Jankovićev sef je omara za hrambo orožja

14.02.2013  09:33  Dopolnjeno: 14.02.2013 14:16
Na Financah smo odprli sef Jureta Jankovića, ki smo ga kupili za 970 evrov na ponedeljkovi javni dražbi

sef

14.10

Kakšni so prvi vtisi po odprtju sefa? Zdi se, da ga niso veliko uporabljali. Največji del sefa je namenjen hrambi pušk. Poleg tega sta v sefu še dve posebni omarici, njune ključe smo, kot smo zapisali pred nekaj minutami, našli v sefu.

Zakaj je Jure Janković potreboval stojala za puške? Odgovora (še) nimamo. Revija Lady je včeraj poročala, da se je Jure konec lanskega leta vpisal med lovce in objavila fotomontažo Jureta Jankovića s puško in nemškim ovčarjem. Vendar pa so v sefu stojala za kar 11 pušk.

13.55

V Jankovićevem sefu smo našli ključe od sefa. Sef je narejen za hrambo orožja. V njem so stojala za 11 pušk. Predali so prazni.

13.50

Uspeli smo! Sef je odprt.

13:45

Potem ko smo zaradi precejšne zahtevnosti vrtanja uničili kar nekaj svedrov in zamenjali spodobno število preznojenih majic, imamo občutek, da bo Jankovićev sef kmalu odprt. Vrtalni stroji so namreč začeli pri vrtanju v težko kovino reagirati drugače kot ob začetku akcije.

13:30

Sef smo po ponovnem agresivnem vrtanju spet poskusili odpreti s posebnim ključem. Brez uspeha. Jankovićev sef ima očitno precej varnostnih mehanizmov, ki preprečujejo enostaven vdor.

Od začetka servisnega odpiranja je minilo že slabih pet ur. Ne bomo odnehali. Obljubljamo, da bomo uspeli.

13:20

Novinarji Financ smo spet začeli z vrtanjem. Prepričani smo, da bomo uspeli. Kljub močnemu varnostnemu mehanizmu ne bomo vrgli puške v koruzo.

13:05

Odpiranje sefa Jureta Jankovića traja že dobre štiri ure. Ker nam je na enem izmed vrtalnih strojev zmanjkalo baterije, smo postopek odpiranja morali začasno zaustaviti. Pri tem naj omenimo, da imamo sicer več vrtalnih strojev, vsak pa ima svojo posebno lastnost za vrtanje pod kotom.

Odpiranje Jankovićevega težkokategornega sefa bo očitno trajalo dlje, kot smo sprva predvidevali. Ob tem smo se spomnili na zloglasni rop bančnih sefov SKB, ki se je zgodil leta 2005. Roparji so takrat po okoli šestih urah vlamljanja uspeli odpreti kar 428 sefov, še v dodatnih 29 pa so poskusili vlomiti.

Znoj teče v potokih.

12.50

Sef smo prvič poskušali odpreti z univerzalnim ključem. Ni šlo. Vrtati moramo naprej.

12.15

Pri odpiranju sefa uporabljamo posebne kronske svedre, ki pa se hitro obrabijo. Zamenjati smo jih morali že precej. Znoj lije v potokih.

sef

12.00

Delo na sefu uspešno napreduje. Težko sicer napovemo, kako dolgo bo še trajalo, vendar se moštvo Financ zelo trudi.

11.40

"Če boste našli karkoli v zvezi s sumi kaznivih dejanj ali kaj takega, kar se mora po kazenskem zakoniku vzeti (droga ...), nas obvestite." Tako so nam na naša vprašanja v zvezi z odpiranjem sefa sporočili iz policijske službe za stike z javnostmi.

11.00

Številni bralci nas sprašujejo, zakaj ne smemo izdati več podrobnosti o poteku servisnega odpiranja sefa. Ponovimo: razlogi so pravni, drugih podrobnosti ne smemo objaviti.

V šali pa lahko dodamo, da bi vsaka podrobnost lahko prišla prav morebitnim nepridipravom.

10.45

Čigavi bi bili predmeti, ki bi jih morebiti našli v sefu?

