Čas branja: 2 min
19.03.2013  10:52
Kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Igor Maher je se je predstavil matičnemu odboru DZ in med drugim izpostavil pomembnost medresorskega sodelovanja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Igor Maher dodaj

maher-igor28-ih.1363686728.jpg.n.470px.jpg

Kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Igor Maher je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ med drugim izpostavil določitev prioritet pri infrastrukturnih projektih, odpravo administrativnih ovir, pospešitev črpanja evropskih sredstev, reševanje stanovanjske problematike, pa tudi medresorsko sodelovanje.

Ena prvih Maherjevih prioritet je tudi postavitev kompetentne in strokovne ekipe.

Prednost bodo imeli projekti z več slovenskimi dobavitelji

"Infrastrukturni razvoj Slovenije se dogaja počasneje, kot bi si želeli," je poudaril Maher in dodal, da je treba pospešiti dokončanje projektov, ki so v teku. "Hkrati je treba določiti seznam investicij glede na prioritete. Prednost bodo imeli projekti, pri katerih bo sodelovalo čim več slovenskih dobaviteljev, kot je na primer izgradnja hidroelektrarn na srednji Savi," pojasnjuje Maher.

Maher: Ključno je sodelovanje s kmetijstvom in gospodarstvom

Maher je izpostavil medresorsko sodelovanje, predvsem z ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter ministrstvom za gospodarstvo. "Ključno za uspeh je ravno to sodelovanje, sploh pri ključnih projektih," je ocenil.

Pridobivanje gradbenih dovoljenj mora biti po mnenju kandidata za infrastrukturnega ministra čim bolj transparentno in čim hitrejše. Pospešiti je treba tudi koriščenje kohezijskih sredstev in odpraviti administrativne ovire, ki črpanje teh sredstev zavirajo. "Nedopustno je, da bi nam ta sredstva spolzela iz rok," je dodal.

Napovedani pripravi novele energetskega zakona in programa

Na področju energetike je poleg poenostavitve administrativnih postopkov izpostavil pripravo novele energetskega zakona, energetsko sanacijo stavb, izdelavo nove podporne sheme za obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, pripravo nacionalnega energetskega programa.

Za dokončanje Teša 6 ne smemo porabiti niti evra več, pravi Maher

"Dokončati je treba projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ob tem pa pri dokončanju ne smemo porabiti niti evra več", je dejal Maher in dodal, da je pomembno tudi prestrukturiranje elektroenergetske cone v Zasavju. "V tej regiji je velika socialna stiska, zato jo je treba postaviti na nove temelje, med drugim je treba obnoviti blok v Termoelektrarni Trbovlje," še meni Maher.

Izpostavil je izgradnjo plinskih elektrarn, dokončati izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi.

Prispevki za obnovljive vire bodo vrnjeni na raven pred 2013

Maherju se zelo pomembno zdi pomembna tudi razbremenitev končnih uporabnikov električne energije - do okoli osem odstotkov nižjo ceno elektrike bi zagotovil na račun znižanja omrežnine. Prispevke za obnovljive vire energije pa je treba po njegovi oceni vrniti na raven pred letom 2013.

Maher: Razmere v stanovanjski politiki niso "rožnate"

Med večjimi infrastrukturnimi projekti je omenil je tudi dokončanje projektov v Luki Koper in izgradnjo drugega tira Divača - Koper.

Razmere na področju stanovanjske politike po Maherjevi oceni niso "rožnate". Obstaja namreč veliko nesorazmerje med tem, kar je na trgu in potrebami.

Za Maherja devet, proti štirje

Maherjevo predstavitev je kot primerno ocenilo devet poslancev, medtem ko so štirje menili, da ta ni ustrezna.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki Kdo je mož, ki je fotkal kraljico in princeso

... in omogočil bliskovito kariero brazilske lepotice Gisele Bündchen. Legenda modne fotografije Mario Testino trdi, da ni ključ do...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

MANAGER
Manager
Manager Zakonski brodolomi Elona Muska

Od 1. januarja 2015 je sloviti ustanovitelj Tesla Motors znova samski. Njegovi dve nekdanji ženi pravita, da doma zaradi obsedenosti s...

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši