Kako se v ŠOU še vedno kupčka z denarjem in kako se kadruje

Čas branja: 7 min
20.03.2013  00:15  Dopolnjeno: 20.03.2013 15:06
Odvija se še ena epizoda v seriji dvomljivega delovanja znotraj Študentske organizacije Univerze v Ljubljani

Obveščaj me o novih člankih:  

sou.1308305263

Predsedstvo ŠOU v Ljubljani je včeraj na tviterju objavilo, da bo odpisalo 73 tisoč evrov dolga Zavodu K6/4 in za 60 odstotkov znižalo najemnino, da bi lahko pred časom zaprti Klub K4 v kar najkrajšem času spet odprl vrata.

Gre za še eno od potez novega vodstva ŠOU v Ljubljani, ki se skupaj z novim vodstvom ob prevzemu funkcije ubada s skoraj pol milijonskimi dolgovi Zavoda K 6/4.

Na parketu ŠOU dva nova igralca: Klasinc in Logar

Od imenovanja novega direktorja Zavoda K6/4 Aleša Logarja je minil mesec dni, o imenovanju Andreja Klasinca na mesto direktorja ŠOU v Ljubljani pa smo pisali v članku Nad študentskimi financami bo bedel nekdanji direktor Term Ptuj.

Za dolgove v glavnem "kriv" Klub K4, zatrjuje novo vodstvo

Novo vodstvo Zavoda K6/4 je v začetku marca objavilo, da bo zaradi slabega gospodarjenja preteklega vodstva, ki mu je načeloval Miloš Kranjc, in nepravilnosti, ki naj bi jih bilo po njihovih navedbah v času Kranjčevega vodenja Zavoda K6/4 cel kup, začasno zaprla del zavoda - natančneje Klub K4. Klub K4 je po trditvah novega vodstva tisti, ki znotraj zavoda posluje najslabše in naj bi bil v veliki meri odgovoren za velik dolg, ki ga ima zavod do zaposlenih, dobaviteljev, ustanovitelja in drugih.

Rdeče številke naj bi bivše vodstvo prikrivalo, zatrjuje novo

Direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc je povedal, da bilanca Zavoda K6/4 v letu 2012 izkazuje 206 tisoč evrov presežka odhodkov nad prihodki. "Kompletna kumulativa skozi vsa leta pa je 360 tisoč evrov," je pojasnil Klasinc. Ena večjih težav so po mnenju Klasinca neporavnane obveznosti do sodelavcev, zaposlenih prek študentskih napotnic in honorarno. Takšne obveznosti naj bi znašale okrog 50 tisoč evrov, Klasinc pa je zatrdil, da jih bodo poravnali v 60 dneh.

Novo vodstvo ŠOU odgovornost za nastali dolg prelaga predvsem na bivše vodstvo Zavoda K6/4 na čelu z Milošem Kranjcem, ki mu očitajo prikrivanje dejanskega bilančnega stanja zavoda. Kranjc naj bi, kot pravijo, pri poslovanju zagrešil tudi številne nepravilnosti.

Med dolgovi Zavoda K6/4 je tudi ravnokar odpisanih 73 tisoč evrov. Bivši v. d. direktorja Kranjc naj bi po mnenju novega direktorja ŠOU prav posebej prikrival ravno ta dolg, kar sam zanika z besedami, da je dolg razviden v bilancah Zavoda K6/4.

Kranjc namiguje na načrtno izčrpavanje zavoda

Miloš Kranjc po drugi strani zanika vsakršno prikrivanje dejanske bilance Zavoda K6/4 in kakršnekoli nepravilnosti. Razlog za nastalo finančno situacijo vidi v preteklem delovanju ustanovitelja Zavoda K6/4, ŠOU v Ljubljani, ki naj bi redno zmanjševal sredstva, uvedel najemnino in drugo. "Sprašujem se, če ni ravno v zadnjih dveh letih prišlo do načrtnega izčrpavanja zavoda s strani ŠOU v Ljubljani, glede na to, da so na političnem parketu prisotni isti akterji," še pove Kranjc in dodaja, da bi bil znesek 100 tisoč evrov dovolj za "sanacijo zavoda".

Napovedana neodvisna zunanja revizija

Sume nepravilnosti v času Kranjčevega vodenja Zavoda K6/4 bo raziskovala neodvisna zunanja revizija, ki jo napovedujeta Logar in Klasinc. Opravili naj bi jo v naslednjih mesecih, rezultati pa naj bi bili predstavljeni javnosti.

Oba tudi zatrjujeta, da bo njuno delovanje transparentno, ali pa "ju ne bo".

Vizija novega direktorja skopa

Publika je na zaprtje kluba K4 odreagirala burno, predvsem zaradi ukinitve vsebin, ki jih klub ponuja, pa tudi zaradi vsesplošnega nezaupanja v poštenost delovanja znotraj ŠOU v Ljubljani. Na spletu so organizirali peticijo, ki je k odstopu pozvala novo vodstvo Zavoda K6/4, pred Klubom K4 pa je bil 15. marca organiziran tudi protest. Na dan pa iz vseh koncev prihajajo informacije, ki bi reakcije javnosti morda lahko upravičile.

Že nekaj časa je na spletu dostopna strategija imenovanega direktorja Zavoda K6/4 Aleša Logarja, ki bi jo lahko opisali kot "kratko in jedrnato", poznavalci Zavoda K6/4 pa pravijo, da kaže na slabo poznavanje delovanja Zavoda K6/4 s strani njegovega novega direktorja, ki se je do nedavnega na socialnem omrežju LinkedIn deklariral za "direktorja Kluba K4".

Logar je na novinarski konferenci sicer prosil, naj mu javnost nakloni nekaj mesecev, da se izkaže. Povedal je še, da ne namerava odstopiti ter, da so peticije odveč. Logar, ki se mu očita, da je "s svojo ekipo v Zavod K6/4 vstopil brez kakršnega koli programa", napoveduje, da bodo program kmalu sestavili in "se z njim izkazali".

Za izbor Logarja potrebna dva razpisa

Na prvi razpis za direktorja Zavoda K6/4 se je prijavilo pet kandidatov. Dve kandidaturi sta bili izločeni kot nepopolni, trije kandidati pa, ki so oddali popolne vloge, med njimi tudi sedanji direktor Aleš Logar, niso bili izbrani, saj je vsak prejel le po dva izmed petih glasov članov Sveta zavoda K6/4. Za izvolitev pa je potrebna večina.

Nato je prišlo do menjav znotraj Sveta zavoda, ki je ponovil razpis. Nanj sta se prijavila dva kandidata - sedanji direktor Aleš Logar in Zala Vidali. Aleš Logar je na tem razpisu zbral potrebno podporo in bil za direktorja imenovan, ŠOU v Ljubljani pa je njegovo primernost utemeljeval s primerno izobrazbo - je ekonomist in s preteklim uspešnim dolgoletnim vodenjem Koroškega mladinskega kulturnega centra - Kompleks.

Da je bilo Logarjevo vodenje Kompleksa uspešno, je največkrat slišati prav z njegove strani, saj se sam označuje za "kriznega menedžerja, ki je saniral klub" in naj bi po nepreverjenih informacijah pokril dolg kluba v višini okrog 70 tisoč evrov.

Kandidatka za direktorico Zavoda K6/4 opozorila na domnevne nepravilnosti

Na spletu pa se je pojavila tudi vizija Logarjeve protikandidatke Zale Vidali, ki je v sporočilu za javnost opozorila na več domnevnih nepravilnosti pri izboru za direktorja Zavoda K6/4 in predvsem na nepoznavanje delovanja zavoda njenega protikandidata Logarja ter kot ocenjuje njeno "širšo vizijo naslavljanja problemov, s katerimi se zavod sooča".

