Komentar

Razvrednotenje Telekoma

Čas branja: 2 min
25.03.2001  19:40

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Telekom dodaj

Moj nedavno objavljeni članek Preprečimo kaos je doživel veliko kritik. Članek ni bil usmerjen proti liberalizaciji slovenskega telekomunikacijskega sistema, ki je seveda nujnost. Njen cilj naj bi bilo predvsem povečanje vrednosti telekomunikacijskega sistema in seveda nižje cene za uporabnike. Vendar morajo uporabniške cene temeljiti na stroškovnih modelih in metodah na vseh segmentih.

Primerjava z EU nam pokaže, da so cene mednarodnih pogovorov v tuja fiksna omrežja bistveno previsoke, ne pa tudi klici v tuja mobilna omrežja. Mobilni operaterji so zaradi koncesijskih dajatev in vlaganj v mobilna omrežja dosegli povečanje cene klicev v njihova omrežja. Cena lokalnega impulza pa je bistveno prenizka.

Kaj bi se torej zgodilo, če bi Telekom podpisal medomrežno pogodbo z novimi operaterji VOIP (internetna telefonija) in s tem "sprostil konkurenco"? Ta bi se pojavila trenutno le na nekaterih segmentih javnih storitev, pri prometu v fiksno omrežje Telekoma ter posredovanju mednarodnih klicev v tuja fiksna omrežja. Glede na trenutno ceno lokalnega impulza bi Telekom Slovenije moral zato, da bi ohranil konkurenčnost slovenskega telekomunikacijskega sistema, dvigniti ceno medomrežne povezave nad ceno lokalnega impulza. To bi seveda onemogočilo vstop konkurence na nacionalnem trgu. Nižja cena medomrežne povezave od lokalnega impulza pa bi seveda znižala ceno dostopa v slovenski telekomunikacijski sistem s strani tujih operaterjev, posledično pa bi s tem uničila njegovo vrednost ter omogočila cenejše prevzeme s strani tujcev.

Drug pomemben dejavnik je cena posredovanja lokalnega klica, ki določa vrednost lokalnega dostopa od enega do drugega operaterja. Tudi ta mora biti nižja od cene nacionalnega impulza, da bi omogočala konkurenčnost v nacionalnem merilu. Ta cena naj bi bila približno enaka ceni klicev med omrežji različnih operaterjev.

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi organizacij v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Cena medomrežne povezave z mobilnimi operaterji bi lahko bila enaka ceni pogovora iz fiksnega v mobilna omrežja in vice versa.

Kaj bi torej morala prinesti liberalizacija končnemu uporabniku? Znižanje cene mednarodnih pogovorov, vendar ne nujno pogovorov v tuja mobilna omrežja, ter povečanje cene pogovorov v nacionalnem omrežju. Vendar naj uporabniki povečanje cen pogovorov na nacionalni ravni razumejo kot njihov prispevek k realni vrednosti slovenskega telekomunikacijskega sistema. Njegovo vrednost ob liberalizaciji določa cena lokalnega impulza, ki pa mora temeljiti na realnih stroških. Saj tudi državi plačujemo visoke davke za opravljanje drugih storitev in tu gre v bistvu za enak pristop.

Kočljivo je tudi obravnavanje internetne telefonije, pri kateri je kakovost pogovora enaka kot pri klasični. Torej bi bila v večini primerov izenačitev s klasično govorno telefonijo smiselna.

Omenjen scenarij bi zagotovil konkurenco na vseh segmentih in realno vrednost delnic vseh telekomunikacijskih operaterjev. Ne bi bilo zdravo, da bi omogočili konkurenco le na nekaterih področjih, ker bi lahko v tem primeru prišlo do nenadzorovanega znižanja cen delnic.

Položaj slovenskega telekomunikacijskega sistema ni blesteč. Zahodni operaterji (večinoma bivši monopolisti) so izvedli več strateških prevzemov nacionalnih operaterjev v JV Evropi, kjer so telekomunikacije še monopolna dejavnost.

Torej, kaj sploh še ostane slovenskim operaterjem? Mogoče strateški prevzem novih operaterjev po liberalizaciji trga v JV Evropi. Tu mislim, da bi morala svojo vlogo odigrati tudi država. Slovenski trg je namreč zelo omejen. Iz navedenih razlogov pa so potrebne poslovne odločitve na področju telekomunikacij, ki so nujne za povečanje njegove vrednosti.

Mag. Andrej Mihevc je zaposlen v Telekomu Slovenije kot vodja oddelka za poslovanje z mednarodnimi operaterji, vendar komentar izraža osebno mnenje.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

27.02.2001

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bruselj bo še bolj bedel nad telekomunikacijskimi posli

A pri nas po privatizaciji Telekoma Slovenije ne bo manj ponudnikov

FINANCE
Članki
Članki Nov konec prodaje Telekoma? Na vrsti so odpuščanja in račun državi 7

Analiziramo, kako so politiki odgnali kupce državnega telekomunikacijskega operaterja in kaj se bo s tem dogajalo zdaj

FINANCE
Članki
Članki Telekom v nekajmilijonsko naložbo v BiH 10

Družba Blicnet iz Bosne in Hercegovine, ki je del Skupine Telekom Slovenije, je danes popisala pogodbo za nakup družbe Telrad Net

FINANCE
Članki
Članki Telekom: Špekulacije o prevzemnih cenah in zakaj naš Jure Ugovšek delnic ne proda 28

Neuradno se govori, da bi Cinven ponudil v ponedeljek celo manj, kot je Telekom Slovenije trenutno vreden na borzi

FINANCE
Članki
Članki Telekom za nakup Telrad Neta menda odštel okoli 15 milijonov

Telekom Slovenije je, čeprav je v postopku privatizacije in bo kmalu dobil novega lastnika, kupil 100-odstotni delež družbe Telrad Net...

FINANCE
Članki
Članki Država snuje alternative za Telekom 2

Če ostane državen, bo Telekom kotiral v tujini?

FINANCE
Članki
Članki Bogata dividenda Telekoma kot obliž na rano

Ljubljanska borza je maj začela v rdečih številkah, indeks SBI TOP je na tedenski ravni namreč izgubil 1,03 odstotka.

OGLAS
IKT
Članki
Članki Zaupni dokumenti naj ostanejo zaupni

Nezaščiten tiskalnik je lahko za hekerja zanimiva vstopna točka v informacijski sistem podjetja