Komentar

»Prije stavljanja jezika u pogon, uključi mozak!«

25.07.2012  22:30
*Preden spregovoriš, pomisli!* Poleg vsakodnevnih bojev z državno birokracijo morajo podjetja partnerje iz tujine miriti, da v Sloveniji le ni tako hudo. Da nimamo le dobrih podjetij, ampak tudi pametne politike.

Preberite tudi:
  1. Kako gre vašim tekmecem?

Preden spregovoriš, pomisli! To je prevod. Rek ni zrasel na mojem zelniku. V glavo mi ga je vbijal oče, pobral pa ga je v nekdanji skupni vojski. Prepričan je, da prav ta disciplina manjka v današnjem kaosu, da ljudje jezikajo, namesto da bi delali. In da če delajo, delajo neumnosti. In potem mora te neumnosti nekdo popravljati. Zoprno, drago in škodljivo je, ko mora z neumnostmi politike živeti in jih popravljati gospodarstvo.

1. Ste vedeli, da slovenska podjetja za posojila plačujejo dvakrat višje obresti kot denimo avstrijska? Če posojilo seveda sploh dobijo. Vse to zaradi trhlega bančnega sistema, slabe bonitete države, nespametnih izjav politike. To dodatno načenja njihovo konkurenčnost in jih zavira v primerjavi z mednarodnimi tekmeci. Kot da ne bi bilo dovolj že drugih dejavnikov, ki jih spravljajo v negotovost. In kot da se politika ne bi zavedala, da ta ista podjetja ustvarjajo gospodarsko rast, delovna mesta, plačujejo davke. Kot da ne bi vedeli, da brez podjetnikov tudi politikov ni. Koliko boljše podjetje bi bil Mercator, če bi imel sedež v Avstriji?

2. Ne samo, da se morajo podjetja ukvarjati z visokimi cenami zadolževanja in se prebijati skozi vse slovenske birokratske izume, zaradi izjav o finančni pomoči imajo težave s poslovnimi partnerji iz tujine. Eden od naših sogovornikov tako pravi: »Partnerje moramo miriti, da v Sloveniji vendarle ni tako hudo, da obstajajo dobra podjetja, dobri plačniki, in da obstajajo tudi dobri in pametni politiki. Smo kot gasilci.«

3. In ne nazadnje: ali je normalno, da se morajo podjetja, ko se vendarle odločijo za neko investicijo in zanjo celo pridobijo sredstva, bojevati s sto in eno birokratsko oviro, na koncu pa jim projekt sesuje ena od »zainteresiranih strank«? Ker to pač lahko. Ker to dopušča neki predpis, člen zakona, ki ga pač nihče še ni spremenil. Pa naj gre tukaj za investicijo v novo proizvodno dvorano ali pa trenutno najbolj razvpito investicijo TEŠ 6.

Ob vsem tem so napovedi za slovensko gospodarstvo čedalje slabše, napovedani upadi vse večji. Podjetja, pri katerih smo tokrat preverjali polletne rezultate, niso optimistična. Da zaslužijo toliko kot lani, morajo delati precej več. Trudijo se za posle, za delovna mesta, za dobiček.

V nasprotju s politiko ne dajejo apokaliptičnih napovedi. Ne govorijo o skorajšnjem koncu sveta. Razmišljajo, kako se lahko prodajo, kje lahko najdejo nov trg, kje notranje rezerve. Predvsem pa razmišljajo in delajo, preden govorijo.

kari

Preberite tudi:

25.07.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
GRADBENIŠTVO
Članki
Članki Tudi brez drugega tira ogromno dela za gradbince, poslov za več kot milijardo evrov 1

Danes bo znano, kdo je najugodnejši ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke – ocenjena vrednost gradbenih del je 121,5 milijona...

FINANCE
Slovenija = maketa za drugi tir 6

Kdorkoli nam bo po maju vladal – iz žepov nam bodo preveč jemali še naprej. Ker pustimo.

DRAŽBE
Članki
Članki 10 gostiln, ki jih boste lahko kupili na dražbah

Izklicne cene se začnejo pri 149 tisočakih in segajo do 821 tisoč evrov

FINANCE
Airbnb: Tudi če dobite samo jurja na leto, morate biti registrirani za DDV 2

Hočete oddajati turistom prek spletnih strani, ki jim plačujete provizijo, po pravilih? Za plačilo nekaj centov DDV se pripravite na...

STARTAJ
Kako s SEO lahko izboljšate poslovanje? To so nasveti specialistke 1

Veliko podjetij zmotno meni, da se jim z optimizacijo spletne strani ni treba ukvarjati.

AVTO
Novice
Novice Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?

V Magnini tovarni v Gradcu letos načrtujejo proizvodnjo 200 tisoč avtomobilov

FINANCE
Bo upravo SDH zapolnil kar prvi nadzornik Damjan Belič? 1

Upravljavec državnega premoženja hoče imenovati tretjega člana uprave tik pred volitvami

DRAŽBE
Članki
FINANCE
Kolarjevo doletela kazenska ovadba zaradi lekarne v Grosuplju 1

Zlorabo položaja pri izdaji domnevno nezakonitega soglasja Lekarni Ljubljana ministrici očita koncesionarka Petra Flašker