Vidalijeva navaja, da je (takrat še kandidat) Logar prekinil njeno predstavitev Svetu Zavoda, da je bila o njenem neizboru obveščena po tem, ko je bil Logar že imenovan in le na njeno pobudo ter da ji možnost pritožbe na odločitev Sveta zavoda ni bila omogočena. Pritožbo naj bi kljub temu oddala, vendar naj nanjo še ne bi prejela odgovora. Tudi bivši v.d. direktorja Zavoda K6/4 Miloš Kranjc v svoji obrazložitvi dogodkov zapiše: "Svet zavoda pred tem imenovanjem (Logarja) druge kandidatke ni niti obvestil o izboru kandidata in prav tako ji ni nudil možnosti pritožbe na izbor."

Klasinc: Vizija je lahko zaradi ekonomske situacije neizvedljiva

klasinc-andrej3-ih.1363784485.jpg.n.240px.jpg

Na vprašanje, zakaj je bil izbran kandidat Logar, glede na to, da je njegova protikandidatka zadostila razpisnim zahtevam po izobrazbi in delovnih izkušnjah na vodstveni poziciji, je direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc na novinarski konferenci 14. marca zbranim razložil, da "lahko nekdo napiše, ne vem kaj", pa njegova vizija ne bo izvedljiva zaradi ekonomske situacije zavoda.

Ali lahko ŠOU v Ljubljani zaradi tega dejstva lastno zahtevo po viziji zanemari in neupošteva, Klasinc ni komentiral. Povejmo še, da sedanji direktor ŠOU v Ljubljani v času izbora in imenovanja novega direktorja Zavoda K6/4 še ni bil član Sveta zavoda in v zgodbo v tem času ni bil vključen.

Kranjc: Logarja so imenovali njegovi prijatelji

Bivši v. d. direktorja Zavoda K6/4 Kranjc izglasovanje Logarja opiše takole: "Na seji 11. februarja so člani sveta zavoda glasovali o izboru kandidata za direktorja zavoda. Na glasovanju je potrebno večino treh glasov dobil sedanji direktor Aleš Logar." Po navajanju medijev in pisma bivšega direktorja Zavoda K6/4 naj bi Aleš Logar tri glasove članov Sveta zavoda prejel od "svojih znancev" še iz časov, ko je v ŠOU opravljal funkcijo študentskega ministra.

Omenili smo že, da je prišlo do menjav znotraj Sveta Zavoda K6/4, ki Logarja ni podprl. Kot navaja bivši direktor Zavoda K6/4 Miloš Kranjc pa je "ob potrditvi novega predsedstva na študentskem zboru novo predsedstvo razrešilo vse dosedanje člane sveta zavoda in imenovalo nove in sicer: Damjan Planinc kot predstavnik ustanovitelja, Matic Colnar kot predstavnik ustanovitelja, ter kot ugledno predstavnico javnosti v RS na področju umetnosti Marino Rajković."

Kranjc izpostavlja "prijateljevanje" Colnarja in Planinca z Logarjem, pa tudi dejstvo, da je je tretja članica Sveta zavoda Marina Rajković soproga Alena Nikole Rajkovića, ki "na zavodu opravlja funkcijo novega vodje Kluba K4 in Kavarne Metropol". Bivši v. d. direktorja omeni tudi to, da predhodnika Rajkovićeve, Franca Kosma, ki je pred njo opravljal vlogo uglednega predstavnika javnosti v Svetu zavoda, niso razrešili. Javnost pa se je obregnila tudi ob dejstvo, da je bila Rajkovićeva imenovana kot priznana harfistka. Prevladuje namreč mnenje, da bi to vlogo v Svetu zavoda moral opravljati ugleden predstavnik kulture, ki deluje na področju, ki je vsebinsko soroden produkciji, ki se izvaja v sklopu Zavoda K6/4.

denar

Bivši direktor ŠOU v Ljubljani situacije ne sme komentirati

Tudi viri blizu ŠOU so nam zatrdili, da naj bivši direktor ŠOU v Ljubljani Rok Sotler in bivši predsednik Sveta zavoda Jurij Krpan ne bi podprla kandidata Logarja. Sotler nam je razložil, da ničesar v vezi s ŠOU v Ljubljani ne sme komentirati, saj ga k temu zavezuje dogovor.

