Kdo je guvernerski kandidat Boštjan Jazbec

Čas branja: 1 min
17.03.2013  07:42
Raziskali smo študijsko in karierno pot Boštjana Jazbeca, ki se ga iz mlajših let spominjajo tudi novinarji Financ.

Obveščaj me o novih člankih:  

Boštjan Jazbec, ki ga bo ob napovedani močni podpori poslanskih skupin predsednik države Borut Pahor predlagal za guvernerja Banke Slovenije, je slovenski javnosti znan kot nekdanji član sveta BS.

Kakšna je bila njegova študijska pot in katera raziskovalna področja je pokrival v profesionalni karieri?

jazbec

Študij v Budimpešti, Pragi, na Dunaju

Jazbec je študiral na srednjeevropski univerzi v Budimpešti in Pragi, kaže njegov življenjepis, objavljen na strani njegovega sedanjega delodajalca, Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Po končanem študiju ekonomije na dunajskem Inštitutu za napredne študije je zagovarjal doktorsko disertacijo na temo oblikovanja realnega deviznega tečaja v tranzicijskih državah na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Njegovo raziskovalno področje zajema makroekonomske tematike. Med drugim vpliv strukturnih reform na oblikovanje deviznega tečaja, ovire tranzicijskih ekonomij za vstop v Evropsko unijo (EU) ter monetarna politika tranzicijskih gospodarstev.

Od Kosova do Surinama

Pred imenovanjem v svet BS je kratek čas delal kot svetovalec Svetovne banke in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). V Banko Slovenije je prišel leta 2003 in ostal do leta 2008. V petletnem obdobju je med drugim kandidiral tudi za mesto guvernerja BS, za katerega ga je predlagalo združenje alumni študentov srednjeevropske univerze iz Budimpešte.

Po letu 2008 je deloval kot svetovalec Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v kosovski centralni banki. Pokrival je področje finančne stabilnosti v jugovzhodni Evropi. Pred meseci je bil s strani IMF napoten na misijo v centralno banko Surinama.

Hkrati je Jazbec izredni profesor katedre za denar in finance na ljubljanski ekonomski fakulteti in profesor ekonomije na ameriški univerzi na Kosovu.

Od nekdaj ambiciozen

Ime Boštjan Jazbec je dobro znano tudi novinarjem Financ. »Nanj sem prvič naletel na seminarjih ekonomistov, kjer se je že kot študent izkazal za izredno ambicioznega. Redno se je javljal k besedi in sodeloval v diskusiji s starejšimi kolegi,« pravi sodelavec.

Sodelavka je o njem poročala v času, ko je bil poleg Miča Mrkaića, Jožeta P. Damijana, Igorja Mastena in Saša Polanca aktiven v Slovenskem makroekonomskem forumu (SMF). Namen združenja mlajših ekonomistov, kjer je bil Jazbec tudi ustanovni član, je bil spodbujanje ekonomskega raziskovanja in javne razprave o aktualnih gospodarskih vprašanjih. K SMF so pozneje sicer pristopili še Mićo Mrkaić, Sašo Polanec in Igor Masten, pa Janez Šušteršič.

SMF se sodelavka spominja kot sproščene skupine mladih ekonomistov, ki so se norčevali iz vsega, kar je v takratnem sistemu veljali za sveto, pa tudi drug iz drugega. Na podlagi ekonomskih analiz so kritizirali ideje takratne vlade LDS in Antona Ropa.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Jazbec: Poslali smo 38 ponudb za vlaganja v Banko Celje, odgovora nobenega 68

Nihče ne želi vlagati v slovensko gospodarstvo, ugotavlja guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec

FINANCE
Članki
Članki Toplek: Prodaja naložb NKBM bi bila v nasprotju s strategijo banke 1

Prvi nadzornik NKBM med avgustom 2009 in avgustom 2011 Danilo Toplek je v DZ razložil, zakaj takrat niso dezinvestirali

FINANCE
Članki
Članki Jazbec napoveduje nove ukrepe za prestrukturiranje podjetij 12

Kakšne, ne razkriva, pravi pa, da bodo vezani na aktivnosti oziroma pritiske uprav in nadzornih svetov pri prestrukturiranju dolga

FINANCE
Članki
Članki Zakrajšek: Banke je v težave pahnilo neukrepanje 18

"Če se ljudje zaprejo v svoje pisarne, potem je rezultat tak, kot je," je pred preiskovalno komisijo DZ dejal Boris Zakrajšek

FINANCE
Članki
FINANCE
Članki
Članki Mnenje 2. del: Shame on you, gospod profesor!* 12

O ljubezni med Igorjem Mastenom in Boštjanom Jazbecem

FINANCE
Članki
Članki Se Jazbecu maje stol? Ne, ministri so zadovoljni 2

Po tem, ko sta premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor zadnje dni zagovarjala guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca,...

PRO
Članki
Članki Ne dovolite, da vaš denar v depozitih izgublja vrednost

Zaradi nizkih obrestnih mer in inflacije denar v depozitih in na bančnih računih realno izgublja vrednost. Poglejte, kako lahko...