Komentar

Spremenjena razmerja moči na zahodnem Balkanu

26.12.2012  22:30
Ali bo z vstopom Hrvaške v EU Zagreb postal novo regijsko središče?

Leto 2013 bo za zahodni Balkan pomembno. Preveč katastrofično bi bilo reči prelomno, a vendar bo vstop Hrvaške v EU pomenil novo paradigmo razvoja. Ali bo ta veljala samo za Hrvaško ali tudi za druge države v regiji, pa je odvisno od prilagoditve razmeram in načina izkoristka spremenjenih razmerij moči, ki jih bo širitev EU prinesla. Ali bo Zagreb postal novo regijsko središče?

Gospodarstvo v regiji je v najslabšem položaju po letu 1995 oziroma 1999. Kupna moč upada v vseh državah. V Srbiji cene rastejo nesorazmerno z rastjo plač. Brezposelnost naj bi do konca leta 2013 dosegla 30 odstotkov! BiH je tarča političnih spletk, groženj o razpadu države, medtem ko državni dolg raste, tuje naložbe pa upadajo. V prvih devetih mesecih tekočega leta je bilo tujih naložb za 81 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Tudi Hrvaški pred vstopom v EU nižajo bonitetne ocene, brezposelnost pa nezadržno raste. Brezposelnih je že več kot 350 tisoč. Malo boljši so podatki za Kosovo in Makedonijo, kjer dosegajo gospodarsko rast, ki je predvsem posledica vlaganj v energetiko in infrastrukturo. Biser Balkana pa je v tem trenutku Črna gora. Kot predsednik vlade se je v politiko vrnil Milo Đukanović, tokrat kot ljubljenec EU in ZDA. Država neprenehoma prejema pozitivne odzive o napredku pri približevanju EU in Natu. Prav tako dosegajo gospodarsko rast, korupcija ostaja težava. Tudi napovedi za prihodnje leto so večinoma slabe. Najboljši obeti govorijo o stagnaciji, medtem ko je napoved za večino držav še vedno upad BDP in rast brezposelnosti.

Izpolnjevanje zadnjih zahtev EU

Osrednji politični in gospodarski dogodek v prihodnjem letu bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo, do katerega to državo čaka zahtevnih šest mesecev. Kritike, ki jih je v oktobrskem poročilu navedla EU, bo Hrvaška morala upoštevati. Jasno izražena stališča temeljijo na potrebi po odpravi netransparentnosti v hrvaškem gospodarstvu, predvsem slabega delovanja nadzornih institucij. Interes držav EU je v tem trenutku predvsem gospodarski in tudi oktobrsko poročilo EU največji del namenja gospodarstvu. Še posebno skrb je izkazala Nemčija, ki je verjetno tudi glavna gonilna sila za tem poročilom. EU (Nemčija) je zaskrbljena predvsem zaradi slabih gospodarskih razmer, prenizke stopnje konkurenčnosti in visoke stopnje korupcije. Pričakujejo večje aktivnosti regulativnih organov.

Po preiskavah v politiki se od Hrvaške pričakujejo tudi preiskave v gospodarstvu. Zaradi tega je v prihodnjih mesecih mogoče pričakovati intenzivnejše delovanje hrvaških nadzornih institucij. Temu smo tudi že priča, saj je Hrvaška samo nekaj tednov po objavi poročila začela obsežno preiskavo o podkupovanju v farmacevtski industriji.

Zaradi že omenjenega upada bonitetne ocene Hrvaške so se začele pojavljati špekulacije, da koalicija ni povsem trdna in da se lahko zgodita razpad koalicije in rekonstrukcija vlade. Vzrok za te govorice so bila nesoglasja v zvezi s sprejemanjem zakona o obdavčenju nepremičnin. V tem trenutku bo zaradi jasno določenega cilja - vstop v Evropsko unijo - vladna koalicija obstala. Šele morebitni časovni zamiki vstopa v EU lahko resno ogrozijo stabilnost vlade.

