Telekom odbil 130-milijonsko tožbo s strani T-2

Čas branja: 2 min
21.01.2013  12:17  Dopolnjeno: 21.01.2013 14:30
Sodnica je ugotovila, da družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in je zato zaključila obravnavo. T-2: "To je sramotna odločitev!"

[A] F109DO_telekom_stavba6_bp.1339094865.jpg

Telekom Slovenije je uspel odbiti tožbo, s katero je telekomunikacijski operater T-2 od Telekoma zahteval odškodnino v višini 130 milijonov evrov. Sodnica Katja Kmetič z Okrožnega sodišča v Ljubljani je namreč ugotovila, da tožeča stranka ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in je zato zaključila obravnavo.

Pri T-2 so odločitev označili za sramotno. Odločitev je po njihovem mnenju "nepričakovana in nesmiselno", saj sodišče "ni izvajalo prav nobenih dokazov glede protipravnih ravnanj družbe Telekom Slovenije, temveč je že na prvem naroku zavzelo stališče, da družba T-2 v odškodninski tožbi ni predložila dovolj dokazov za ugotovitev višine škode".

Spor, vreden 130 milijonov

Sodišče je torej glavno obravnavo zaključilo ter s tem, tako trdijo pri T-2, nakazalo, da namerava v celoti zavrniti tožbeni zahtevek. Takšno ravnanje si družba T-2 lahko razlaga le na način, da se je "sodišče odločilo, da bo navedeno zadevo, ki je po dejanskem stanju zelo obsežna, pravno pa zelo zahtevna, in ki je glede kršitev zlorabe monopolnega položaja ena največjih v Sloveniji, na prvi stopnji rešilo na način, da bo vsebinsko odločanje o zadevi prepustilo višjemu sodišču". Dodajajo, da "gre za 130 milijonov evrov vreden spor, ki ga na noben način ni mogoče odvrniti 'z levo roko' in se tako igračkati s strankami že šesto leto, saj je bila tožba vložena že leta 2007."

T-2: Zahtevali bomo ponovno otvoritev obravnave

V T-2 so prepričani, da so podali ustrezno trditveno podlago in predložili vse potrebne dokaze, iz katerih bi lahko sodišče ugotovilo višino škode: "Sodišče bi moralo postaviti ustreznega sodnega izvedenca, saj sodnica s tovrstnimi znanji ne razpolaga. To meče dvom na nepristranskost sodnice, zaradi česar bomo v družbi T-2 predlagali ponovno otvoritev obravnave in zahtevali njeno izločitev. V primeru, da bo izdana zavrnilna sodba, pa se bo družba T-2 seveda na takšno odločitev pritožila."

"Sodišče vpliva na vrednotenje Telekoma"

"Opozarjamo tudi, da je takšna presenetljiva odločitev sodišča pomenljiva tudi iz razloga, ker pomembno vpliva na vrednotenje družbe Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, in katere prodaja se trenutno napoveduje.

Družba T-2 ugotavlja, da se v Sloveniji od leta 2004 do danes ni nič spremenilo: pravna država še vedno ne funkcionira, država še vedno ne zagotavlja konkurenčnega okolja, s čimer krši tudi pravni red EU, vse to pa gre na škodo ne le gospodarstva, ampak tudi končnih uporabnikov. In nenazadnje daje nov slab signal investitorjem."

Potrebni listinski dokazi

Odvetniki iz odvetniške pisarne Mira Senice, ki zastopa družbo T-2, so sicer pojasnili, da so prav za primer potrebe po preveritvi podlag za izračun škode predlagali, da se sodnemu izvedencu omogoči vpogled v celotno računovodsko dokumentacijo T-2 in tudi zaslišanje nekaterih prič.

Sodnica Kmetičeva pa je na to med drugim odgovorila, da se višine tožbenega zahtevka ne da dokazovati s pričami, ampak z listinskimi dokazi.

Odvetniki družbe T-2 so ob koncu obravnave ponovno izrazili mnenje, da je Telekom ravnal protipravno in s tem oškodoval družbo T-2. Telekomovi odvetniki pa so poudarili, da Telekom ni ravnal protipravno ali naklepno ali malomarno, kot se mu očita.

Telekom do prejema pismene odločbe brez komentarja

V Telekomu pa so naknadno pojasnili, da je sodišče ugotovilo, da tožeča stranka ni predložila dokazov o višini tožbenega zahtevka, in zaključilo glavno obravnavo, ker je štelo, da je stvar zrela za razsojo. "Sodišče bo odločbo izdalo pisno. V nasprotju s tožečo stranko v Telekomu Slovenije zadeve ne bomo komentirali, dokler od sodišča ne dobimo pismene odločbe," so zapisali.

Spomnimo:

T-2 je odškodninsko tožbo zoper družbo Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, vložil v začetku leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja s strani Telekoma - ta naj bi družbo T-2 tehnično oviral pri ponujanju paketov za dostop do interneta prek tehnologije VDSL. Po pisanju medijev je nato prišlo do več zamenjavah sodnikov in vrste preklicev obravnav.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Senica, Kitajec, Kostić, denarna piramida, tuji skladi – kdo maršira po slovenskih bankah?

Neverjetno, ampak prav v lastništvu bank se v zadnjih mesecih dogajajo največje spremembe

DRAŽBE
Članki
Članki Dražbe od Istre do Dalmacije: 33 apartmajev in hiš na hrvaški obali

Najcenejši apartma je naprodaj za 15 tisočakov.

Podjetnik
Ste vedeli, da je tudi podjetje lahko normiranec? Pojasnjujemo pluse in minuse normiranega d. o. o. 4

Pravila so podobna kot pri samostojnih podjetnikih, je pa zaslužek bolj obdavčen, če si hoče lastnik izplačati dobiček

FINANCE
Članki
Članki Šef parlamenta: Premierka Mayeva ne more še enkrat pred parlament z istim dogovorom 2

Theresa May bi šla še v tretje prosit parlament, naj podpre izstopni dogovor – in to deset dni pred uradnim datumom za brexit. Vendar...

FINANCE
Banke: dogaja se, kot že dolgo ne 1

Kaj pa prihodnost? Ta se za banke ne zdi ravno svetla: digitalizacija, nova finančnotehnološka podjetja, banke brez poslovalnic

FINANCE
Banke uvajajo bančne pakete, kaj morate vedeti

Kaj morate proučiti, vedeti in na kaj biti pozorni, če razmišljate o menjavi banke

FINANCE
Prijazen intervju Vzajemne s Šabederjem, ki bo kot minister ukinjal dopolnilno zavarovanje. Naključje? 14

Direktor UKCL Aleš Šabeder pove tudi, kaj pričakuje od ministrstva za zdravje; no, morda bo pa lahko z nove funkcije »svojemu«...

OGLAS
FINANCE
Poročanje o odpadkih le še do konca marca: katere podatke morate sporočiti podjetja?

Podjetja morate v letošnjem letu prvič poročati o letnih količinah in vrstah embalaže – skrajni rok za poročanje je 31. 3. 2019!

FINANCE
Volitve za dekana EF: Metka Tekavčič ima tri izzivalce 7

Dekana bodo tokrat prvič volili tudi študenti

DRAŽBE
Članki
Članki TOP dražbe: stanovanja v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju ter šest hiš pri Ajdovščini

Pregled najboljših dražbenih priložnosti od 25. do 31. marca.

FINANCE
Davčna tveganja pri izplačilih dividend holdingom

Pomembno davčno tveganje se pojavi, kadar holding prejete dividende kmalu po prejemu razdeli naprej do svojih lastnikov. Za upravičenega...