Jankovićev sef je omara za hrambo orožja

14.02.2013  09:33  Dopolnjeno: 14.02.2013 14:16
Na Financah smo odprli sef Jureta Jankovića, ki smo ga kupili za 970 evrov na ponedeljkovi javni dražbi

sef

14.10

Kakšni so prvi vtisi po odprtju sefa? Zdi se, da ga niso veliko uporabljali. Največji del sefa je namenjen hrambi pušk. Poleg tega sta v sefu še dve posebni omarici, njune ključe smo, kot smo zapisali pred nekaj minutami, našli v sefu.

Zakaj je Jure Janković potreboval stojala za puške? Odgovora (še) nimamo. Revija Lady je včeraj poročala, da se je Jure konec lanskega leta vpisal med lovce in objavila fotomontažo Jureta Jankovića s puško in nemškim ovčarjem. Vendar pa so v sefu stojala za kar 11 pušk.

13.55

V Jankovićevem sefu smo našli ključe od sefa. Sef je narejen za hrambo orožja. V njem so stojala za 11 pušk. Predali so prazni.

13.50

Uspeli smo! Sef je odprt.

13:45

Potem ko smo zaradi precejšne zahtevnosti vrtanja uničili kar nekaj svedrov in zamenjali spodobno število preznojenih majic, imamo občutek, da bo Jankovićev sef kmalu odprt. Vrtalni stroji so namreč začeli pri vrtanju v težko kovino reagirati drugače kot ob začetku akcije.

13:30

Sef smo po ponovnem agresivnem vrtanju spet poskusili odpreti s posebnim ključem. Brez uspeha. Jankovićev sef ima očitno precej varnostnih mehanizmov, ki preprečujejo enostaven vdor.

Od začetka servisnega odpiranja je minilo že slabih pet ur. Ne bomo odnehali. Obljubljamo, da bomo uspeli.

13:20

Novinarji Financ smo spet začeli z vrtanjem. Prepričani smo, da bomo uspeli. Kljub močnemu varnostnemu mehanizmu ne bomo vrgli puške v koruzo.

13:05

Odpiranje sefa Jureta Jankovića traja že dobre štiri ure. Ker nam je na enem izmed vrtalnih strojev zmanjkalo baterije, smo postopek odpiranja morali začasno zaustaviti. Pri tem naj omenimo, da imamo sicer več vrtalnih strojev, vsak pa ima svojo posebno lastnost za vrtanje pod kotom.

Odpiranje Jankovićevega težkokategornega sefa bo očitno trajalo dlje, kot smo sprva predvidevali. Ob tem smo se spomnili na zloglasni rop bančnih sefov SKB, ki se je zgodil leta 2005. Roparji so takrat po okoli šestih urah vlamljanja uspeli odpreti kar 428 sefov, še v dodatnih 29 pa so poskusili vlomiti.

Znoj teče v potokih.

12.50

Sef smo prvič poskušali odpreti z univerzalnim ključem. Ni šlo. Vrtati moramo naprej.

12.15

Pri odpiranju sefa uporabljamo posebne kronske svedre, ki pa se hitro obrabijo. Zamenjati smo jih morali že precej. Znoj lije v potokih.

sef

12.00

Delo na sefu uspešno napreduje. Težko sicer napovemo, kako dolgo bo še trajalo, vendar se moštvo Financ zelo trudi.

11.40

"Če boste našli karkoli v zvezi s sumi kaznivih dejanj ali kaj takega, kar se mora po kazenskem zakoniku vzeti (droga ...), nas obvestite." Tako so nam na naša vprašanja v zvezi z odpiranjem sefa sporočili iz policijske službe za stike z javnostmi.

11.00

Številni bralci nas sprašujejo, zakaj ne smemo izdati več podrobnosti o poteku servisnega odpiranja sefa. Ponovimo: razlogi so pravni, drugih podrobnosti ne smemo objaviti.

V šali pa lahko dodamo, da bi vsaka podrobnost lahko prišla prav morebitnim nepridipravom.

