Banke januarja z desetimi milijoni dobička pred obdavčitvijo

Čas branja: 1 min
19.03.2013  14:50  Dopolnjeno: 19.03.2013 15:13
Banke so poplačale za 171 milijonov evrov obveznosti do tujih bank in za 78 milijonov evrov obveznosti do Eurosistema

banke.1338375819.jpg

Bančni sistem je v prvem letošnjem mesecu izkazal dobiček pred obdavčitvijo v višini 10 milijonov evrov. Bilančna vsota bank se je januarja znižala za 88,5 milijonov evrov. Na letni ravni je bil padec 6,6-odstotni. Banke so poplačale za 171 milijonov evrov obveznosti do tujih bank in za 78 milijonov evrov obveznosti do Eurosistema.

V januarju se je upadanje kreditne aktivnosti nadaljevalo, je med drugim razvidno iz poročila Banke Slovenije. Nadaljevalo se je krčenje potrošniških in stagniranje stanovanjskih posojil prebivalstvu. Glavni vzrok za to je upadanje v nižjem povpraševanju in manj v omejeni ponudbi.

Največ slabih terjatev do gradbeništva

Rast nedonosnih terjatev bank se je na prehodu v leto 2013 umirila. Januarja so nedonosne terjatve bank znašale 14,6 odstotka razvrščenih terjatev bank. Največ slabih terjatev je do gradbeništva, naraščajo pa terjatve do podjetij iz dejavnosti finančnega posredništva in nedenarnih finančnih institucij, kamor se uvrščajo holdingi.

Na strani virov financiranja bank se še naprej znižujejo vloge države, opazni pa so pozitivni premiki pri vlogah prebivalstva. Te so se januarja zvišale že tretji mesec zapored.

Banke pod vplivom krize in omejenih virov

Pri centralni banki še ugotavljajo, da poslovanje bank v začetku leta ostaja pod vplivom istih dejavnikov kot v letu 2012. Torej zaradi omejenega dostopa bank do tujih virov financiranja in nadaljevanje gospodarske krize. Bilančna vsota bančnega sistema se še naprej znižuje kot posledica nadaljnjega razdolževanja bank do tujine. To je tudi eden izmed razlogov za nadaljevanje krčenja posojilne aktivnosti, so v sporočilu za javnosti še zapisal v Banki Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kaj se je izcimilo iz srečanja premiera Johnsona in šefa komisije Junckerja

Britanska in evropska stran morda ne vidita stanja pogajanj z enakimi očmi, sta pa odločeni, da pogajanja za dosego dogovora intenzivirata

FINANCE
Za slovenske banke še ne veljajo pogoji evropske direktive o plačilih

Banke in spletni trgovci bi morali biti od sobote skladni z direktivo PSD2, a je Banka Slovenije uvedla prehodno obdobje za nedoločen čas

FINANCE
Svoboda, davki in spodbude 1

Spodbudili bi porabo. In hkrati navijali davke ter varčevali brez reform za večjo učinkovitost.

PRO
Članki
Članki Zakaj je pravi čas, da postanete aktivni trgovalec

Vse več se govori o naslednji krizi in to na finančne trge vnaša nihajnost, ki pa je odlična priložnost za aktivne trgovalce....