Vprašanje smo zastavili dvema odvetnikoma. Prvi pravi, da bi morali vse najdene predmete predati izvršitelju, češ da smo kupili sef, ne pa predmetov v njem.

Drugi odvetnik pa nima jasnega odgovora. Njegova prva razlaga: glede na to, da smo kupili zaprt sef, smo kupili tudi vsebino. Po njegovi drugi razlagi pa bi morali vrniti vsebino Juretu Jankoviću, saj vsebina sefa ni bila vključena v zapisnik o rubežu.

Ob tem je dodal: "Če so v sefu zlate palice, me pokličite še enkrat, da ponovno razmislim o odgovoru!"

Odvetnika sta si enotna le, da moramo poklicati policijo, če bi naleteli na sledove prepovedanih drog, orožje oziroma na sledove kriminalnih dejanj.

10.30

Prošnjo za prisotnost forenzika smo poslali tudi policijski službi za stike z javnostjo. Tudi na njihov odgovor še čakamo.

10.20

Sef verjetno ni povsem prazen. Ko smo ga premikali, se je iz notranjosti slišal hrup, podobno kot da bi bili v njem kamenčki. Ni pa bilo jasno, kakšni kamenčki.

10.00

Novinarji Financ odlično napredujemo z odpiranjem Jankovićevega sefa.

Notranjemu ministru Vinku Gorenaku pa smo poslali sporočilo SMS. Zaprosili smo ga za policijskega forenzika, ki bi bil prisoten ob odprtju sefa. Odgovora še nismo dobili.

8.00

Začeli smo s pripravami na servisno odpiranje sefa. Iz uredništva smo ga prestavili v primernejše prostore, kar je bil logistično zahteven postopek. Pri prenosu smo si pomagali s posebno ročno dvigalko z gosenicami, ki omogoča prenos težkih predmetov po stopnicah.

Sef je sedaj na mestu, primernem za odpiranje. Zaradi pravnih razlogov odpiranje sefa ne sme potekati javno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako so metalci pomagali, da so festivali postali donosen turistični produkt

Če želite ta teden v Tolminu najti prosto posteljo, ste žal prepozni

Podjetnik
Normiranci po novem. Kdo bo pridobil in kdo izgubil 11

Normirani odhodki se po novem predlogu znižujejo z 80 na 60 odstotkov

DRAŽBE
Članki
Članki Stečajne ukane: namesto pri upnikih denar končal na Gibraltarju 9

Kako nekdanji zdravstveni dobavitelj Emporio Medical rešuje svoje premoženje pred upniki

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen davek na prodajo nepremičnine boste plačali, če ste vanjo veliko vlagali? 20

Odvisno od tega, ali imate dokaze, torej račune za investicije; če jih nimate, bo davčna osnova precej precej višja

AVTO
Testi
Testi Kako se dizel znajde v svetu kupejevske elegance? 1

Čistost kupeja, namenjenega zgolj uživanju v dinamiki, razkošju in eleganci, se zdi kar nekako oskrunjena, če proizvajalec pod pokrov...

FINANCE
Članki
Članki Napovedi MDS o rasti: Kje bo treba odpreti senčnik, kje pa dežnik

Pri MDS so izboljšali napovedi za evrsko območje, poslabšali pa so jih za ZDA in Veliko Britanijo

PRO
Članki
Članki Na potovanju: kaj storiti, če vam ukradejo telefon?

Preprosti nasveti, s katerimi boste poskrbeli za varnost na potovanjih.

FINANCE
Preverjamo: Je Vraničarjeva v Bruslju res doživela hladen tuš glede prodaje NLB? 9

Bo morala država vendarle začeti prodajati NLB, zdaj po kosih – in bo kupnina s tem še nižja? Na ministrstvu za finance odgovarjajo,...

FINANCE
Kaj je zdaj s prodajo Gorenjske banke? 1

Vsi štirje ponudniki so v skrbnem pregledu zelo aktivni, pravijo naši viri: kakšne bodo ponudbe?

PRO
Članki
Članki Lani manj revnih, a ne med upokojenci 9

Število oseb pod pragom revščine se je lani zaradi novih zaposlitev nekoliko zmanjšalo, a se je hkrati tveganje za revščino dodatno...