Ciper bo morda nacionaliziral zasebne pokojninske sklade

Čas branja: 2 min
20.03.2013  12:21
Z nacionalizacijo privatnih pokojninskih skladov bi se lahko v ciprsko državno blagajno nateklo do tri milijarde evrov, ocenjuje finančni analitik Gregoris Savva

ciper

Ciper mrzlično išče rezervni načrt, potem ko je parlament v torek zavrnil predlog dogovora za prejetje evropske finančne pomoči, ki je predvideval uvedbo spornega davka na bančne depozite. Med drugim naj bi bila v igri nacionalizacija pokojninskih skladov, je danes za STA dejal finančni analitik Gregoris Savva iz ciprske tiskovne agencije CNA.

"Vlada preučuje možnost nacionalizacije pokojninskih skladov podjetij v delni državni lasti ali celo pokojninskih sredstev zasebnega sektorja v zameno za srednjeročne obveznice. S tem bi lahko zagotovili do tri milijarde evrov," je pojasnil Savva, ki poudarja, da je odločitev parlamenta dokončno pokopala davek na depozite.

Računajo na Ruse

Vendar samo to ne bo dovolj, ker mora Ciper v zameno za sprostitev evropske pomoči v višini 10 milijard evrov zagotoviti vsaj 5,8 milijarde evrov lastnih sredstev. "Upe polagamo v Moskvo, naš finančni minister je danes v Rusiji in skuša zagotoviti manjkajoča sredstva," je pojasnil.

Savva je predlog trojke za davek na davčne depozite označil za pogubnega, saj je že sam po sebi povzročil veliko nestabilnost v bančnem sektorju in vlado prisilil, da je odredila zaprtje bank, da bi preprečila odliv depozitov.

Banke najverjetneje zaprte do petka

Banke naj bi se sicer odprle v četrtek, a Savva pravi, da to še ni gotovo. "Govori se, da bodo banke ostale zaprte do petka, tako da se bodo znova odprle v torek, saj je v ponedeljek praznik. Če se banke odprejo v četrtek brez pomirjujočega sporočila vlade ali evroskupine, bomo imeli težave," je pojasnil.

Ne glede na rešitev pa je načrt trojke načel zaupanje v bančni sistem. "Gospodarstvo temelji na zaupanju in to zaupanje je bilo načeto. Načrt je dejansko pospešil spodkopavanje našega bančnega sistema. Ciper je finančni center, če uničite naše banke, uničite temelj našega gospodarstva," je dejal Savva.

"Izstopa iz evrskega območja ne bo"

Ob težavah Cipra so se pojavile špekulacije, da bi lahko država zapustila evrsko območje, a Savva pravi, da to ni verjetno. Ciper naj bi dejansko še naprej vztrajal na poti, ki jo je začrtala trojka, "ne vem pa, če bo trojka prinesla rešitev," je pojasnil.

"To bi se lahko zgodilo, če znižajo lastne zahteve, da zagotovijo na primer 12 milijard evrov namesto desetih," je dejal. "Smo v zelo neobičajnem položaju, potrebujemo hitre rešitve pred odprtjem bank."

Na vprašanje o morebitni politični krizi na otoku Savva pravi, da je položaj tako zaostren in nenavaden, da nihče ne išče političnih koristi. "Mislim, da politične nestabilnosti ne bo, saj je položaj tako napet, da noben nima časa za politično krizo."

Preberite tudi:

26.03.2013
20.03.2013
19.03.2013
19.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Davkarjem se izmuzne vedno manj DDV. Kako to?

Fursu po ocenah evropske komisije "uide" le še 128 milijonov evrov DDV

FINANCE
Članki
Članki Kaj se je izcimilo iz srečanja premiera Johnsona in šefa komisije Junckerja 1

Britanska in evropska stran morda ne vidita stanja pogajanj z enakimi očmi, sta pa odločeni, da pogajanja za dosego dogovora intenzivirata

FINANCE
Za slovenske banke še ne veljajo pogoji evropske direktive o plačilih 6

Banke in spletni trgovci bi morali biti od sobote skladni z direktivo PSD2, a je Banka Slovenije uvedla prehodno obdobje za nedoločen čas

FINANCE
Svoboda, davki in spodbude 1

Spodbudili bi porabo. In hkrati navijali davke ter varčevali brez reform za večjo učinkovitost.

PRO
Članki
Članki Katera so najboljša industrijska podjetja v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 9. oktobra zbrani na enem mestu in medsebojno...