Na Cipru naj bi ločevali 'dobre' in 'slabe' banke

Čas branja: 1 min
20.03.2013  19:11
Finančno ministrstvo je sporočilo, da bodo banke na otoku ostale zaprte do torka.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ciprska vlada se je danes sestala na krizni seji, da bi preučila alternativni načrt za zagotovitev mednarodne denarne pomoči ter zakone za omejitev odliva kapitala in rekonstrukcijo bančnega sektorja, so poročali ciprski mediji.

Po poročanju državnega radia naj bi vlada pripravila osnutek zakona, s katerim bi preprečili odliv kapitala z otoka po vnovičnem odprtju bank. Predlog morata potrditi vlada in parlament. Predlog predvideva tudi ločitev na "dobre" in "slabe" banke.

Iz urada predsednika države Nikosa Anastasiadesa pa so sporočili, da je za četrtek ob 8.30 po srednjeevropskem času sklical nov sestanek z voditelji parlamentarnih strank.

Banke ostajajo zaprte do torka

Komentatorji menijo, da morajo zakone sprejeti, preden se bodo znova odprle banke, ki so zaprte že od sobote, da bi preprečili odliv sredstev.

Finančno ministrstvo je sporočilo, da bodo banke v četrtek in petek ostale zaprte, ker želijo zagotoviti finančno stabilnost. Prihodnji ponedeljek bodo banke zaradi praznika že tako zaprte, tako da jih bodo lahko odprli šele v torek.

Iskanje rešitve v Moskvi

Predstavniki ciprskih oblasti se sicer že cel dan sestajajo na kriznih pogovorih, na katerih skušajo najti alternativno rešitev, potem ko so poslanci v torek brez glasu za zavrnili predlog dogovora za prejetje mednarodne finančne pomoči, ki vključuje uvedbo spornega davka na bančne vloge.

Po zavrnitvi se med možnimi načini omenjajo izdaja obveznic, prestrukturiranje bank ali iskanje več denarja v Rusiji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ni kreditnega krča, je kapitalski krč

Kot predsednik uprave SID banke ima Sibil Svilan vpogled v delo bank in poslovanje podjetij, torej lahko pove, zakaj se še vedno...

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

FINANCE
Članki
Članki Zaupanje v bančništvo 5

Nič nimam proti temu, da delničarji in imetniki obveznic uberejo pravno pot, torej prek sodišč, če menijo, da so bili nepravično...

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki (iz arhiva) Jazbec in jazbečarji 262

Novopečeni liberalec Tonin je seveda pozabil povedati, da smo imetnike podrejenih obveznic, če že kdo, okradli davkoplačevalci.

FINANCE
Članki
Članki Kdo bodo podjetniški zmagovalci 2.0 1

Zmagovalci bodo ti, ki vedo, kako prodati svoj izdelek ali storitev. In ki so prizemljeni.

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...