Čas branja: 2 min
26.02.2013  17:30
Pri kandidatki za mandatarko, ki je leta 2006 magistrirala na FDV, obstajajo sumi plagiatorstva. Podiplomski študij Alenke Bratušek je financiralo ministrstvo za finance. Pozitivna Slovenija: "Poskus diskreditacije pred sredinim glasovanjem je bil pričakovan."

Kandidatka za mandatarko in predsedujoča Pozitivni Sloveniji Alenka Bratušek je leta 2006 magistrirala na Fakulteti za družbene vede (FDV) z naslovom Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod. Mentor naloge je bil Veljko Rus. Podiplomski študij je na podlagi dokumentacije, ki jo imamo v uredništvu, financiralo ministrstvo za finance, ko ga je še vodil Anton Rop.

Kasneje je Bratuškova sklenila z MF še aneks k omenjeni pogodbi. V njem je bil spremenjen datum zaključka študija. Po prvotni pogodbi iz leta 2001 bi morala Bratuškova magistrirati 31. decembra 2005, v aneksu k pogodbi pa je zavedeno, da bo podiplomski študij končala 5. oktobra 2006.

bratusek-alenka12-us.jpg.c.470px.jpg
Alenka Bratušek bi se utegnila znajti v družbi nekaterih poslancev in funkcionarjev, ki so pri pisanju diplomskih ali magistrskih nalog osumljeni plagiatorstva in nepravilnega navajanja virov.

Domneve o plagiatu

V anonimki, ki je zaokrožila v medijih, je zapisano, da obstaja sum plagiatorstva v magistrski nalogi Alenke Bratušek. Predsedujoča Pozitivni Sloveniji naj bi večji del naloge prekopirala iz vladnih gradiv, ki jih v končnem seznamu temeljnih literatur ni navedla. Nobeno od omenjenih gradiv tako ni navedeno med viri niti ni citirano, ampak je zapisano kot lasten akademski prispevek avtorice.

V nalogi, ki obsega 88 strani, je Bratuškova sicer navedla 34 virov, med katerimi so štirje zakoni, a ob preverjanju, kolikokrat je Bratuškova avtorja literature navedla tudi v tekstu, smo prišli do številke 11. Prav tako lahko razberemo, da je Bratuškova za pisanje naloge uporabila tudi interne dokumente Javnega gospodarskega zavoda Brdo (JGZ Brdo).

Makarovič: Naloga je izrazito slabo napisana

Po mnenju profesorja na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici in člana Zbora za republiko Mateja Makaroviča, ki ga je pridobil Planet Siol, je magistrska naloga Bratuškove izrazito slabo napisana, saj nima jasnega raziskovalnega vprašanja, poleg tega pa je po njegovih besedah slog pisanja izrazito neakademski, naloga pa jezikovno šibka.

Möderndorfer: Takšne navedbe so nekaj minornega

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je po poročanju Dnevnika v zvezi z navedbami o magistrski nalogi Bratuškove dejal, da so to smešne in prozorne stvari. "Mislim, da je čas, da se v sredo resno odločimo za novo mandatarko, za sestavo nove vlade, da končamo to agonijo," je poudaril. Po Möderndorferjevih besedah so navedbe v zvezi z domnevnim plagiatom nekaj minornega.

PS: To je stalna praksa v naši politiki

"Poskus diskreditacije pred sredinim glasovanjem je bil pričakovan. To je postala stalna praksa v naši politiki. Obtožbe o plagiatu so neutemeljene, magistrsko delo je javno objavljeno že od leta 2006, obtožbe pa so prišle na dan dva dni pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše." Tako pa pravijo v Pozitivni Sloveniji.

So ji zaposleni JGZ Brdo opravljali obrtniška dela?

Mediji so se medtem pred kratkim tudi razpisali o tem, da naj bi Bratuškova v obdobju članice uprave JGZ Brdo svoj položaj zlorabila. Zaposleni JGZ Brdo naj bi po poročanju Pozareporta junija 2006 na zemljišču Bratovškove opravljali obrtniška in vrtnarska dela. Bratuškova je takšne navedbe že zanikala.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Lars-Johan Jarnheimer, šef Ikee: Bodite točni, ne lažite in ostanite blizu strankam! 3

Kaj svetuje šef Ikee slovenskim poslovnežem? Eden najbolj pomembnih nasvetov je: svet se spreminja s svetlobno hitrostjo. Ne bodite v...

FINANCE
Lokalne volitve: kje bodo najzanimivejši županski dvoboji

Volitve so tik pred vrati in na njih bodo volivci izbirali nove vodje svojih občin. Pogledali smo, v katerih občinah se napovedujejo...

FINANCE
NLB v borznem debiju nad pričakovanji - komu se najbolj smeji? 7

Delnica NLB je prvi dan ob velikem prometu poletela za desetino; IPO je uspešen tudi za lastnike, med katerimi je kar nekaj najbogatejših...

PA
Novice
Novice Kaj bodo top menedžerji počeli jutri in pojutrišnjem v Portorožu

Na 20. Poslovni konferenci Portorož (PKP) bomo gostili več kot 20 govorcev iz uglednih, mednarodno znanih in uspešnih podjetij, ki bodo...

DRAŽBE
Članki
Članki Priložnost za megaposel s terjatvami: naprodaj je slovenska Heta 1

Kdo bo kupil za 551 milijonov evrov terjatev in za 110 milijonov evrov nepremičnin?

FINANCE
Začenja se 20. PKP. Komu boste lahko prisluhnili? 1

20. Poslovna konferenca Portorož se je začela. Glavni govorec bo predsednik upravnega odbora holdinga Ingka, ki upravlja skupino Ikea

AVTO
Testi
Testi Veliki primerjalni test športnih terencev, ki so prevzeli tudi Slovence 16

PRIMA test: audi Q5, BMW X3, alfa romeo stelvio, mercedes-benz GLC, lexus NX in volvo XC60