Razmerje moči - konec statusa quo

Z vstopom v EU bo Hrvaška pridobila mednarodno veljavo ter se okrepila tako politično kot tudi gospodarsko. Logično bi bilo, da se dvignejo bonitetne ocene. Pričakujemo lahko tudi večji priliv tujih naložb. S tem se bo povečala moč države, kar bo spremenilo razmerja moči na zahodnem Balkanu. Ravnotežje v razmerju moči se je v preteklosti izkazalo za najpomembnejše pri zagotavljanju miru in stabilnosti v tej regiji. Sprememba razmerja moči lahko povzroči spremembe ali celo trenja v političnih odnosih med državami. To je pomembno zaradi vpliva na gospodarske odnose. V preteklosti se je namreč pokazalo, da je končni porabnik v teh državah zelo labilen. Pod vplivom zaostrenih političnih odnosov z določeno državo se namreč hitro odzove z zmanjšano porabo pri izdelkih in znamkah, povezanih s to državo. Tako je denimo po blokadi Slovenije pri hrvaškem približevanju EU močno upadel promet slovenskih družb, ki poslujejo na Hrvaškem. Takšni odzivi so sicer kratkoročni, so pa lahko zelo škodljivi. Predvsem pa nakazujejo na nezdrava razmerja in podrejanje gospodarskih interesov političnim.

Težke gospodarske razmere v Srbiji in BiH pomenijo dodatno težavo. Vsaka nepopularna odločitev EU ali haaškega sodišča zmanjša podporo javnosti za vstop v EU, ki je v Srbiji zdaj že krepko pod 50 odstotki. Vladajoča politika sicer konsistentno poudarja, da je edina prihodnost za Srbijo v EU. To je obetajoče, predvsem zato, ker so vladajoče stranke v preteklosti večji poudarek dajale zavezništvu z Rusijo. Poleg tega pa to daje vedeti, da je Srbija v tako nezavidljivem gospodarskem položaju, da nima več izbire. Zato je pomembno, da bo pozitivne učinke širitve EU na Hrvaško čutiti tudi v Srbiji in BiH. Negativen učinek bi namreč lahko vodil k povečanju nacionalističnega razpoloženja, ki lahko izniči EU-perspektivo teh držav.

Nova paradigma razvoja za države zahodnega Balkana

V 21. stoletju se razmerja med državo in gospodarstvom spreminjajo. Medtem ko je v preteklosti veljalo, da je moč države predvsem njena politična in vojaška moč, danes moč države pomeni kakovost življenja in zdravo gospodarstvo. To je nova paradigma razvoja. Kakovost življenja in zdravje gospodarstva na zahodnem Balkanu nista dobra. Hrvaška ima danes upanje. Evropska unija prinaša simbol gospodarskega napredka in kakovosti življenja. To bo pomagalo celotni regiji, le če bo politika v vseh teh državah delovala v korist gospodarstva in ljudi. Gospodarstvo si namreč želi odprto družbo, odprte meje in proste tokove za vzpostavljanje gospodarskih povezav. Če bo politiki takšno shemo uspelo vzpostaviti na zahodnem Balkanu, bo regija bolj zanimiva za kakovostne tuje naložbe, takšne, ki temeljijo na zagotavljanju trajnostnega razvoja. Zdravo jedro domačega gospodarstva, skupaj s trajnostnimi tujimi naložbami, pa je recept za kakovost življenja vseh državljanov. In tista država na zahodnem Balkanu, ki ji bo to prvi uspelo, bo postala vodilni dejavnik regijskega razvoja.

- Tine Kračun je direktor Inštituta za strateške rešitve.

- Oce­ni­te ko­men­tar, na­pi­ši­te ­svoje mne­nje: www.fi­nan­ce.si/­komentarji

- Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 1

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

FINANCE
Slovenija = maketa za drugi tir 6

Kdorkoli nam bo po maju vladal – iz žepov nam bodo preveč jemali še naprej. Ker pustimo.

DRAŽBE
Članki
Članki 10 gostiln, ki jih boste lahko kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 149 tisočakih in segajo do 821 tisoč evrov

FINANCE
Airbnb: Tudi če dobite samo jurja na leto, morate biti registrirani za DDV 2

Hočete oddajati turistom prek spletnih strani, ki jim plačujete provizijo, po pravilih? Za plačilo nekaj centov DDV se pripravite na...

STARTAJ
Kako s SEO lahko izboljšate poslovanje? To so nasveti specialistke 1

Veliko podjetij zmotno meni, da se jim z optimizacijo spletne strani ni treba ukvarjati.

AVTO
Novice
Novice Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?

V Magnini tovarni v Gradcu letos načrtujejo proizvodnjo 200 tisoč avtomobilov

FINANCE
Bo upravo SDH zapolnil kar prvi nadzornik Damjan Belič? 1

Upravljavec državnega premoženja hoče imenovati tretjega člana uprave tik pred volitvami

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

DRAŽBE
Članki
FINANCE
Kolarjevo doletela kazenska ovadba zaradi lekarne v Grosuplju 1

Zlorabo položaja pri izdaji domnevno nezakonitega soglasja Lekarni Ljubljana ministrici očita koncesionarka Petra Flašker