03.03.2013  22:30
Evropska komisija od vlade gotovo ne pričakuje, da bo proračun prilagajala njenim ocenam, ampak nasprotno, da bo njene ocene vzela kot opozorilo in sprejela dodatne ukrepe, da se ne bi uresničile.

Mandatarka v predstavitvenem govoru ni veliko povedala o ekonomski politiki svoje vlade. Ker o tem v nastajajoči koaliciji še ni bilo pravih pogovorov, je njena zadržanost razumljiva in korektna. Napovedala pa je, da bo prva naloga nove vlade priprava rebalansa državnega proračuna. Hitenje z rebalansom se mi zdi nepotrebno, lahko bi bilo tudi škodljivo.

Kaj bi rebalans prinesel

O vsebini rebalansa lahko sklepamo le iz nekaterih mandatarkinih besed. V govoru se je kritično opredelila do »brezglavega varčevanja« in napovedala, da bo rebalans moral popraviti »najusodnejše napake varčevalne politike« in da bo tako »vsaj delno razelektril napeto stanje v državi.« Napovedala je tudi »najverjetnejši začasni dvig kakšnega davka«.

Kot je še poudarila mandatarka, je varčevanje škodljivo za gospodarsko rast, javne finance pa je treba uravnotežiti tako, da »v procesu zmanjševanja proračunskega primanjkljaja ne bomo zniževali gospodarske rasti.« Žal ne poznam nobene rešitve, kako zmanjšati primanjkljaj za nekaj odstotkov bruto domačega proizvoda, ne da bi to kratkoročno slabo vplivalo na gospodarsko rast. Seveda je mogoče ta učinek ublažiti z drugimi ukrepi, zlasti debirokratizacijo in privabljanjem tujih naložb, česar je bilo v zadnjem letu gotovo premalo. Vendar za to ni potreben rebalans.

Mandatarka je torej napovedala večje izdatke države in višje davke. Kaj bi to pomenilo za primanjkljaj, ni razložila, iz poudarjanja gospodarske rasti pa sklepam, da bi se ji zdelo smiselno načrtovati večji primanjkljaj. To je namreč edina pot, da proračun kratkoročno manj negativno vpliva na gospodarsko rast.

Zakaj bi bil rebalans škodljiv

Če sem pravilno uganil predvidene ukrepe, bi bil njihov učinek kratkoročno škodljiv. Višji davki enako slabo vplivajo na povpraševanje kot nižanje izdatkov in nikakor niso do gospodarstva prijazna alternativa za varčevanje. Večji izdatki za izobraževanje, kulturo, socialno politiko in plače javnih uslužbencev, ki bi se z rebalansom verjetno najbolj povečali, pa nimajo kratkoročnih pozitivnih učinkov. Rezultat pod črto bi bil torej kratkoročno kvečjemu slabši.

Sprejetje rebalansa takoj na začetku kratkega mandata bi v svet poslalo sporočilo o spremembi temeljnih usmeritev proračunske politike. Ta je doslej dobivala predvsem pohvale, zlasti ker so bili največji koraki izvedeni v prvem letu in predvsem na izdatkovni strani, kjer je ukrepanje politično težje. Skrb je bila izražena predvsem v zvezi s trajnostjo in zadostnostjo izvedenih ukrepov ter izvedljivostjo načrtovanih. Zato bi bil takšen rebalans, kot se napoveduje, slaba popotnica za novo vlado in njeno mednarodno verodostojnost.

Zakaj je rebalans nepotreben

Kot razlog za hitri rebalans je mandatarka navedla tudi nerealnost zdajšnjega proračuna. Seveda vsi vemo, da se proračunsko leto le redko konča tako, kot je na začetku načrtovano. Vendar v zdajšnjih gospodarskih razmerah ni mogoče narediti precej bolj realnih načrtov. Karkoli bo aprila ali maja sprejeto, bo treba jeseni še enkrat popravljati.

Rebalans je nepotreben tudi zato, ker ima vlada povsem dovolj pooblastil, da s prerazporeditvami znotraj proračuna poskrbi za tista področja in ljudi, za katere ocenjuje, da so bili preveč prikrajšani. Se pa mora pri tem potruditi in rezerve poiskati na drugih področjih. To ni lahko, je pa možno in vsekakor bolje kot povečevanje ciljnega primanjkljaja že na začetku leta.

