Šrot in Bavčar soglasno o konstruktu tožilstva

Čas branja: 6 min
19.03.2013  08:47  Dopolnjeno: 19.03.2013 15:36
Začela se je glavna obravnava zaradi domnevnega trgovanja z delnicami Istrabenza. Glavna akterja, Igor Bavčar in Boško Šrot, trdita, da je obtožnica brez osnove.

Obveščaj me o novih člankih:  

Na ljubljanskem sodišču se je končala glavna obravnava v sojenju Bošku Šrotu, Igorju Bavčarju in drugim obtoženim zaradi trgovanja z delnicami Istrabenza. Prišla sta tudi glavna akterja, Šrot in Bavčar, ki pa izjav nista dajala.

Spomnimo, do pred dnevi je njuni obrambi po mnenju poznavalcev pomoč zagotavljala Pivovarna Laško, ki je trdila, da pri poslu ni bila oškodovana. A si je pred dnevi uprava Dušana Zorka premislila in vložila odškodninski zahtevek.

Naslednja obravnava, napovedana za četrtek, se prekliče, ker je glavna obravnava potrebna še za Kristjana Sušinskega, ki je bil danes odsoten. To se bo predvidoma zgodilo naslednji torek, ko je na obravnavo vabljen tudi Zorko. Če ga ne bo, bo na sporedu branje listin.

Naslednji teden vabljen Zorko

Glavna obravnava v primeru Istrabenz se bo nadaljevala naslednji torek. Prvo uro bo potekala glavna obravnava za danes odsotnega Kristjana Sušinskega.

V torek bo vabljen tudi Dušan Zorko. V primeru da ga zaradi kratkega roka ne bo, je sodnica dejala, da bo sodišče bralo listine.

BENO8198.1363686946.JPG

Šrot: Na sestankih nisem sodeloval

Kaj se je danes dogajalo na sodišču? Boško Šrot je v zagovoru pred sodiščem dejal, da je Pivovarna Laško poslovala z izgubo, nato je leta 2006 finančni svetovalec Robert Šega predlagal, da se delnice prodajo. "Tehnično je posel speljal Šega. Na sestankih nisem sodeloval, prišel sem samo podpisat.," je dejal Šrot.

"Z Igorjem Bavčarjem se v prvi polovici leta 2007 nisva sestala, niti govorila. Bili smo v poslovnem sporu," je povedal Šrot. Pri tem je imel v mislih to, da je pivovarna blokirala imenovanje nadzornika v Mercatorju. "Kristjana Sušinskega pa do podpisa pogodbe sploh nisem poznal," je v sodni dvorani še povedal Šrot.

Bavčar: Tožilec Kozina si vseskozi izmišlja nove obtožbe

"Nisem storil očitanega," pa zagotavlja Igor Bavčar. "V preiskavi ni bil izveden niti en sam dokaz. Tožilec Kozina pa si vseskozi izmišlja nove obtožbe proti meni," je dejal Bavčar.

Bavčar je še dodal, da se je Pivovarna Laško odločila delnice prodati in da k temu ni bilo treba napeljevati. "Zahtevek pivovarne se sklicuje izključno na obtožnico, ki je niti ne bi smeli imeti," je povedal.

"Celoten znesek je bil nakazan za poplačilu dolgov manjšega podjetja, ki sem ga pred tem kupil," je še dejal Bavčar.

Bavčar je po novem samostojni podjetnik, ki deluje na Parmovi 57 v Ljubljani.

BENO8229.1363686955.JPG

Kristjan Sušinski odsoten zaradi poškodbe

Na sodišče so sicer prišli vsi obtoženci, razen Kristjana Sušinskega, ki je imel prometno nesrečo in je poslal je izvid iz Splošne bolnišnice Izola. "Ima opornico in ni zmožen priti iz Portoroža v Ljubljano ter biti cel dan prisoten na obravnavi," pravi odvetnik. Tožilec Jože Kozina je predlagal, da se zanj obravnava opravi v nenavzočnosti. Sodnica predloga ni upoštevala, zato ga je začasno izločila iz postopka.

Sodnica Šrota pozvala na zatožno klop

Boško Šrot se je najprej usedel v klopi za obiskovalce sodišča, nato pa ga je sodnica pozvala na zatožno klop. Šrot se z nasmehom odzval ter presedel.

