Ciper bo morda nacionaliziral zasebne pokojninske sklade

Čas branja: 2 min
20.03.2013  12:21
Z nacionalizacijo privatnih pokojninskih skladov bi se lahko v ciprsko državno blagajno nateklo do tri milijarde evrov, ocenjuje finančni analitik Gregoris Savva

ciper

Ciper mrzlično išče rezervni načrt, potem ko je parlament v torek zavrnil predlog dogovora za prejetje evropske finančne pomoči, ki je predvideval uvedbo spornega davka na bančne depozite. Med drugim naj bi bila v igri nacionalizacija pokojninskih skladov, je danes za STA dejal finančni analitik Gregoris Savva iz ciprske tiskovne agencije CNA.

"Vlada preučuje možnost nacionalizacije pokojninskih skladov podjetij v delni državni lasti ali celo pokojninskih sredstev zasebnega sektorja v zameno za srednjeročne obveznice. S tem bi lahko zagotovili do tri milijarde evrov," je pojasnil Savva, ki poudarja, da je odločitev parlamenta dokončno pokopala davek na depozite.

Računajo na Ruse

Vendar samo to ne bo dovolj, ker mora Ciper v zameno za sprostitev evropske pomoči v višini 10 milijard evrov zagotoviti vsaj 5,8 milijarde evrov lastnih sredstev. "Upe polagamo v Moskvo, naš finančni minister je danes v Rusiji in skuša zagotoviti manjkajoča sredstva," je pojasnil.

Savva je predlog trojke za davek na davčne depozite označil za pogubnega, saj je že sam po sebi povzročil veliko nestabilnost v bančnem sektorju in vlado prisilil, da je odredila zaprtje bank, da bi preprečila odliv depozitov.

Banke najverjetneje zaprte do petka

Banke naj bi se sicer odprle v četrtek, a Savva pravi, da to še ni gotovo. "Govori se, da bodo banke ostale zaprte do petka, tako da se bodo znova odprle v torek, saj je v ponedeljek praznik. Če se banke odprejo v četrtek brez pomirjujočega sporočila vlade ali evroskupine, bomo imeli težave," je pojasnil.

Ne glede na rešitev pa je načrt trojke načel zaupanje v bančni sistem. "Gospodarstvo temelji na zaupanju in to zaupanje je bilo načeto. Načrt je dejansko pospešil spodkopavanje našega bančnega sistema. Ciper je finančni center, če uničite naše banke, uničite temelj našega gospodarstva," je dejal Savva.

"Izstopa iz evrskega območja ne bo"

Ob težavah Cipra so se pojavile špekulacije, da bi lahko država zapustila evrsko območje, a Savva pravi, da to ni verjetno. Ciper naj bi dejansko še naprej vztrajal na poti, ki jo je začrtala trojka, "ne vem pa, če bo trojka prinesla rešitev," je pojasnil.

"To bi se lahko zgodilo, če znižajo lastne zahteve, da zagotovijo na primer 12 milijard evrov namesto desetih," je dejal. "Smo v zelo neobičajnem položaju, potrebujemo hitre rešitve pred odprtjem bank."

Na vprašanje o morebitni politični krizi na otoku Savva pravi, da je položaj tako zaostren in nenavaden, da nihče ne išče političnih koristi. "Mislim, da politične nestabilnosti ne bo, saj je položaj tako napet, da noben nima časa za politično krizo."

Preberite tudi:

26.03.2013
20.03.2013
19.03.2013
19.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...

FINANCE
ECB: nove ukrepe zavozlala ... in povzročila valutno gugalnico 1

Po objavi novih ukrepov ECB minuli četrtek je vrednost evra eno minuto strmoglavo rasla, zatem eno uro hitro upadala, pa 18 ur spet...

FINANCE
So slovenske družbe odporne proti geopolitičnim pretresom? 1

Kakšna opozorila pred globalnimi pretresi dajejo svojim delničarjem in upnikom najboljša slovenska podjetja

FINANCE
Če Draghi ni poletel s helikopterjem, bi lahko Lagardova? 1

Verjetno helikopterski denar ni prava rešitev, a dejstvo je, da tudi to, kar počne ECB, očitno ne deluje

FINANCE
Javno zdravstveno blagajno po odločitvah vlade čakajo večji izdatki

Med drugim naj bi vlada podaljšala delno plačilo specializacij zdravnikov iz blagajne ZZZS tudi v leto 2020 in 2021

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...