LTE bo pri Telekomu do konca leta brezplačen

Čas branja: 1 min
20.03.2013  11:59
Do konca leta bo uporaba omrežja mobilne telefonije LTE za Mobitelove naročnike brezplačna, potem pa bo potrebno za uporabo odšteti šest evrov na mesec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

[A] telekom_stavba6_bp.1359578482.jpg

Telekom Slovenije je predstavil svoje omrežje mobilne telefonije naslednje generacije, ki temelji na tehnologiji LTE. Član uprave Zoran Vehovar je ob tem dejal, da se Telekom pridružuje ostalim državam na svetu, saj več kot 70 milijonov uporabnikov po svetu že uporablja LTE.

LTE/4G lahko z jutrišnjim dnem izkoristijo vsi imetniki naprednih naprav LTE, tako da si vklopijo storitev, ki jim omogoča dostop do omrežja Mobitel LTE/4G. "Na voljo bodo tudi nove naprave, ki podpirajo LTE," je dejal Vehovar.

Po Vehovarjevih besedah bodo na začetku pokrili 27 slovenskih krajev. "Pokritost bomo hitro izboljševali, vsak dan gre kakšna nova bazna postaja v promet," je dejal in pristavil, da ciljajo na 250 baznih postaj in 40-odstotno pokritost prebivalstva do konca leta. Do 2014 tudi načrtujejo, da bodo pridobili 10 tisoč uporabnikov, načrtov za naprej pa ne želijo razkriti. Kot pravijo, gre za poslovno skrivnost.

Kaj pa cena? Do konca leta bo uporaba LTE za Mobitelove naročnike brezplačna, potem pa bo potrebno za uporabo plačati šest evrov na mesec.

Do zdaj so v novo tehnologijo vložili manj kot 3 milijone evrov, za naprej pa se bodo prilagajali potrebam in financirali na podlagi tega. Ne želijo ocenjevati, koliko bo vse skupaj stalo, na Financah pa smo že pisali, da naj bi v prihodnjih petih letih vložili dobrih 50 milijonov evrov. Nekateri viri celo pravijo, da bo potrebnih 70 milijonov.

Instext('Tehnologijo LTE (long-term evolution) se po svetu trži kot četrto generacijo mobilne telefonije (4G), čeprav bo 4G zares prinesla šele tehnologija LTE Advanced.

LTE teoretično podpira hitrost prenosa podatkov do 100 Mbit/s, medtem ko naj bi uporabniki v praksi imeli na voljo hitrosti od 20 do 40 Mbit/s. Povprečni slovenski telekomov uporabnik sicer prenese okoli 2GB podatkov na mesec')


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

FINANCE
Članki
Članki Okoljske takse - še manj bomo konkurenčni 3

Zaradi višjih dajatev za izpuste ogljikovega dioksida bo bencin dražji za 0,8 centa, dizel pa za 0,9 centa na liter.

FINANCE
Članki
Članki Dajmo končno iskreno - kdo je tisti, ki ni ponudil argumentov?! 67

Razprava o privatizaciji je v resnici vprašanje o tem, v kakšni državi želimo živeti.

FINANCE
Članki
Članki Kdo bodo podjetniški zmagovalci 2.0 1

Zmagovalci bodo ti, ki vedo, kako prodati svoj izdelek ali storitev. In ki so prizemljeni.

FINANCE
Članki
Članki Ne naše ne vaše, normalne! 3

Privatizacija bi rešila vse težave z »našimi« in »vašimi«, predvsem pa z neučinkovitim upravljanjem premoženja.

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...