Pejovnik: Vrnjen denar za visoko šolstvo ne bo dovolj

Čas branja: 1 min
06.12.2012  17:08  Dopolnjeno: 06.12.2012 17:57
"Rabimo spodbudno poslovno okolje in zagon investicij," pravi generalni sekretar združenja delodajalcev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

igor antauer

Sprejetje proračunov za 2013 in 2014 v DZ je dobra novica, a proračuna sta bistveno premalo razvojno naravnana, je za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer. Kljub spodbudam za gospodarstvo, vgrajenim v proračun, Antauer pogreša razvojno strategijo v ukrepanju države.

Na pojasnila finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da država v proračunu zagotavlja za približno 800 milijonov evrov spodbud za gospodarstvo v obliki investicijskih projektov in davčnih olajšav, je Antauer odgovoril, da te niso zadostne za zagon rasti.

Gospodarstvo po eni strani potrebuje spodbudno poslovno okolje, ki ga proračun sam po sebi ne more zagotoviti, po drugi strani pa je treba resno zagnati investicijski cikel, je pojasnil Antauer.

Pejovnik: Še vedno imamo minus

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik pa meni, da vrnjena sredstva visokemu šolstvu prinašajo olajšanje, vendar pa opozarja, da se univerza še vedno sooča s precejšnjim zmanjšanjem sredstev v primerjavi z letom 2011.

"Dodatnih 16 milijonov evrov pomeni na področju visokošolskega izobraževanja še vedno indeks približno minus deset proti letu 2011," je dejal Pejovnik. Pojasnil je, da bi se nekaj sicer dalo nadoknaditi z optimizacijo dela znotraj univerze, vendar pa se leta 2013 delno, v letu 2014 pa v celoti na vseh programih izvaja peti letnik bolonjskega študija.

"To pomeni, da imamo v letu 2013 močno povečan obseg dela. In če imamo še minus deset odstotkov proti letu 2011, je univerza še vedno v zelo zagatni situaciji," je opozoril.

Rožič: Proračun na nerealnih predpostavkah

Proračun za leti 2013 in 2014 temelji na nerealnih predpostavkah. "Zmanjšuje se v bistvu na vseh postavkah," je dejal izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič. Boji se, da so rezi prehitri.

Rožič je spomnil, da se bo proračunski primanjkljaj leta 2013 znižal na 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leto pozneje pa na 2,5 odstotka BDP. "Mislim, da so rezi prehitri, da bi moralo to iti na daljši rok," je dejal.

Boji se, da zaradi takšnega proračuna ne bo gospodarske rasti. "To je že razvidno. Vidimo, kaj se dogaja v podjetjih. Očitno v vladi nihče ne pogleda skozi okno, v podjetja," je dejal in dodal, da nismo odvisni od javnega sektorja, ampak od gospodarskega.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci