Kopač Mrakova za socialno podjetništvo in poseg v sivo ekonomijo

Čas branja: 1 min
19.03.2013  17:02
Socialna podjetja so pomembna, ker delujejo v družbeno korist in ker zaposlujejo ranljive kategorije, je opozorila kandidatka za ministrico

anja kopač mrak

"Med nalogami, ki se jih bom lotila prednostno, je zmanjšanje brezposelnosti," je ob predstavitvi pred matičnim odborom izpostavila kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Kot je spomnila, imamo v Sloveniji že okoli 124.000 brezposelnih, pri čemer največji problem predstavljajo mladi, starejši in dolgotrajno brezposelni.

Kandidatka je zato napovedala pregled trenutne aktivne politike zaposlovanja. Delež prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, ki so se zaposlili, je po njenih besedah trenutno največji pri programu subvencije za samozaposlitev, medtem ko ostali programi dajejo skromnejše rezultate in jih velja preučiti.

Za krepitev socialnega podjetništva

Pomembna prioriteta Kopač Mrakove bo tudi okrepitev socialnega podjetništva. Kot je povedala, Slovenja na tem področju zaostaja. Imamo sicer zakon, ki pokriva to področje, ne pa tudi strategije, ki jo je treba vzpostaviti v čim krajšem možnem času, je prepričana. Socialna podjetja so pomembna, ker delujejo v družbeno korist in ker zaposlujejo ranljive kategorije, je opozorila. Kandidatka je napovedala tudi krepitev institucij pravne države oz. inšpektorata za delo, saj prijave na delovnem področju sunkovito naraščajo, učinkovitost inšpektorata pa ni zadostna.

Spremembe agencijskega dela

Kot pomembno prioriteto je navedla tudi poseg v sivo ekonomijo in delo na črno, in sicer v smislu kaznovanja in osveščanja javnosti o teh vprašanjih. Sledila bo obljubi ministra za delo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Vizjaka, da uredi agencijsko delo oz. zaostri pogoje za ustanavljanje agencij za posredovanje dela, napovedala pa je tudi spremembe študentskega dela, in sicer tudi v povezavi z zdravstveno reformo. Omenila je še spremembe socialne zakonodaje v delih, za katere se je izkazalo, da niso izpolnili ciljev, denimo na področju varstvenega dodatka.

Obetajo se spremembe družinskega zakonika

Nujne so tudi spremembe na področju štipendijske politike, pristopiti pa bo treba še k novima resolucijama na področju družinske politike ter enakih možnosti, je menila Kopač Mrakova. Spremeniti želi še družinski zakonik, na primer na področju varovanja pravic otrok.

Matični parlamentarni odbor je kandidatko ocenil kot primerno za opravljanje te funkcije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kolikšen zalogaj bo kulturni evro 1

Skupaj bo šlo od leta 2021 do 2027 za vlaganja v kulturo iz proračuna 122,6 milijona evrov

FINANCE
Nekaj nasvetov, kako do uspeha in zmage v nišni dejavnosti

Na 6. konferenci slovenskih izvoznikov smo se dotaknili tudi nišnih dejavnosti

FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 6

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 11

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti