Je Alenka Bratušek magistrirala s kopiranjem?

Čas branja: 2 min
26.02.2013  17:30
Pri kandidatki za mandatarko, ki je leta 2006 magistrirala na FDV, obstajajo sumi plagiatorstva. Podiplomski študij Alenke Bratušek je financiralo ministrstvo za finance. Pozitivna Slovenija: "Poskus diskreditacije pred sredinim glasovanjem je bil pričakovan."

Kandidatka za mandatarko in predsedujoča Pozitivni Sloveniji Alenka Bratušek je leta 2006 magistrirala na Fakulteti za družbene vede (FDV) z naslovom Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod. Mentor naloge je bil Veljko Rus. Podiplomski študij je na podlagi dokumentacije, ki jo imamo v uredništvu, financiralo ministrstvo za finance, ko ga je še vodil Anton Rop.

Kasneje je Bratuškova sklenila z MF še aneks k omenjeni pogodbi. V njem je bil spremenjen datum zaključka študija. Po prvotni pogodbi iz leta 2001 bi morala Bratuškova magistrirati 31. decembra 2005, v aneksu k pogodbi pa je zavedeno, da bo podiplomski študij končala 5. oktobra 2006.

bratusek-alenka12-us.jpg.c.470px.jpg
Alenka Bratušek bi se utegnila znajti v družbi nekaterih poslancev in funkcionarjev, ki so pri pisanju diplomskih ali magistrskih nalog osumljeni plagiatorstva in nepravilnega navajanja virov.

Domneve o plagiatu

V anonimki, ki je zaokrožila v medijih, je zapisano, da obstaja sum plagiatorstva v magistrski nalogi Alenke Bratušek. Predsedujoča Pozitivni Sloveniji naj bi večji del naloge prekopirala iz vladnih gradiv, ki jih v končnem seznamu temeljnih literatur ni navedla. Nobeno od omenjenih gradiv tako ni navedeno med viri niti ni citirano, ampak je zapisano kot lasten akademski prispevek avtorice.

V nalogi, ki obsega 88 strani, je Bratuškova sicer navedla 34 virov, med katerimi so štirje zakoni, a ob preverjanju, kolikokrat je Bratuškova avtorja literature navedla tudi v tekstu, smo prišli do številke 11. Prav tako lahko razberemo, da je Bratuškova za pisanje naloge uporabila tudi interne dokumente Javnega gospodarskega zavoda Brdo (JGZ Brdo).

Makarovič: Naloga je izrazito slabo napisana

Po mnenju profesorja na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici in člana Zbora za republiko Mateja Makaroviča, ki ga je pridobil Planet Siol, je magistrska naloga Bratuškove izrazito slabo napisana, saj nima jasnega raziskovalnega vprašanja, poleg tega pa je po njegovih besedah slog pisanja izrazito neakademski, naloga pa jezikovno šibka.

Möderndorfer: Takšne navedbe so nekaj minornega

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je po poročanju Dnevnika v zvezi z navedbami o magistrski nalogi Bratuškove dejal, da so to smešne in prozorne stvari. "Mislim, da je čas, da se v sredo resno odločimo za novo mandatarko, za sestavo nove vlade, da končamo to agonijo," je poudaril. Po Möderndorferjevih besedah so navedbe v zvezi z domnevnim plagiatom nekaj minornega.

PS: To je stalna praksa v naši politiki

"Poskus diskreditacije pred sredinim glasovanjem je bil pričakovan. To je postala stalna praksa v naši politiki. Obtožbe o plagiatu so neutemeljene, magistrsko delo je javno objavljeno že od leta 2006, obtožbe pa so prišle na dan dva dni pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše." Tako pa pravijo v Pozitivni Sloveniji.

So ji zaposleni JGZ Brdo opravljali obrtniška dela?

Mediji so se medtem pred kratkim tudi razpisali o tem, da naj bi Bratuškova v obdobju članice uprave JGZ Brdo svoj položaj zlorabila. Zaposleni JGZ Brdo naj bi po poročanju Pozareporta junija 2006 na zemljišču Bratovškove opravljali obrtniška in vrtnarska dela. Bratuškova je takšne navedbe že zanikala.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Se bo v torek bencin podražil še petič zapored? 1

Letos je regulirana cena bencina v slovenskih prodajalnah šestkrat poskočila, enkrat pa ostala nespremenjena; dizel se je letos podražil...

FINANCE
Lestvica: za koliko so lani zrasle plače šefom borznih družb? 2

Prejemki šefa Krke Jožeta Colariča so lani prvič presegli milijon evrov bruto, kar je 11-odstotna rast glede na leto prej, a Colarič...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci 8 dejstev o mladih v Sloveniji 3

Skrbijo jih brezposelnost, podnebne spremembe in socialna nepravičnost, a počutijo se zdrave, družina in prijatelji pa jim veliko...

Podjetnik
Inšpektorji spet v akciji. Kaj bodo ciljali tokrat? 2

Pogledali smo, kje bo največ nadzorov in kaj bodo pod drobnogled vzele različne inšpekcije

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: RRA Koroška, občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

FINANCE
KPMG Slovenija je na črni listi. Je razlog pameten ali banalen in kdo mora paziti? 1

Zavezanci za javna naročila ne smejo na novo najeti KPMG prihodnja tri leta. Za druge omejitev ni.

DRAŽBE
Članki
Članki Rastoder kupil Jankovićeve pisarne. Dogovorjen posel? ''Absolutno ne!'' 1

Izklicna cena Electinega sedeža v središču Ljubljane se je zvišala za 100 tisočakov

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.

DRAŽBE
Članki
Članki Enajst gostiln, ki jih lahko kupite na dražbah 7

Izklicne cene se začnejo pri 84 tisoč evrih in segajo do 1,35 milijona evrov.

FINANCE
Lukčeva domačija: kraj, kjer je tehnologija odveč

Predstavljamo vam zanimivo podjetniško zgodbo s Kočevskega, s Financami namreč 24. aprila prihajamo v Kočevje, kjer pripravljamo že...

FINANCE
Madžarska OTP opustila upanje na vstop v Slovenijo? SKB banke menda noče 1

Neuradno: za nakup SKB banke le ena ponudba, v Parizu pa z njo menda niso zadovoljni; kaj zdaj?

FINANCE
TOP 10: Kdo vlaga milijone v nakupe poslovnih nepremičnin v Ljubljani

Razkrivamo največje transakcije s poslovnimi nepremičninami v prestolnici