Komentar

Public enemy: Pod vlado Alenke Bratušek smo gotovi

Čas branja: 2 min
20.03.2013  22:30  Dopolnjeno: 21.03.2013 07:02
O izgubljenem desetletju Slovenije

Vlada Alenke Bratušek v koalicijski pogodbi obljublja izhod iz gospodarske in socialne krize, Zoran Janković pa že napoveduje, da bo v prihodnje »mnogo bolje, kot je bilo zadnje leto«. Ker so banke in gospodarstvo pred zlomom, se postavlja vprašanje, kaj nas v resnici čaka pod novo vlado.

Otroci nacionalnega interesa

Trdo jedro vlade Alenke Bratušek sestavljata politična otroka nacionalnega interesa PS in SD, ki sta v zadnjem letu vsako misel na privatizacijo ali vstop tujega kapitala v državo takoj označili za veleizdajo nacionalnega interesa. Spomnimo se samo histeričnih nacionalističnih izpadov lani še opozicijskih politikov PS in SD ob napovedi dokapitalizacije NLB ali privatizacije Telekoma, Petrola in Zavarovalnice Triglav, da o prodaji »domačega trgovca« Mercatorja niti ne govorimo.

Zdaj že nekdanji finančni minister Šušteršič je ob lanskih pobesnelih izpadih varuhov nacionalnega interesa večkrat opozoril, da brez prodaje večjih gospodarskih sistemov v Slovenijo ne bo tujih vlagateljev, brez tega pa se nam slabo piše. Koalicijska pogodba nove vlade kljub temu niti z besedo ne omenja tujega kapitala. Sovražen odnos PS in SD do tujega kapitala ne preseneča, saj sta med glavnimi ekonomskimi ideologi PS in SD velika varuha nacionalnega interesa Jože Mencinger in France Križanič.

Bratuškova, preberite poročili MDS in EK

Koalicijska pogodba kaže, da nova premierka Bratuškova očitno ni prebrala dveh glavnih ekonomskih dokumentov trojke o Sloveniji, to je dokumenta evropske komisije (EK) z naslovom In-Depth Review for Slovenia (EC, 30. maja 2012) in dokumenta MDS z naslovom Article IV Consultation with the Republic of Slovenia (IMF, 29. novembra 2012).

Poročilo MDS opozarja, da je slovenski tranzicijski model nacionalnega lastništva privedel do zadolženih bank, lastniške prepletenosti finančnih holdingov in gospodarskih družb, velikega deleža državne lastnine, slabega upravljanja bank in podjetij ter zlasti do visoke zadolženosti in podkapitaliziranosti podjetij, kar je danes glavna ovira za vnovično gospodarsko rast. Po mnenju MDS je za Slovenijo najpomembnejše vprašanje rešitev prezadolženih bank in gospodarstva, ki brez slabe banke in vstopa tujega kapitala ne bo možna (strani 17-20).

Tudi poročilo EK poudarja, da mora Slovenija nujno spremeniti napačen ekonomski model nacionalnega interesa, ki je v tranziciji temeljil na prevladujočem financiranju podjetij prek bank, nerazvitem trgu kapitala, velikem deležu državne lastnine in majhnem deležu tujih neposrednih naložb v slovenskih podjetjih. Enako kot MDS tudi EK Sloveniji svetuje prednostno reševanje prezadolženih bank in podjetij, preusmeritev iz bančnega v lastniško financiranje podjetij in spodbujanje tujih naložb v prezadolženo gospodarstvo (strani 22-23).

Nova vlada Alenke Bratušek oživlja bankrotirani model nacionalnega interesa.

Slovensko gospodarstvo pred bankrotom

Povzeti poročili MDS in EK, ki vsebujeta glavne zahteve trojke za Slovenijo, prinašata naši državi jasno sporočilo: Slovenija mora zavreči bankrotirani mencingerjanski model nacionalnega interesa, ki je slovensko gospodarstvo v dveh desetletjih pripeljal pred dolžniški zlom. No, kljub temu se bo vedno našel kakšen pametnjakovič Marko Crnkovič in butnil totalno neumnost, da je Mencinger Kasandra slovenske privatizacije.

kovac1.1363804904.png.o.240px.jpg

Stanislav Kovač je ekonomist.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
WeWork: kako trd bo pristanek visokoletečega startupa? 4

Januarja so vrednost družbe WeWork vlagatelji ocenjevali na 47 milijard dolarjev. Danes se govori o "le" 12 milijardah.

FINANCE
Izpoved normiranca: kako sem na banki iskal hipotekarno posojilo 18

Kako je programer Matej poleti hodil od banke do banke in kaj so mu ponudile

FINANCE
Članki
Članki Preživeti ali živeti z milenijci?

Si predstavljate, da pišete Johnu Lennonu, ker ne razumete metafore v besedilu njegove pesmi? Taki so milenijci, zanje ni avtoritet, na...

FINANCE
Stanovanjska posojila: našli smo banki, ki upoštevata negativni EURIBOR! 1

To je celosten pregled aktualne in konkretne kreditne ponudbe poslovnih bank za fizične osebe

PRO
Članki
Članki (izračun) Kakšna bo pokojnina espeja, ki je plačeval minimalne prispevke?

Enak mesečni vložek dodatnega pokojninskega varčevanja vam bo zagotovil za polovico nižjo mesečno rento, če boste namesto pri 30...