Tožilec Kozina: Na vseh straneh poslovanja iste osebe

Tožilec Jože Kozina je povedal, da je pri očitanem dejanju ključno, da se na strani prodajalca delnic v fazi dogovarjanja in kontrole ter izvedbe transakcij ter na strani prejemnikov nahajata isti osebi - Igor Bavčar in Kristjan Sušinski. Kozina izpostavlja, da je pivovarna, gledano v celoti, sklenila posel s fizičnima osebama,ki nista imeli premoženja za nakup.

bajrovic-bahtijar07-be.1363688846.jpg.n.470px.jpg

Obdolženi Šrot, tako Kozina, pogodbe ni predložil računovodstvu, ki bi pogodbo evidentirala. "Ker je ostala skrita v omari, je to pomenilo, da družba Microtrust ni prevzela tveganja ali obveznosti, saj jih nihče iz Pivovarne Laško ni mogel pozvati k izpolnitvi pogodbe. Kajti niso vedeli, da obstaja."

Odvetniki: Ko ljudem grozi osem let zapora, šale niso smešne

Odvetnika Šrota in Bavčarja sta ugotovila, da Kozina med predstavitvijo obtožnice preveč gleda novinarje, ne pa obtožencev. "Mogoče zato, ker je med njimi veliko žensk, pa mi pogled uhaja," je odgovoril Kozina.

To pa je razburilo Šrotovega odvetnika: "Tu sedijo ljudje, ki jim grozi do osem let zapora. Najbrž njemu ne bi bile smešne take šale, če bi bil na njihovem mestu."

Sodnica je pomirila dvorano, predstavitev obtožnice se nadaljuje.

Pivovarna Laško zahteva 25,5 milijona evrov

bavcar-igor15-be.1363688910.jpg

Tožilec Kozina je nadaljeval: "Septembra 2007 bi lahko Pivovarna Laško delnice prodala za 49 milijonov evrov. Prek omenjenih transakcij, ki so predmet obtožbe, pa je 21 milijonov evrov dobil Igor Bavčar, 2,5 milijona evrov pa Kristjan Sušinski. Prispevek Sportine in odvetniku Lipovcu je pomoč pri kaznivem dejanju.

Višina zahtevka Pivovarne Laško znaša 25,5 milijona evrov, je povedal zagovornik Pivovarne Laško.

Vsi obtoženci so obtožnico razumeli.

Odgovori obrambe

Šrotov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar se sprašuje, kakšno bi po mnenju tožilca moralo biti ravnanje Šrota. "Če bi Šrot vse delnice obdržal do danes, ne bi bil v kazenskem postopku, delnice pa bi bile ničvredne. Ker pa je z delnicami nekaj naredil in Laškemu omogočil dobre 3 milijone dobička, se mu sodi. Če karikiram, dober gospodar mora pasivno čakati, pa tudi, če se izkaže, da je njegovo ravnanje za družbo negativno."

"Naša naloga je, da preverimo, ali je prišlo v primeru do zlorabe zaupanja, ne pa, ali bi se dalo delnice prodati," nadaljuje Kovačič Mlinar.

Bavčarjev odvetnik: Ni dokaza, da sta Bavčar in Šrot komunicirala

srot-bosko04-be.1363688949.jpg

Odvetnik Igorja Bavčarja Marko Bošnjak očitke iz obtožnice zanika in pravi, da tožilec v spis ni vložil nikakršnega dokaza za očitana dejanja.

"V spisu sploh ni nikakršne dokumentacije o komunikaciji med Šrotom in Bavčarjem," poudarja Bošnjak in dodaja, da zagovornik Laškega o vsebini obtožnice ne ve nič, razen tistega, kar mu je povedal tožilec. S tem Bošnjak namiguje, da je Pivovarna Laško odškodninski zahtevek vložila na podlagi pritiska tožilstva.

Ker je bil denar nakazan na TRR, obtožbe o pranju denarja ne držijo, trdi Bošnjak

"Igor Bavčar je denar prejel na njegov edini transakcijski račun. Zato obtožbe o pranju denarja ne zdržijo," še pravi Bošnjak. V primeru Bojana Korsike in Bojana Finka pa odvetnik Igorja Bavčarja pravi, da "ni šlo za provizijo, temveč za posojilo, v okviru katerega je Igor Bavčar starima prijateljema posodil 270 oziroma 300 tisoč evrov".

Odvetnik Sušinskega: Tudi Petrol je prodajal, pa vodilni niso v postopku

Luka Podjed, odvetnik Nastje Sušinskega je povedal: "Lastnik Istrabenza Petrol je letos prodal delnice in ustvaril kapitalsko izgubo v višini več 10 milijonov. Pa nisem videl, da bil kdo od vodilnih v postopku."