10.45

Čigavi bi bili predmeti, ki bi jih morebiti našli v sefu?

Vprašanje smo zastavili dvema odvetnikoma. Prvi pravi, da bi morali vse najdene predmete predati izvršitelju, češ da smo kupili sef, ne pa predmetov v njem.

Drugi odvetnik pa nima jasnega odgovora. Njegova prva razlaga: glede na to, da smo kupili zaprt sef, smo kupili tudi vsebino. Po njegovi drugi razlagi pa bi morali vrniti vsebino Juretu Jankoviću, saj vsebina sefa ni bila vključena v zapisnik o rubežu.

Ob tem je dodal: "Če so v sefu zlate palice, me pokličite še enkrat, da ponovno razmislim o odgovoru!"

Odvetnika sta si enotna le, da moramo poklicati policijo, če bi naleteli na sledove prepovedanih drog, orožje oziroma na sledove kriminalnih dejanj.

10.30

Prošnjo za prisotnost forenzika smo poslali tudi policijski službi za stike z javnostjo. Tudi na njihov odgovor še čakamo.

10.20

Sef verjetno ni povsem prazen. Ko smo ga premikali, se je iz notranjosti slišal hrup, podobno kot da bi bili v njem kamenčki. Ni pa bilo jasno, kakšni kamenčki.

10.00

Novinarji Financ odlično napredujemo z odpiranjem Jankovićevega sefa.

Notranjemu ministru Vinku Gorenaku pa smo poslali sporočilo SMS. Zaprosili smo ga za policijskega forenzika, ki bi bil prisoten ob odprtju sefa. Odgovora še nismo dobili.

8.00

Začeli smo s pripravami na servisno odpiranje sefa. Iz uredništva smo ga prestavili v primernejše prostore, kar je bil logistično zahteven postopek. Pri prenosu smo si pomagali s posebno ročno dvigalko z gosenicami, ki omogoča prenos težkih predmetov po stopnicah.

Sef je sedaj na mestu, primernem za odpiranje. Zaradi pravnih razlogov odpiranje sefa ne sme potekati javno.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
V Sloveniji smo bolj srečni. A še zelo revni. 3

Statistični urad ugotavlja: materialni položaj gospodinjstev je boljši, ljudje bolj zadovoljni s svojim življenjem; pa je to dovolj?

FINANCE
Ste srečni? 2

Hudič pri nas je v tem, da imamo kljub visokim davkom slabo socialo!

SUBV
Članki
Članki Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja

Podjetja lahko pri naših južnih sosedih še vedno dobijo subvencije za investicije, kar je denimo v Sloveniji mogoče dobiti le na...

AVTO
Testi
Testi Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 6

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj...

FINANCE
Banka Slovenije svari: To morate vedeti o kriptovalutah. Te so se danes vnovič podražile 4

»Preden se odločite za nakup, si odgovorite na ta vprašanja ...«

DRAŽBE
Članki
Članki To je hiša v Piranu, za katero se je steplo 26 dražiteljev in ceno poslalo v nebo 2

Za nakup apartmajske stavbe s tremi apartmaji in dvema sobama se je potegoval tudi nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič, vendar mu nakup...

FINANCE
Pacienti, imate nove obveznosti, pazite, da vas ne vržejo s čakalnega seznama

Naročanje in vodenje čakalnih seznamov so na ministrstvu za zdravje precej zakomplicirali

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj želi dati članicam več prožnosti pri določanju višine DDV

Same bi lahko izbirale, za katere izdelke in storitve bi lahko v državi obračunavali znižani DDV – paziti bi morale le, da bi dosegle...

FINANCE
Pohlep zajel Wall Street, slovensko borzo pa obšel v velikem loku 1

Odsotnost vročega denarja na naši borzi se dolgoročno lahko izkaže za dobro, saj gre pričakovati manjšo nihajnost tečajev

FINANCE
Vsi baloni letijo v nebo 1

Od slovenskih nepremičnin, prek ameriških delnic do trga kriptovalut