Britanci prepolovili letošnjo napoved gospodarske rasti

Čas branja: 1 min
20.03.2013  15:05
Otoško gospodarstvo se bo letos okrepilo za zgolj 0,6 odstotka, vlada Davida Camerona pa napoveduje tudi ostre proračunske reze.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

velika britanija, funt

Prvi finančnik Velike Britanije George Osborne je zmanjšal napoved letošnje rasti britanskega gospodarstva z 1,2 - toliko so napovedovali do zdaj - na 0,6 odstotka BDP. Naslednje leto naj bi gospodarska rast namesto do zdaj napovedanih dveh odstotkov znašala 1,8 odstotka BDP.

Neto javni dolg pa se bo v naslednjih letih še naprej krepil - letos napovedujejo 75,9 odstotka BDP, nato do leta 2016/17 rast do 85,6 odstotka, v letih 2017/18 pa naj bi prvič padel na 84,8 odstotka.

"Okrevanje traja dlje kot smo upali," je ob predstavitvi proračuna za dve leti po poročanju otoških medijev dejal Osborne. Ta se je znašel pod dodatnim pritiskom, po tem ko je britanski statistični urad le nekaj ur pred začetkom seje objavil podatke o brezposelnosti. Na 'zavodu' je bilo konec januarja 2,52 milijona ljudi (7,8 odstotka aktivne delovne sile), zaskrbljujoče pa je, da po letu dni številke spet naraščajo.

Osborne o proračunu: Paket za delavne ljudi

Kljub pozivom, naj prekineta z varčevalno politiko, Osborne in vlada Davida Camerona nadaljujeta s proračunskimi rezi, tokrat iščeta dodatnih 2,5 milijarde funtov (okrog 2,9 milijarde evrov) za financiranje naložb države. Novi proračunski paket je Osborne imenoval "paket za trdo delavne in vztrajne ljudi".

Kakšne spremembe se obetajo otočanom? Okrog dvema milijonoma uslužbencev v javnem sektorju bodo do leta 2015 podaljšali omejitev, po kateri se jim lahko plače višajo le za odstotek letno. britanska vlada bo dodatno krčila načrtovano porabo za leto 2015/16, po Osbornovih besedah za deset do 11,5 milijarde funtov.

Nižali bodo davek na dobiček pravnih oseb

Po drugi strani Osborne napoveduje nekaj ukrepov, ki naj bi olajšali življenje prebivalcem ter privabili več ujih investitorjev.

Britanskim staršem, ki so zaposleni, obljublja neobdavčene vrtce ter enako pokojnino za vse, ki plačujejo obvezno zavarovanje (pri čemer britanski poznavalci že opozarjajo, da bo s tem marsikdo na slabšem), do leta 2016.

Stopnja davka na kapitalske dobičke podjetij se bo do aprila 2015 dvignila za odstotno točko, na 20 odstotkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Židan z novimi spodbudami za kmete 11

Dodatne spodbude pridelovalcem vrtnin, nekaterih žit, surovega mleka na gorsko-hribovskih kmetijah bodo vezane na pridelane količine.

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

AVTO
Novice
Novice Švedi najboljši vozniki v Evropi, Italijani najnevarnejši 10

Tako so ocenili Evropejci, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi - Slovencev anketa ni zajela

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...