Dodaten razlog za rebalans naj bi bil, da nam evropska komisija napoveduje večji primanjkljaj, kot ga načrtujemo sami. Tako je doslej vedno bilo in je tudi razumljivo. Komisija izhaja iz svojih ocen izvedljivosti in učinkov napovedanih ukrepov. Zanjo je napoved primanjkljaja predvsem tehnična ekonomska ocena, za vlado pa je napovedani primanjkljaj cilj, ki si ga postavi in poskuša doseči. Komisija od vlade gotovo ne pričakuje, da bo proračun prilagajala njenim ocenam, ampak nasprotno, da bo njene ocene vzela kot opozorilo in sprejela dodatne ukrepe, da se ne bi uresničile.

Kako naj vlada ukrepa

Namesto rebalansa naj nova vlada prvi dan začne pripravljati ukrepe, s katerimi bo dejanski primanjkljaj približala načrtovanemu. Večina teh ukrepov mora biti na strani izdatkov, saj so ti prepričljivejši in trajnejši. Med njimi je gotovo dogovor o ukrepih za temeljito zmanjšanje mase plač v javnem sektorju. Ker bo kljub temu za plače letos potrebovala več denarja, kot je bilo načrtovano, naj ga zagotovi predvsem s prihranki na drugih področjih. Pri davkih bi bilo smiselno ukrepati tako, da se zagotovi načrtovana raven prihodkov, za kar je treba nadomestiti predvsem približno 50 milijonov evrov vreden izpad zaradi umika ukrepov pri davku na dodano vrednost. Več kot to bi bilo v zdajšnjih razmerah škodljivo.

Realno gledano, tudi s takšnimi ukrepi ne bo mogoče spraviti primanjkljaja povsem v načrtovane okvire. Toda pomembno je, da se jim približamo in da imamo jasen načrt, kaj sledi v prihodnjih dveh letih. Vmes je treba še končati pripravo prenosa bančnih terjatev na slabo banko in oceniti proračunski strošek teh ukrepov. Narediti je treba tudi realno oceno kratkoročnih učinkov pokojninske reforme. Bojim se namreč, da so bili njeni predlagatelji pri tem veliko preveč optimistični.

Šele ko bo to narejeno, bo vlada lahko prepričljivo trdila, da ima jasno začrtano proračunsko politiko. Rebalans bi bilo zato najbolje predlagati šele jeseni, skupaj s proračunoma za prihodnji dve leti. Pred tem je vztrajanje pri sprejetem proračunu za novo vlado celo koristno, saj jo sili v prilagajanje in iskanje dodatnih ukrepov.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Dr. Janez Šušteršič je ekonomist in nekdanji finančni minister.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 1

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

FINANCE
Slovenija = maketa za drugi tir 6

Kdorkoli nam bo po maju vladal – iz žepov nam bodo preveč jemali še naprej. Ker pustimo.

DRAŽBE
Članki
Članki 10 gostiln, ki jih boste lahko kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 149 tisočakih in segajo do 821 tisoč evrov

FINANCE
Airbnb: Tudi če dobite samo jurja na leto, morate biti registrirani za DDV 2

Hočete oddajati turistom prek spletnih strani, ki jim plačujete provizijo, po pravilih? Za plačilo nekaj centov DDV se pripravite na...

STARTAJ
Kako s SEO lahko izboljšate poslovanje? To so nasveti specialistke 1

Veliko podjetij zmotno meni, da se jim z optimizacijo spletne strani ni treba ukvarjati.

AVTO
Novice
Novice Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?

V Magnini tovarni v Gradcu letos načrtujejo proizvodnjo 200 tisoč avtomobilov

FINANCE
Bo upravo SDH zapolnil kar prvi nadzornik Damjan Belič? 1

Upravljavec državnega premoženja hoče imenovati tretjega člana uprave tik pred volitvami

PRO
Članki
Članki Alibaba in druge naložbene priložnosti Osrednjega kraljestva

Trgi v razvoju se po odličnem letu 2017 spogledujejo z nadaljnjo rastjo, ki jo poganjata tehnološki razvoj Kitajske in rast cen nafte

DRAŽBE
Članki
FINANCE
Kolarjevo doletela kazenska ovadba zaradi lekarne v Grosuplju 1

Zlorabo položaja pri izdaji domnevno nezakonitega soglasja Lekarni Ljubljana ministrici očita koncesionarka Petra Flašker