Čufer o dvigu DDV: Ne vem. Karkoli bi zdaj rekel, bi govoril na pamet

Čas branja: 3 min
19.03.2013  09:17  Dopolnjeno: 19.03.2013 12:24
Pristojni odbor za finance v DZ je z devetimi glasovi za in petimi proti potrdil kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja

"V svojem mandatu si bom postavil dve prioriteti: Prva bo zagon gospodarstva, razdolžitev podjetij in sanacija bančnega sistema, druga pa konsolidacija javnih financ. Glede na stanje v ekonomiji in krizo, ki se ne more končati, so to najbolj pomembni prioriteti," je v uvodni predstavitvi pred pristojnim odborom za finance v DZ dejal kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer.

id-cufer-uros20-ih

Ob tem je dodal, da se količina slabih terjatev v bankah povečuje. "Konec lanskega leta jih je bilo med vsemi posojili kar 15 odstotkov. To je za banke bistveno preveč in onemogoča njihovo delovanje. Ampak to ni več problem posameznih bank, temveč podjetij, ki ne zmorejo odplačevati kreditov," poudarja Čufer. "Podjetja tega ne bodo zmogla sama rešiti, zato je čas, da na trgu intervinira država."

Čufer je hkrati mnenja, da je eno bistvenih neravnovesij v ekonomiji prezadolženost podjetij. "Slovenci so priden in marljiv narod, a zadolženost zavira gospodarsko rast. To sicer ni edini problem, je pa največji," pravi.

"Javno finančni stroški so stroški podjetij, ki vplivajo na njihovo konkurenčnost, zato se bom pri konsolidaciji javnih financ osredotočil na porabo. To pa pomeni racionalizacija poslovanja in zniževanje mase plač. Prednost bom dal tistim ukrepom, ki bodo dolgotrajni," meni Čufer.

"Pri takšnih projektih vedno delaš napake"

Kot še pravi kandidat za prvega finančnika v državi, so finančni trgi in bonitetne agencije skeptične do tega, ali Slovenija zna sprejemati prave ukrepe. "Pripravili bomo tak načrt, ki bo investitorje prepričal," zatrjuje Čufer, ki se bo pri tem zavzemal za postopne korake. "Pri takšnih projektih vedno delaš napake, vendar če se zadeve lotiš postopno, lahko napake tudi sproti odpravljaš."

Čufer je hkrati napovedal zategnitev fiskalne politike, vendar šele po tem, ko bo kreditni krč sproščen in bo gospodarstvo dobilo nov zagon.

"Evropska komisija napoveduje, da bo letošnji primanjkljaj znašal 5,1 odstotek. Zniževanje proračunskega primanjkljaja ostaja prioriteta, a letošnji cilj, da bo ta znašal tri odstotke BDP, bo težko uresničiti," je še pristavil Čufer.

O projektu slabe banke

"Slaba banka bo. Mislim pa, da se bistveno preveč pričakuje od nje. Tisto, kar me skrbi v omenjenem zakonu, je količina denarja, ki je predvidena za dokapitalizacije. Skrbi me, da bi veliko denarja porabili prav za sanacije bank, medtem ko bi sredstev za sanacije podjetij zmanjkalo. Cilji slabe banke niso nikjer jasno napisani," je svoj pogled na projekt slabe banke, ki ga je zastavil nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, predstavil Čufer.

Kandidat mandatarke Alenke Bratušek za finančnega ministra se sicer zavzema za preganjanje odgovornih za podeljevanje slabih kreditov. "S tem se strinjam predvsem zato, ker prihajam iz NLB. Vendar se mi zdi absurdno, da je treba terjatve podjetij od bank naprej odkupit, preden lahko začnemo iskati odgovornost. Z obstoječim pojmom slabe banke se po mojem mnenju tega cilja ne bo dalo uresničiti," poudarja.

"Prodaja trenutno ni najbolj logično dejanje"

Čufer je prav tako skeptičen do prodaje državnih deležev v podjetjih, saj se bo po njegovem prepričanju, glede na trenutno stanje v gospodarstvu, težko našel kupec, ki bo pripravljen investirati. "Zato prodaja trenutno ni najbolj logično dejanje," je pristavil in poudaril, da je treba trenutne ukrepe dopolnit z ukrepi za razdolžitev podjetij. "Slaba banka ne bo sama po sebi zagnala gospodarstva."

Čufer je hkrati zatrdil, da pri podeljevanju slabih kreditov ni sodeloval. "To ni bilo del mojih nalog v NLB."

O kvalifikaciji ciljev

"Danes sem se načrtno izogibal številkam, pa ne zato, ker si ne bi želel zastaviti ciljev, ampak ker rabim nekaj časa, da si številke pogledam," je o kvalifikaciji ciljev dejal Čufer in dodal: "Pujska pa ne nameravamo razbit."

Kandidat za ministra sicer meni, da je treba konsolidacijo javnih financ in reševanje gospodarstva peljati vzporedno.

O dvigu DDV

"Ne vem. Karkoli bi zdaj rekel, bi govoril na pamet. Bom pa na to vprašanje z veseljem odgovoril, ko bom, upam, lahko," je na vprašanje članov odbora DZ, ali namerava kot finančni minister predlagati dvig DDV, odgovoril Čufer.

Namesto Čuferja pa je z bolj natančnim odgovorom okoli dviga DDV postregel član odbora DZ Matjaž Han (SD), ki je pristavil, da je koalicija pod vodstvom Janeza Janše že v Zujfu predvidela dvig DDV, če v letu 2013 ne bomo zmanjšali primanjkljaj na tri odstotke BDP. "To je zapisano v zakonodaji, mi smo ta ukrep le opredelili v koalicijski pogodbi," je povedal Han.

Čufer je sicer dejal, da je normalno, če ukrepi pri katerih so predvideni učinki z zamikom, pridejo z zamikom. S tem je ciljal na ukrepe, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše oziroma nekdanji finančni minister Šušteršič. "Upam, da bo teh učinkov čim več," pravi Čufer.

Potrjen z devetimi glasovi

Pristojni odbor za finance v DZ je po slabih treh urah in pol zaslišanja z devetimi glasovi za in petimi proti potrdil kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja.

Čufer je po glasovanju izjavil le, da je z današnjim zaslišanjem zadovoljen. "Mislim, da imamo možnost narediti nekaj dobrega in pozitivnega," je dejal. Ob tem naj omenimo, da Čufer ni želel odgovoriti na nobeno novinarsko vprašanje. Tako nismo dobili odgovora niti na vprašanje, ali ima že sestavljeno ekipo za vodenje ministrstva za finance.

Preberite tudi:

19.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 1

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 9

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti

FINANCE
(V živo) Končno so se oglasili iz Adrie Airways. Kaj pravi najbolj odgovoren varnost in kdo to je? 31

Kateri Adriini leti za danes so že odpovedani, kateri se izvajajo? Kaj se še dogaja? Pogodbe za letala je odpovedal lizingojemalec, je...

FINANCE
Članki
Članki Neuradno: upnik prizemljil dve Adriini letali. Je to konec zgodbe? 19

Nasvet: vozovnice - če že - kupujte prek partnerskih letalskih družb