Minister dr. Rupel sprejel romunskega zunanjega ministra

Čas branja: 3 min
10.06.2003  15:10  Dopolnjeno: 10.06.2003 15:10

(Sporočilo za javnost)

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel je danes, 10. junija 2003, sprejel ministra za zunanje zadeve Romunije Mircea Dan Geoano, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Ministra Geoano sta ločeno sprejela še predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek in predsednik Vlade mag. Anton Rop.

V pogovorih na zunanjem ministrstvu je bilo potrjeno, da so odnosi državama zelo dobri. Politični dialog poteka uspešno in kontinuirano, odprtih vprašanj ni.

Pogodbeno stanje med Slovenijo in Romunijo je v veliki meri že urejeno, nadaljuje se z delom pri sklepanju sporazumov, ki so v pripravi. Danes je bil parafiran protokol o inventarizaciji pogodb SFRJ-Romunija. S protokolom bo formalizirano nasledstvo pogodb, ki jih je nekdanja SFRJ sklenila z Romunijo. Šest pogodb ostaja v veljavi (pogodba o pravni pomoči z dne 18.10.1960, sporazum o carinskem sodelovanju z dne 24.4.1970. sporazum o sodelovanju na področju zdravstva in medicinskih znanosti z dne 25.5.1971, dodatni protokol k pogodbi o pravni pomoči z dne 18.10.1960, 21.1.1972, sporazum o sodelovanju na področju zdravstvenega zavarovanja z dne 20.3.1976 in pogodba o izogibanju dvojnemu obdavčevanju dohodkov in premoženja z dne 29.4.1986). Pogodbe, ki na podlagi danes parafiranega protokola ostajajo v veljavi, so v skladu s predpisi in pravili Evropske unije.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Romunijo se je v zadnjem času močno okrepilo. Obseg blagovne menjave se v zadnjih letih hitro povečuje. Slovenski izvoz v Romunijo se je v letu 2002 povečal za 21% in je znašal 78,8 mio , uvoz pa se je povečal za 4% in je znašal 98,3 mio (skupaj blagovna menjava 2002 je bila 177,1 mio ). V Romuniji so predvsem prisotni slovenski farmacevtski izdelki ter investicije v farmacijo. Med Slovenijo in Romunijo potekajo številne aktivnosti, naravnane na povečanje gospodarskega sodelovanje (npr. zasedanje mešane gospodarske komisije, komisije za transport...), ministra pa sta poudarila, da je potrebno predvsem vzpodbuditi gospodarske zbornice in podjetnike, naj v še večji meri navežejo stike. Ministra sta govorila tudi o možnostih skupnega nastopa na tretjih trgih, pozornost pa sta posvetila prihodnosti CEFTE po tem, ko se bodo nekatere njene članice vključile v EU. V skupnem interesu obeh držav je vstop v OECD.

Izpostavljena so bila tudi druga področja dobrega sodelovanje, predvsem pa sodelovanje na področju notranjih zadev. To je potrjeno tudi z upadom nezakonitih prehodov državne meje. Pred tremi leti je na tak način mejo prečkalo približno 4200 državljanov Romunije, letos pa 170. K takšnemu upadu je pripomogla kvalitetna izmenjava informacij med policijama in carinama. V Bukarešti deluje tudi SECI Center za boj proti organiziranemu čezmejnemu kriminalu, v katerem sodeluje predstavnik Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije.

Ministra sta se strinjala, da bi bilo potrebno okrepiti sodelovanje na področju kulture, pri čemer sta predlagala, da se pristojni s tega področja osredotočijo zlasti na mlade umetnike. Minister dr. Rupel je izrazil zadovoljstvo, da na univerzi v Bukarešti deluje lektorat za slovenski jezik, na ljubljanski univerzi pa prav tako poteka dodiplomski študij romunskega jezika.

Kot primer učinkovitega sodelovanja je bil izpostavljen še Center za razvoj financ, ki ga je ustanovila slovenska Vlada s ciljem prenosa znanja in izkušenj, pridobljenih pri reformi javnih financ na območje Jugovzhodne Evrope, v njem pa Romunija sodeluje od lanske jeseni.

Obširno sta ministra izmenjala poglede na trenutno dogajanje na Evropski konvenciji o prihodnosti Evrope ter na skupno zunanjo in varnostno politiko ter na evropsko varnostno in obrambno politiko. Minister dr. Rupel je poudaril, da Slovenija podpira nadaljevanje širitve Evropske unije s tistimi državami, ki izpolnjujejo politične in gospodarske kriterije. Slovenija, ki podpira članstvo Romunije v EU, se zaveda, da je potrebno državam Zahodnega Balkana, ki še niso v procesu pogajanj z EU, ponuditi jasno evropsko perspektivo, s čemer se je strinjal tudi njegov romunski kolega. V tem sklopu sta ministra govorila tudi o trenutnem položaju v regiji.

Ministra dr. Rupel in Geoana sta del pogovora posvetila razpravi o vlogi zveze NATO v prihodnosti ter soglašala, da je potrebno nadaljevati s politiko odprtih vrat Zavezništva.

S slovenske strani je bil izražen interes za izmenjavo informacij o aktualnih vprašanjih, s katerimi se ukvarja OVSE. Slovenija bo OVSE predsedovala v letu 2005, Romunija pa je bila predsedujoča leta 2002, tako da so za nas romunske izkušnje še posebej zanimive.

V okviru OZN Slovenija podpira Romunijo pri njeni kandidaturi za nestalno članico VS OZN v letih 2004/05 in je pripravljena posredovati svoje izkušnje.

Vir: MZZ

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Za vsak večji projekt potrebujemo po enega državnega sekretarja 53

Prvak SD Igor Lukšič meni, da je situacija v Sloveniji po objavi stres testov odvisna predvsem od politične stabilnosti

FINANCE
Članki
Članki Tožilec Moljk: V državnih bankah akcije kot v Hypu ne bomo dočakali 51

V primeru Hypo so ob sumih nepravilnosti ukrepali sami lastniki banke, v Sloveniji ti nimajo interesa, meni okrajni državni tožilec Luka...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Težko bi pristala na večja odpuščanja v javnem sektorju 106

Če pristojni v bankah ne bodo sodelovali z organi pregona, bodo morali oditi, pravi premierka Alenka Bratušek

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Da so bila podjetja v Sloveniji vredna milijarde, je bila zgolj iluzija 56

Če se bo skozi proces privatizacije izkazalo smiselno, da država proda celotni delež NLB, bodo to predlagali DZ, napoveduje minister za...

FINANCE
Članki
Članki Erjavec: Krivi so tisti, ki niso nič naredili 8

"To so korupcijska dejanja, ocena je, da gre celo za sistemsko korupcijo," o današnjih preiskavah pravi Karl Erjavec, ki opravlja funkcijo...

FINANCE
Članki
Članki Dobovšek: V Sloveniji problem način kadrovanja in pisanja zakonodaje 24

V Sloveniji sta problematična prijateljsko kadrovanje in zakonodaja, ki je v preteklosti pogosto niso pisali državni organi, temveč...

Live
(podarimo 170 knjig) Kaj moramo starši naučiti otroke, preden gredo od doma

Vsem udeležencem 8. dneva mojih financ, ki bo 22. novembra v Kristalni palači, Slovensko zavarovalno združenje podarja izvode Kaj moramo...