Vsi trije do zdaj omenjeni odvetniki pozivajo k imenovanju izvedenca računovodske in finančne stroke. Vsi zagovorniki zahtevajo tudi oprostilne sodbe za obdolžence, saj tožilstvo po njihovem mnenju za očitana dejanja nima dokazov.

Kozina o šolskem primeru

"Gre za šolski primer transakcije, s katero se ustvari lažna elita. Tu vidimo, kako se ustvari pogoje, scenarij in določi vloge igralcev. Ter orodja, prek katerih se oškodovane osebe, tokrat Pivovarna Laško, pelje denar pod krinko opcijskih pogodb tja, kjer čakajo tisti, ki si potem napolnijo žepe" je po prvem delu dejal tožilec Kozina.

V nadaljevanju pojasni, da sta si žepe polnila Bavčar in Kristjan Sušinski. "In oni zdaj trdijo, da je bil to čisz posel in da so obogateli na povsem legalen način," pravi Kozina.

Na izjave obrambe, da pranja denarja ni bilo Kozina, pravi: "Še na dan transakcije je šlo šest milijonov v, mislim da Luksemburg," pravi.

Sušinski: O pranju denarja se ne da govoriti

Nastja Sušinski je v svojem zagovoru dejal, da podjetje Microtrust ni bilo ustanovljeno zgolj za ta namen. "Družba je imela več lombardnih posojil, ki so bila takrat običajna. Tudi o pranju denarja se ne da govoriti," je še dejal.

"Lipovec je na pogodbah med Pivovarno Laško in Sportino narobe navedel datum. Pivovarna Laško je opcijski pogodbi sklenila v varni sredini, ki ji je zagotavljal dobiček. Zdaj pa želi še razliko od polne borzne cene, kar pa je v neskladju z naravo opcijskih pogodb," se je zagovarjal Sušinski.

Bajrović: Posel ni bil sporen niti NLB

Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović: O opcijskih pogodbah se nisem pogovarjal z nobenim, razen z odvetnikom Lipovcem. Posel ni bil sporen niti NLB, ki je odobrila posojilo. Poslovni dogodek je bil zaveden v računovodstvu Sportine, res pa je da je bil na pogodbi drug datum kot je bil dejanski datum podpisa. Če sodišče meni, da je to kaznivo, sprejmem vsakršno odgovornost.

Šrot: Proces je zmontiran

"Posel je bil narejen v skladu z zakonodajo in v korist Pivovarne Laško, ki je ob tem realizirala tudi znaten dobiček, in da nisem imel nobene premoženjske koristi, ki mi je tožilstvo niti ne očita," je po obravnavi dejal Šrot, ki kazenskega postopka sicer ni želel komentirati.

Je pa povedal nekaj besed zoper tožilca Kozino. "Ugotavljam, da je bil proces montiran. Kozina je pred obrambo skrival določene dokumente, zaradi česar se je preiskava tudi zavlekla. Manipuliral in skonstruiral je kar nekaj kaznivih dejanj, za katera nima dokazov," meni.

Tudi Bavčar o 'absurdnih' izjavah Kozine

Igor Bavčar pred obravnavo ni želel dajati izjav, po njej je dejal, da zato, ker ga je "zanimalo, kako bo potekal prvi dan". Kot pravi, je bilo dogajanje pričakovano. "Tožilec Kozina vztraja pri svojih absurdnih izjavah. Popolnoma je jasno, zakaj je v preiskavi skrival določene dokumente, predvsem tiste, ki kažejo, da pivovarna ni bila oškodovana. Ampak on se ravna po principu 'samo da je vrv, vrat se že najde', dejstva ga ne zanimajo.

Očitke o pranju denarja je označil za eno najbolj smešnih trditev, saj da je vse potekalo transparentno. "Vse transakcije so bile opravljene prek bančnega računa," pravi.Preberite tudi:

23.02.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z zamahom roke lahko prižgete luč ali dvignete roleto 1

Stikala, ki jih razvijajo v podjetju Anigmoteh, lahko upravljamo kar z gibi rok, ki jih zazna senzor

FINANCE
Članki
Članki Kako uspešno preganjamo kriminal belih ovratnikov 4

Preverili smo, kje so postopki proti nekaterim (nekdaj vidnim) gospodarstvenikom

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši