Smejte se, če so vas danes že nategnili

08.01.2013  22:30
Zakaj Janša večinoma plačuje z gotovino? Bo Janković snedel besede o odstopu? Je možen padec vlade?

Preberite tudi:
  1. Kdo je večji lopov?

Glavna razlika med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem, kršiteljema protikorupcijske zakonodaje z desnice in levice, je, da prvi večinoma posluje z gotovino, drugemu pa denar nakazuje večinoma družba KLM. Kaj sledi?

Janez Janša, premier in šef SDS, protikorupcijski komisiji ni pojasnil izvora 210 tisočakov premoženja. Zoran Janković, šef Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan in skoraj mandatar, pa je protikorupcijski komisiji zamolčal izvor 2,4 milijona evrov premoženja.

Protikorupcijska komisija (KPK) zdaj ne more storiti nič več: vse ugotovitve pa je že posredovala policiji, tožilstvu in Dursu. V KPK sicer pravijo, da bi lahko verjetno odkrili še veliko več, če bi lahko pregledali tudi transakcije družinskih članov Jankovića (predvsem sinov Jureta in Damijana) in Janše (predvsem brata Rajka). Podrobneje smo o ugotovitvah KPK pisali na v članku Koliko premoženja sta zatajila Janković in Janša.

[A] 6036Untitled-41.1357677941.jpg
Foto: Redakcija Financ

Kako poslujeta šef vlade in prvi človek opozicije

Janša:

1. Med drugimi kršitvami je KPK ugotovil, da je podjetje Imos leta 2005 prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin dejansko do skoraj polovice sofinanciralo nakup stanovanja v Ljubljani. Kako je šel posel? Janša je v letu 2005 prodal zemljišče v Trenti Eurogradnjam, za 131 tisoč evrov. S tem je septembra 2005 plačal Imosu (približno polovico) kupnine za stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani. Eurogradnje so zemljišča v Trenti leto dni pozneje prodale Imosu. Prodajna vrednost nepremičnin v Trenti je odstopala tako od podatkov Gursa kot Dursa, Eurogradnje naj bi ga preplačale za desetkrat.

Janša naj bi s tem dobil najmanj sto tisočakov premoženjske koristi. Imos je sicer javnosti znan predvsem kot graditelj prostorov za NPU na Litostrojski v času prvega Janševega mandata.

2. Janša je KPK posredoval tudi neresnične podatke o nakupu avtomobila volvo leta 2007, ki ga je prijavil z zamudo. Komisija je ugotovila, da je le del kupnine, skupaj je znašal 46 tisoč evrov, kupil z nakazilom, večina je bila gotovina. Denar naj bi mu, je slednjič zatrdil, dala mama.

3. Gotovinsko je, poleg plačila avtomobila, plačal tudi dve sodni taksi v skupni vrednosti okoli 15 tisoč evrov (slabih pet tisočakov za plačilo tretje sodne takse naj bi poravnala odvetniška pisarna, ki ga je zastopala). Pomagal naj bi mu (kot tudi pri nakupu stanovanja v Ljubljani) brat Rajko, ki naj bi mu bil tudi dolžan, a tudi nastanka dolga Janša ni znal pojasniti. KPK Janša tudi ni prijavil 33 tisoč evrov gotovinskega pologa na TRR in poroštva SDS za najetje pol milijona evrov posojila.

Po izračunih KPK Janša glede na stroške porabi približno dvakrat toliko, kolikor je zaslužil kot javni funkcionar. Drugih prilivov na TRR Janša ni imel.

Janković:

1. KPK prvič uradno ugotavlja, da je del denarja iz asignacij končal na Jankovićevem zasebnem računu. Kako je šlo? KPK je ugotovil dva primera, ko je v istem dnevu po nakazilu, ki ga je izvršil Grep, večja vsota denarja končala pri Zoranu Jankoviću. Prvič 15. aprila 2011, ko je prek verige Grep-Baza Dante-KLM isti dan na TRR dobil 40 tisoč evrov. Drugič pa 26. avgusta 2011, ko je prek iste verige isti dan na TRR dobil 100 tisoč evrov. Grep je investitor Jankovićevega paradnega projekta Stožice, družba KLM pa je v večinski lasti Jankovića.

Skupaj gre za 208 tisoč evrov, to so bili le prilivi v štirih mesecih leta 2011. »Ta sredstva so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotjem interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja,« ugotavlja KPK.

2. V času županovanja je Janković prejel več denarnih nakazil kot poplačilo dolga različnih pravnih oseb v skupni vrednosti 2,4 milijona evrov. Tako ni prijavil prilivov:

  • 167.983,57 evra v letu 2007;
  • 631.449,71 evra v letu 2008;
  • 304.835,67 evra v letu 2009;
  • 361.609,82 evra v letu 2010 in
  • 273.732,38 evra v letu 2011.

3. Janković se je v nadzorovanem obdobju večkrat približal (ali pa presegel) limit na osebnem TRR, ta znaša 300 tisoč evrov. Sredstva za pokrivanje limita mu je večinoma nakazoval KLM, Janković pa je večkrat dvigoval tudi večje vsote gotovine.

Uradno je Janković zaslužil 32 tisoč evrov, sodeč po odlivih, pa je porabil 370 tisoč evrov.

Janša in Janković pa nič

Janšo smo včeraj vprašali:

- Ali boste zaradi ugotovitev KPK odstopili? Če da, kdaj? Če ne, zakaj ne, in ali vam volivci še lahko verjamejo?

- Zakaj večinoma poslujete z gotovino in kje je izvor gotovine, s katero ste plačali izdelke in storitve, ki jih omenja KPK?

- Glede na to, da ste tvitali, da »ni resno, da KPK upošteva podatke GURS«: boste odpravili davek za nepremičnine višje vrednosti, ki upošteva prav te podatke? Če da, kdaj? Če ne, zakaj ne?

Jankovića pa smo vprašali, ali bo mož beseda:

- Ob hišni preiskavi 27. septembra ste dejali: »Dajem se v prostovoljno preiskavo vsem državnim organom. Ker nisem dobil niti evra. Če kdo ugotovi kakšno nepravilnost, bom odstopil z vseh funkcij.«

- Glede na to, da je KPK ugotovil, da je del denarja Grepa končal na vašem TRR, kdaj boste odstopili? Če ne boste, ste požrli besedo, in ali vam volivci še lahko verjamejo?

Odgovorov nismo dobili.

»Očitke KPK v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja KPK, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja MOL. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam,« je pozno zvečer zapisal Janković. Več naj bi pojasnil danes.

Iz SDS pa so nam pred koncem redakcije sporočili, naj si ogledamo nastop Janše v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji.

Mussomeli ne pričakuje čudeža

»Slovenska javnost pričakuje, da njeni politični voditelji pojasnijo očitke iz poročila protikorupcijske komisije. Komisija je opravila zelo pomembno delo, pri analizi je bila zelo previdna in ni hitela. Počakajmo nekaj dni, kako se bosta premier Janša in prvak opozicije Janković odzvala na očitke. Njunih odstopov pa ne pričakujem,« je dejal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Ključni bodo menda naslednji trije dnevi, ocenjujejo poznavalci.

Koalicija zahteva odstope

Pred včerajšnjim vsakotedenskim vrhom koalicije so prvaki koalicijskih strank - z izjemo Ljudmile Novak iz NSi - zahtevali odstop tako Janše kot Jankovića.

»Lahko imamo isto vlado z drugim mandatarjem,« je dejal prvak Desusa Karl Erjavec.

»Mene ne bi bilo več na funkciji,« pravi Radovan Žerjav iz SLS, ki se že poslavlja od politike.

»Ugotovitve KPK so obremenjujoče, zato bi morala odstopiti z javnih funkcij. Druge možnosti ni,« pa pravi Gregor Virant iz DL.

Do konca redakcije se sestanek koalicije ni končal. Odgovorov, ali bodo izstopili iz koalicije, če Janša ne odstopi, nismo dobili.

Kako stranke skrbijo za integriteto

Parlamentarne stranke smo pred nedavnim vprašali, kako skrbijo za etiko in integriteto svojih članov, kako ukrepajo, če je kaj narobe.

V Jankovićevi Pozitivni Sloveniji zaupajo v posameznikovo avtonomijo in presojo. »Če pride do hujših kršitev vrednot, statuta ali programa stranke, pa je mogoče člana stranke tudi izključiti.«

Iz Janševe SDS - kljub več prošnjam, naj vendarle odgovorijo - odgovorov niso poslali.

KPK je pregledal tudi premoženje Boruta Pahorja (takrat še šefa SD), Žerjava, Novakove, Viranta in Erjavca, a nepravilnosti ni našel.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Preberite tudi:

08.01.2013
29.10.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Lahko gospodarstvo zdrži 11-odstotni dvig plač v treh letih? 3

Prihodnje leto bodo plače za dobro desetino višje kot leta 2016, pričakujejo ekonomisti

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

TOP JOB
Delavci
Delavci Tako si lahko letos izpogajate povišek

Podlaga za pogajanja so rezultati vašega dela, ne le večji prihodki podjetja ali vaša zvestoba družbi

IZVOZNIKI
Novice
Novice Katero je podjetje, ki je Avstrijce prepričalo, da tu vložijo štiri milijone in odprejo sto delovnih mest 1

V Šmartnu pri Litiji bo Herz v torek postavil temeljni kamen za nov obrat, s katerimi bodo podvojili zmogljivosti

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Pozor! Po novem za fizične osebe manj poročanja o najemnih poslih

Fizičnim osebam ni več treba poročati geodetski upravi o najemnih poslih s stavbami ali deli stavb

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Nova napoved: gradnja Šumija naj bi se začela še letos 1

Oživlja še eden od zapuščenih nepremičninskih projektov v Ljubljani