Se Bruslju zaradi Cipra napoveduje preiskava?

Čas branja: 2 min
20.03.2013  18:23
Kaj je šlo narobe v noči s petka na soboto, ko so finančni ministri držav v območju evra iskali dogovor o programu pomoči za Ciper, sprašujejo v Evropskem parlamentu.

Obveščaj me o novih člankih:  

"Kaj je šlo narobe? Razmere na Cipru so kritične, a niso nastale čez noč ... Moje vprašanje je torej, kako se je lahko zgodilo, da mali varčevalec naenkrat ni več zavarovan?" je predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in evropskega komisarja Maroša Šefčoviča najprej vprašala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, Corien Wortmann-Kool.

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt celo poziva k preiskavi, medtem ko Bruselj vali krivdo na Nikozijo. Na vprašanje, kaj je šlo narobe, Šefčovič odgovarja: ogromne zamude, zanikanje potrebe po pomoči.

shutterstock-113095963.1363698195.jpg.o.470px.jpg

Swoboda obžaluje, da se EU postavlja na stran bankirjev

Kritičen je bil tudi prvak evropskih socialistov in demokratov Hannes Swoboda, ki je prav tako poudaril, da je nujno zavarovati bančne depozite pod 100 tisoč evrov, ter obžaloval, da se EU postavlja na stran bankirjev, ne državljanov.

Bo EU tarča preiskave?

Vodja evropskih liberalcev, nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt pa je celo pozval k preiskavi dogodkov v noči s petka na soboto, ko se je evroskupina v okviru dogovora o desetih milijardah evrov pomoči Cipru odločila obdavčiti vse ciprske bančne vloge.

"To je popolnoma nerazumljivo," je dejal Verhofstadt. Če območje evra od Cipra zahteva 5,8 milijarde evrov, mora kristalno jasno povedati, da morajo ta denar prispevati veliki varčevalci in delničarji, je poudaril.

Za povrnitev zaupanja ciprskih in evropskih varčevalcev v sistem je treba po Verhofstadtovih besedah "preklicati odločitev evroskupine" ter čim prej vzpostaviti evropski sistem reševanja bančnih kriz in zavarovanja bančnih vlog.

Pozivi Van Rompuyu, naj odide

Predstavnik evroskeptične politične skupine Evropa svobode in demokracije Roger Helmer je bil še ostrejši. Med drugim je Van Rompuya pozval, naj "v božjem imenu že enkrat odide", ter opozoril, da so "kopači groba za demokracijo" že tu.

Helmer je kritiziral ravnanje s Ciprom, češ da "zaplemba ni davek", pa tudi nasploh besednjak marčevskega vrha. "Če bi obstajala nagrada za klišeje in mlatenje prazne slame, bi jo vi zagotovo dobili," je dejal Van Rompuyu.

EU krivi Nikozijo

Komisar Šefčovič je v odzivu na kritike glede Cipra krivdo zvalil na Nikozijo. Na vprašanje, kaj je šlo narobe, odgovarja: ogromne zamude, zanikanje potrebe po pomoči, na katero je komisija po njegovih besedah opozarjala že novembra 2011.

Komisija je bila vselej pripravljena sprejeti rešitev, po kateri vloge do 100 tisoč evrov ne bi bile obdavčene, pa ciprske oblasti niso želele, ker niso bile pripravljene bolj obdavčiti bogatih, je še dejal komisar.

Van Rompuy pa je le ponovil, da je odločitev o obdavčitvi vseh bančnih depozitov evroskupina v soboto sprejela soglasno, kar pomeni, da se je z njo strinjal tudi Ciper, in da je sedaj pač treba čim prej najti rešitev, saj časa zmanjkuje.

Van Rompuy: Ciprski paket je najbolj radodaren do zdaj

Oba sta izpostavila še to, da je program pomoči za Ciper radodarnejši kot kateri koli drugi program pomoči doslej, saj je deset milijard evrov več kot polovica ciprskega bruto domačega proizvoda, medtem ko so druge prejemnice pomoči z vidika te primerjave dobile manj.

Verhofstadt je sicer v razpravi o izidu vrha unije 14. in 15. marca, ki jo je povsem zasenčil Ciper, Van Rompuya opozoril še na problem Sirije in Madžarske ter poleg neuspeha evrske politike v primeru Cipra obžaloval tudi neuspeh evropske zunanje politike in demokracije.Preberite tudi:

26.03.2013
20.03.2013
19.03.2013
19.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki Dvorjakova glede plače dopoldne tako, popoldne drugače 2

Če je vodstvo Polzele še dopoldne vse zanikalo, so zdaj priznali trimesečni dodatek šefinji Dvorjakovi v višini 13 tisoč evrov bruto

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...