Komentar

Po čem bomo cenili novo vlado

Čas branja: 2 min
20.03.2013  22:30
Če država ne zmore plačati, naj pač ne naroča.

Včasih je veljalo nenapisano pravilo, da vsaki vladi pripada sto dni miru. V tem času je vlada nastavila svoje kadre, ekipe na ministrstvih so se uigrale (skoraj vsakič vlada kako ministrstvo ustanovi, združi ali preoblikuje, treba je vzpostaviti sistematizacije, nove pogodbe o delu ...) in vlada je v parlament lahko začela pošiljati zakonske predloge. Te parlament v nekaj mesecih premelje, nato jih je treba spraviti v prakso. Prve rezultate lahko pričakujemo najprej v šestih mesecih. Sedanja vlada seveda ne bo imela sto dni časa, ker je čas dobrina, ki ni na voljo. Kljub trudu lahko prve rezultate - razen na ministrstvih Senka Pličanića (pravosodje), Tomaža Gantarja (zdravje) in Karla Erjavca (zunanje zadeve) - pričakujemo po dopustih, šele septembra. Najtežje delo pri vpeljevanju čaka finančnega ministra Uroša Čuferja. Šušteršičevo ekipo je odnesel kadrovski cunami, Andrej Šircelj opravlja le tekoče posle. Projekti stojijo, likvidnost proračuna je zagotovljena le do polletja.

Po čem bom cenili novo vlado? Za začetek naj se niti ne trudijo s prepričevanjem, da kadrujejo po strokovnosti. Vse vlade kadrujejo politično, temu se Alenka Bratušek ne bo mogla izogniti.

Brez filozofiranja naj dokončajo projekt slabe banke, banke morajo siliti, da prodajajo premoženje (kot je NLB prodala tri odstotke Triglava). Jasno je, da s samo dokapitalizacijo bank ne rešiš nič, ker gnilo premoženje ostane v banki (tudi če ustanoviš poseben oddelek v banki).

Ker se Pličaniću ni treba uvajati, od njega pričakujem, da bo končno v parlament poslal novo stečajno zakonodajo. Tako, kjer upniki ne bodo talci odvetnikov propadlih lastnikov.

Tudi Gantar uvajanja na zdravstvenem ministrstvu ne potrebuje. Pričakujem, da bo v zdravstvu opravil racionalizacije, mreža, ki jo imamo, je iz nekih drugih časov. Za začetek bi lahko odpravil posmrtnine, ki so izrazito nesocialen transfer, ker ne upošteva premoženja pokojnika. Zavod za zdravstveno zavarovanje svojcem vrne 80 odstotkov stroška pogreba, čeprav je pokojnik zapustil milijonsko premoženje. Letni prihranek bi bil približno devet milijonov.

Občine, zavodi, komunalna podjetja in drugo, kar širše razumemo kot državo, z zamudo plačujejo podizvajalcem. To podatek je Uroša Čuferja presenetil (to samo ponazori, kako blizu je novi minister gospodarstvu). Če bo izdal v začetku boleče navodilo, da se izvršnica vplete v proces javnega naročanja, bo to vsaj srednjeročno zdravilno vplivalo na gospodarstvo. Če država ne zmore plačati, naj pač ne naroča.

Druga Janševa vlada je začela zmanjševati obseg državne uprave. Februarja letos je bilo v državni upravi (uradništvo, vojska, policija) zaposlenih 31.882 ljudi oziroma 1.413 manj kot februarja 2012. Vlado Alenke Bratušek bomo cenili, če bo februarja 2014 številko zmanjšala vsaj za tisoč.

Če bodo nadaljevali odpravljanje različnih agencij, uradov in podobno. Napaka bo, če bodo agencijo SPIRIT (nekdanje ločene ustanove JAPTI, TIA in STO) spet razdrobili na prafaktorje.

Če bodo financirali projekte rentnikov, ki se skrivajo pod krinko kulture, bo to velik korak nazaj.

Nova vlada naj ne obljublja preveč, ker obljub ne bo mogla izpolnjevati in naj - če jim je prihodnost države mila - proda katero od državnih naložb. Denimo Telekom. Družba izgublja tržne deleže in bo v prihodnosti težko vredna več, kot je zdaj.

karikatura-056-ig.1363813616.jpg.o.470px.jpg

Preberite tudi:

20.03.2013
20.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...

FINANCE
ECB: nove ukrepe zavozlala ... in povzročila valutno gugalnico 4

Po objavi novih ukrepov ECB minuli četrtek je vrednost evra eno minuto strmoglavo rasla, zatem eno uro hitro upadala, pa 18 ur spet...

FINANCE
So slovenske družbe odporne proti geopolitičnim pretresom? 1

Kakšna opozorila pred globalnimi pretresi dajejo svojim delničarjem in upnikom najboljša slovenska podjetja

FINANCE
Če Draghi ni poletel s helikopterjem, bi lahko Lagardova? 2

Verjetno helikopterski denar ni prava rešitev, a dejstvo je, da tudi to, kar počne ECB, očitno ne deluje

FINANCE
Javno zdravstveno blagajno po odločitvah vlade čakajo večji izdatki

Med drugim naj bi vlada podaljšala delno plačilo specializacij zdravnikov iz blagajne ZZZS tudi v leto 2020 in 2021

OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...