ceneje, razen javnega prevoza, ker je za vozovnico treba odšteti slabega 1,60 evra.

Boljša kakovost življenja kot v New Yorku

Ljubljana ima tudi eno izmed boljših zdravstvenih varstev med evropskimi mesti, skupna kakovost življenja pa je boljša kot v New Yorku, vrednost indeksa je 126,64. Kakovost življenja v Zagrebu pa se je ustavila na indeksu 97,86 v primerjavi z New Yorkom.

Med evropskimi metropolami je najlepše življenje v Berlinu, ki ima indeks 208,48, prebivalci pa zaslužijo slabih 2080 evrov. Najslabše živijo v Sofiji z indeksom 32,96, prebivalci pa morajo preživeti s povprečno 423 evrov mesečno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Pozor! Spisana so nova pravila za vse, ki s posli v tujini nižajo svoje davke doma

Tik pred sprejetjem: davčni svetovalci bodo morali Fursu poročati o čezmejnih poslih svojih strank, ki vplivajo na njihove davčne...

GRADBENIŠTVO
Slovenija
Slovenija Kaj se lahko investitorji naučijo pri Pečečnikovem manevru za pridobitev gradbenega dovoljenja 2

Zadnja odmevna sprememba načina pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park je dobra priložnost, da...

FINANCE
Velika Telekomova vlaganja: kaj, zakaj, kam? 6

Telekom, ki ga vodi Rudolf Skobe, bo letos za naložbe porabil več kot polovico svoje tržne vrednosti

AVTO
Testi
Testi Francoski dvoboj za družine 2. del: lahko sodoben bencinar zamenja dizla?

Primerjava pogona – turbobencinar v renaultu grand scenicu TCE160 initiale paris in turbodizel v citröenu grand C4 spacetourerju shine...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki MK Group napoveduje za pol milijarde evrov naložb

V skladu s svojo strateško usmeritvijo bodo nadaljevali z vlaganji v kmetijstvo, bančništvo in turizem v jugovzhodni Evropi; v...

FINANCE
Kaj jemlje optimizem 1.378 direktorjem z vsega sveta? 1

Poskok deleža pesimističnih menedžerjev največji v 22-letni zgodovini, še vedno pa je optimistov več kot pesimistov

FINANCE
(grafi) Zakaj kitajsko gospodarstvo pokašljuje 2

Zakaj je lanska gospodarska rast na Kitajskem bila najmanjša v zadnjih 28 letih in kaj je pričakovati letos

FINANCE
Do leta 2023 bo na Kitajskem za 62 odstotkov več milijonarjev

Najbogatejši Kitajec ima za 34,6 milijarde dolarjev premoženja