Komentar

Bo ciprski model obveljal tudi v ostalem evroobmočju? Ne

Čas branja: 3 min
20.03.2013  08:19
Novica, ki je zaokrožila svet, da bo mala otoška država obdavčila depozite, je sprožila podobno paniko na finančnih trgih kot nesolventnost Grčije pred nekaj leti

Ciper je zaprosil za pomoč Evropsko unijo. Ta je svoj 10-milijardni prispevek pogojevala s tem, da država sama zbere 5,8 milijard evrov. Novica, ki je zaokrožila svet, da bo mala otoška država obdavčila depozite, je sprožila podobno paniko na finančnih trgih kot nesolventnost Grčije pred nekaj leti.

V medijih so se v ponedeljek pojavljali naslovi kot »Obveznice poskočile po objavi načrta pomoči Cipru«, »Zlato zopet nad 1600 dolarji zaradi ciprskih skrbi«, »Nafta brent pod 109 dolarjev ob negotovosti s Ciprom«, »Evro padel po ciprskem alarmu« itd. Po odmevih sodeč naj bi imel dogodek vpliv na več področij svetovnega finančnega trga: delniške, valutne in surovinske trge.

Ciper se je zgodil preko vikenda podobno kot leta 2008 Lehman Brothers. V ponedeljek so najprej reagirali azijski trgi z več kot dvoodstotnim padcem japonskega delniškega indeksa Nikkei, zatem pa še evropske borze, ki so trgovanje začele prav tako pri približno dvoodstotnih padcih glede na prejšnji konec tedna.

Znani upravitelj skladov PIMCO, Bill Gross, je na Twitterju istega dne priporočal prodajo evrov, prav tako pa tudi predvidel razprodajo na delniških trgih. Toda, zgodilo se ni nič kaj zelo pretresljivega. Razlog je bil verjetno v tem, da je ciprska vlada zatem spremenila prvotno predviden način obdavčitev depozitarjev in varčevalce, ki imajo do 100.000 evrov, oprostila »davkov«, medtem ko bi bile vloge nad tem zneskom močneje obdavčene. V trenutku pisanja kolumne odločitev oblasti še ni znana.

Čeprav je taka ali drugačna obdavčitev depozitov na Cipru verjetna, se postavlja vprašanje, zakaj na trgih ni sledila popolna razprodaja, saj je nedotakljivost bančnih vlog eden od glavnih stebrov sodobnega finančnega sistema.

Verjetno so dogajanja povsem napačno interpretirali tisti, ki so takoj po objavi pogojev Evropske unije Cipru izjavljali, da gre za testni primer, po katerem se bodo podobni ukrepi čez čas uvedli tudi v ostalih članicah Evropske unije, kot so Italija, Španija in morda tudi Slovenija. Obenem so trdili, da je ukrep Bruslja povsem nespameten in skregan z zdravo logiko. Glede obeh trditev imam povsem nasprotno mnenje. Obdavčitve depozitov v ostalih evrskih državah ne bo in odločitev EU ni tako stihijska, kot se zdi na prvi pogled.

Kdor spremlja dogajanja v EU v zadnjih letih je že ničkolikokrat slišal za tako imenovane dneve odločitve glede grške krize, ko je vsa Evropa visela v negotovosti, ali bodo milijardni paketi pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada izplačani, ali ne. Nevarnost sesutja evrskega območja pa v resnici ni bila tako velika, kot je to morda bilo videti. Na Grčiji je EU sicer izvajala odločenost za stabilizacijo grških javnih financ, vendar pomoč ni bila nikoli vprašljiva.

V ciprskem primeru gre za podoben primer kot pri Grčiji. Gre sicer za drastičen ukrep, vendar pripravljenost unije zagotavljati likvidnost ni pod vprašajem - razen v primeru, ko bi se Ciper sam odločil, da raje bankrotira, kot za 10 odstotkov obdavči denar na bančnih računih. Vendar smemo verjeti, da ni nihče tako nespameten, da bi zaradi 10-tih odstotkov tvegal 100 odstotkov.

Glede implementacije podobnega ukrepa v drugih evrskih državah pa trdim, da je ta možnost majhna ali celo ničelna. Drakonski ukrepi so se v zgodovini vedno izvajali nad »majhnimi«, nikoli nad velikimi in pomembnimi. Hladna vojna v smislu preizkušanja orožja med ZDA in Sovjetsko zvezo se je nekoč izvajala na raznih svetovnih žariščih, nikoli pa je ni izvajala ena država na tleh druge države. Trenja med Nemčijo in Francijo v EU se testirajo na manjših državah, nikoli pa Berlin ne izsiljuje Pariza in obratno. Niti ne verjamem, da bo kdo skušal izsiljevati Rim ali Madrid.

Taka je logika v sodobni politiki. Nasprotja se rešujejo na tleh tretjega,manj pomembnega igralca, nikoli v jedru. Na tem mestu pridemo do odgovora na vprašanje, ali je najnovejši ukrep EU nespameten. Če upoštevamo, da bo primer Cipra deloval zastrašujoče na ostale članice, ki bi se hotele »obnašati« finančno nedisciplinirano, niti ne. Pregovor pravi: bolje preventiva kot kurativa. Ciper je preventiva pred splošno javno finančno nedisciplino, ki bi se lahko uveljavila v Evropi. Ukrep hoče evrskim članicam željnih pomoči povedati naslednje: preden prosite za evropski denar, dvakrat premislite.

Ob tem pa velja spomniti še na eno okoliščino v zvezi s finančno pomočjo morebitnim zadolženim državam EU. Letos so nemške parlamentarne volitve. Težko si je predstavljati, da bi lahko Angela Merkel ponovno zmagala, če bi v predvolilnem letu delila denar svojih davkoplačevalcev kar povprek brez določenega odrekanja prejemnic tega denarja. Nemški volivec verjetno hoče videti, da ob prejemu evropskega denarja malce »trpijo« tudi prejemniki tega denarja. Trdim pogojem Cipru so zato, po mojem mnenju, botrovale tudi notranjepolitične razmere v Nemčiji v letu volitev.

Zato še nasvet vsem morebitnim prosilcem evropske pomoči: »Letos jih ne prosite za denar! Počakajte na drugo leto!«

Zlatko Turkovic, borzni poznavalec, avtor knjig in člankov ter izvajalec borznih seminarjev in delavnic [www.zlatkoturkovic.com]

Preberite tudi:

20.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nekaj nasvetov, kako do uspeha in zmage v nišni dejavnosti

Na 6. konferenci slovenskih izvoznikov smo se dotaknili tudi nišnih dejavnosti

FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 6

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 11

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti

FINANCE
(Adriin petek) Končno so se oglasili iz Adrie Airways. Kaj pravi najbolj odgovoren za varnost in kdo to je? 36

Kateri Adriini leti za danes so že odpovedani, kateri se izvajajo? Kaj se še dogaja? Pogodbe za letala je odpovedal lizingojemalec, je...

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa večjih stanovanj v Eko srebrni hiši

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...