GZS: Objava davčnih dolžnikov sporna in škodljiva

28.03.2013  14:42
Na seznamu davčnih dolžnikov bodo tudi podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS)

Davki1

"Javna objava davčnih utajevalcev ne bi bila sporna. Objava imen davčnih dolžnikov, napovedana 15. aprila, pa je sporna in škodljiva," menijo na GZS.

Na zbornici, ki jo vodi Samo Hribar Milič, pozivajo pristojne naj preprečijo objavo imen podjetij in podjetnikov, "zoper katere davčni postopki sploh še niso pravnomočno končani". V davčnih postopkih po njihovih besedah pritožbe ne zdržijo postopkov. Ob tem so prepričani, da bo "objava takšnih imen na seznamu davčnih dolžnikov zelo sporna, še zlasti v primerih, ko bo pravnomočna odločba nasprotna prvotni odločbi Davčne uprave Republike Slovenije (DURS)".

Opozarjajo tudi, da bodo na seznamu davčnih dolžnikov tudi podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, "ker sama za pošteno opravljeno delo niso prejela plačila". Takšna javna izpostavitev podjetij lahko povzroči dodatno poslovno škodo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo, zavezanci z neporavnanimi obveznostmi so imeli do ponedeljka čas za poravnavo. Če tega niso storili, jim grozi javna objava. V skladu z zakonom o davčnem postopku se bo namreč sredi aprila začelo javno objavljati seznam davčnih neplačnikov.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

25.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Durs od seznama pričakuje, da se bo okrepila davčna kultura 16

V GZS medtem državi svetujejo, da naj se raje loti učinkovitega pobiranja davka. Informacijska pooblaščenka pa meni, da je objava...

FINANCE
Članki
Članki Pred vrati nov seznam davčnih dolžnikov 33

Seznam bo Durs enkrat mesečno, najkasneje do 10. v mesecu, posodabljal, če ustavno sodišče ne bo odločilo drugače

FINANCE
Članki
Članki Vlada uvaja finančno policijo, ki bo delala tudi na terenu 13

Okrepljene ekipe bodo lahko nadzorovale davčne zavezance tudi na terenu, imele pa bodo posebna pooblastila za pregon najhujših davčnih...

FINANCE
Članki
Članki Virant: Durs je do poštenih davčnih zavezancev prijazen servis 56

Davčna uprava in minister za javno upravo Gregor Virant so našli skupni jezik. Dogovorili so se, da davčnim zavezancem, ki so dobili...

FINANCE
Članki
Članki Z aprilom se zvišuje prag za vstop v DDV 13

Sprememba naj bi manjšim podjetnikom prinesla davčno okolje, ki bo enostavnejše in bolj predvidljivo ter spodbudno

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova vztraja: Računi niso bili izstavljeni z zamudo 86

Čeprav so delavci JGZ Brdo na parceli Bratuškove vrtnarska in obrtniška dela opravljali junija 2006, so bili računi izdani konec leta....

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstvo: Enakost v revščini je naša prihodnost 1

Ljudje iz biznisa v en glas poudarjajo, da je krizni davek na plače nesprejemljiv

PRO
Članki
Članki Ste v razpis dali prezahtevne pogoje? Zato boste plačali več

Ko pripravljate razpise, dajte izvajalcem možnost izbire. Drugače bodo stroške prevalili na vas, vi pa boste plačali več.