Takoj po Logarjevi izvolitvi je z mesta predsednika Sveta zavoda "zaradi osebnih razlogov" odstopil Jurij Krpan, ki pa v vlogi umetniškega vodje Galerije Kapelica še ostaja.

Razloga za menjavo kadrov "racionalizacija stroškov in nekooperativnost", trdi bivša programska ekipa

Odšlo in prišlo pa je precej drugega programskega in izvedbenega kadra Zavoda K6/4. Takoj po nastopu novega vodstva naj bi sodelovanje prekinili s celotno ekipo zaposlenih natakarjev v Kavarni Metropol, odslovili naj bi računovodkinji zavoda ter programski kolektiv Kluba K4.

575291-10151361287303806-1578090302-n

Razlogi, ki naj bi jih po besedah programske ekipe novo vodstvo za prekinitev sodelovanja navedlo, so bili v nekaterih primerih "racionalizacija stroškov in optimizacija delovnega procesa", v drugih pa "nekooperativnost". Izjava novega vodstva, "da niso nikogar odpustili", drži, saj nihče od preteklih sodelavcev ni bil zaposlen, temveč so vsi z zavodom sodelovali preko študentskih napotnic ali honorarno.

Za "nekooperativne" so bili po besedah bivše programske ekipe Kluba K4 označeni, ker novemu vodstvu niso predočili računovodskih izkazov, s katerimi pa v svojih funkcijah znotraj Zavoda K6/4 niso rokovali.

V novi ekipi tudi nekdaj sporni študentski funkcionar

Na njihovem mestu so se že znašli novi sodelavci, ki se soočajo s številnimi očitki. Med njimi je gotovo največkrat omenjen Alen Nikola Rajković. Slednji je, kot smo omenili, soprog članice Sveta zavoda Marine Rajković. Znan pa je tudi kot bivši minister ŠOU za obštudijske dejavnosti, ki je, ker je študentski status za opravljanje omenjene funkcije pogoj, ko je bil ta pod vprašanjem, iz "osebnih razlogov" s funkcije odstopil.

Na vprašanje, ali je Rajkovićev "status študenta", sedaj ko naj bi opravljal funkcijo novega vodje Kluba K4 in Kavarne Metropol, urejen, na novinarski konferenci od Logarja nismo dobili odgovora. Je pa povedal: "Jaz razen programskega vodje Milana Gregorna nisem zaposlil še nikogar, z nikomer nisem podpisal pogodbe." Na vprašanje, ali obstaja možnost, da Rajkovića ne zaposli, pa Logar dodaja: "Dokler ga ne podpišemo, definitivno".

Nekdanji študentski funkcionar, ki študentske politike ne pozna v celoti

Kaže torej, da gre za še eno epizodo v že dolgi zgodbi dvomljivega delovanja organizacije ŠOU v Ljubljani. Naj v luči tega še povemo, da je na novinarski konferenci 14. marca sedanji direktor Zavoda K6/4, ki je v preteklosti v okviru ŠOU opravljal tudi funkcijo študentskega ministra, Aleš Logar povedal: "Jaz se sploh ne bi rad vtikal v to, kakšna je študentska politika. Jaz je tudi ne poznam v celoti in ne bom se vtikal v to, kaj se zdaj dogaja."

Opomba: avtorica je honorarna sodelavka Radia Študent, enega od osmih zavodov ŠOU v LjubljaniNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

FINANCE
Članki
Članki Mansson: Moja služba je varna, a če ne bom mogel delati, bom odšel sam (2. del) 1

V drugem del intervjuja šef DUTB Torbjörn Månsson spregovori tudi o svoji prihodnosti, bančnem kriminalu in medijskih pritiskih

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...