Komentar

Pismo mandatarki iz Silicijeve doline

Čas branja: 2 min
04.03.2013  22:30
V Sloveniji so mlada tehnološka podjetja ustvarila v zadnjih petih letih že okoli tisoč delovnih mest. To so večinoma mladi do 30 let, visoko izobraženi in ambiciozni ljudje.

Spoštovani,

najprej čestitke za pogum. Pišem vam iz San Francisca, kjer se skupaj s še nekaj slovenskimi tehnološkimi podjetniki pripravljamo na verjetno največji naval slovenskega podjetništva na Silicijevo dolino.

Razlogi za naš odhod so večinoma jasni, tu preprosto lažje delujemo kot doma. Pišem vam s predlogom, kako lahko naredimo več za mlada tehnološka podjetja. Ta predlog sem predstavil tudi ministrom prejšnje vlade, so ga poslušali, a žal se potem (spet) ni nič zgodilo.

V Sloveniji so mlada tehnološka podjetja ustvarila v zadnjih petih letih že okoli tisoč delovnih mest. To so večinoma mladi do 30 let, visoko izobraženi in ambiciozni ljudje.

V Sloveniji so mlada tehnološka podjetja ustvarila v zadnjih petih letih že okoli tisoč delovnih mest. To so večinoma mladi do 30 let, visoko izobraženi in ambiciozni ljudje. A za svojo rast potrebujejo sredstva in pomoč. Slovensko okolje je žal še vedno dokaj neprijazno do mladih podjetnikov in predvsem vlagateljev. Zato odhajamo v tujino. Vse množičneje.

Zato predlagam pet ukrepov, ki bodo postavili Slovenijo na svetovni zemljevid tehnoloških centrov. Pri večini denarja, ki ga omenjam v svojih predlogih, gre za sredstva EU, ki so na voljo in jih je treba izkoristiti. Vendar ne za subvencije, ki prejemniku ne nalagajo odgovornosti.

1. Spodbuditev naložb z razširitvijo shem sovlaganja v družbe tveganega kapitala na vse vlagatelje. Shema je dobra, a je do zdaj spodbudila manj kot 10 vlaganj zaradi preostrih omejitev.

2. Opazno zmanjšanje poročanja in postopkov do javnih skladov po vzoru poročanja zasebnim vlagateljem in preoblikovanje v elektronsko obliko.

3. Subvencije naj postanejo vlaganja, kjer Slovenski podjetniški sklad vloži fiksni znesek (na primer 40 tisoč evrov) za fiksni delež (denimo 10 odstotkov) v mlado podjetje, pri čemer lastniki dobijo pravico odkupiti ta delež nazaj po preddefinirani obrestni meri. Izbor podjetij za vlaganje naj naredi tričlanska komisija po predstavitvi podjetja, ki je naključno izbrana iz nabora od 20 do 30 slovenskih podjetnikov z izkušnjami iz tujine. Namesto enoletnega naj bodo štirje (četrtletni) izbori, komisija pa ima na voljo sredstva, s katerimi prosto razpolaga. To je izraelski model, ki so ga kopirali tudi Irci, in očitno deluje.

4. Preoblikovanje financiranja subjektov inovativnega okolja (na primer tehnoloških parkov) v vavčerski sistem, namesto fiksnih nakazil, kot je bilo do zdaj. Mlado podjetje dobi vavčer, ki ga lahko unovči za najem storitev SIO (prostori, internet) po lastnem izboru. Hkrati je treba tudi omogočiti vstop v shemo drugim, ki imajo manj infrastrukture, a ponujajo več storitev (računovodstvo, inkubatorji, pravne storitve ...).

5. Uvedba posebnega vizumskega režima za ustanovitelje in vlagatelje, ki niso iz EU in ki pridejo v Slovenijo, ter ustrezna (dvojezična) prilagoditev in poenostavitev postopkov.

S predlaganimi ukrepi se precej znižajo stroški upravljanja državnih sredstev in predvsem začnejo uporabljati ciljano. Omogočajo nam, da z zdajšnjimi ali celo manjšimi sredstvi premaknemo celo industrijo in jo postavimo na svetovni zemljevid v zelo kratkem času (nekaj mesecev) ter da podjetnikom, ki razmišljajo o odhodu, ponudimo alternativo doma.

Želim vam veliko uspeha in upam, da bo nova vlada prisluhnila podjetnikom in ustvarila boljše okolje za njihovo delovanje.

„„Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Aleš Špetič je podjetnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Očitki ministrstvu za zdravje o »kuhinji« pri nabavi CT-aparatov

Ali gre le za nizke udarce v boju za velik posel ali pa je res kaj na tem, še ni znano; na razpis sta sicer prispeli samo dve ponudbi

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti?

V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se...

TRANS-LOG
Novice
Novice Kitajci odpovedujejo najemno pogodbo na mariborskem letališču 3

SHS Aviation je obvestil ministrstvo za infrastrukturo, da odpovedujejo najemno pogodbo s šestmesečnim odpovednim rokom, v tem času bodo...

FINANCE
Kaj bo s plačilnim prometom, z računi, priznanjem pogodb in sodnih postopkov, z zavarovanji in s podjetji ob trdem brexitu 1

Pripravili smo vprašanja in odgovore o brexitu – trdem ali manj trdem –, ki so specifični za posel in pomembni tudi za ljudi

MANAGER
Manager
Manager Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka 3

Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja...

FINANCE
Vas je udaril račun za elektriko? Ste prepričani, da ne plačujete več, kot je treba?

Gospodinjstva in manjši poslovni odjemalci, preverite, ali vas vaš ponudnik elektrike z novim letom ni vrgel iz ugodnejše, akcijske cene...

FINANCE
Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca 2

In kako sem opustil idejo o nakupu še enega avtomobila, še preden sem o njej začel sploh resneje razmišljati