Katera država na svetu je najbolj zadolžena?

Čas branja: 2 min
03.07.2012  10:38
Svetovni dolg narašča iz minute v minuto, trenutno znaša 36.367.136.634.171 evrov in vsako sekundo zraste za nekaj sto milijonov. Vsak Zemljan je zadolžen za pet tisoč evrov

dolar zadolzenost
ZDA so najbolj zadolžena država na svetu, sledi Japonska.

Svetovni javni dolg lahko napišemo z gromozansko številko (tekoče spremljanje), ki se vsako sekundo poveča še za nekaj sto milijonov evrov. Ogromen fiktivni denar, ki so ga države porabile, je vsakega prebivalca planeta v povprečju zadolžil za več kot pet tisoč evrov (Slovenca za nadpovprečnih 7.500 evrov), da bi se ga odplačalo pa bi bilo treba delati osem mesecev in pri tem ničesar porabiti.

ZDA in Japonska najbolj zadolženi

Najbolj zadolženi državi nista Grčija in Portugalska temveč takšne, za katere morda tega ne bi rekli. Na vrhu so ZDA, ki dolgujejo skoraj nepredstavljivih 9,5 tisoč milijard evrov. Dolg znaša 75 odstotkov BDP največjega svetovnega gospodarstva, vsak Američan pa je ob rojstvu zadolžen za 30 tisoč evrov, piše tportal.hr.

ZDA sledi Japonska, ki ima le malenkost manjši dolg, državi pa sta skupaj odgovorni za polovico svetovnega dolga. Da bi Japonci splavali iz dolgov bi morali delati dve leti in pri tem ničesar porabiti, trenutno pa dolg znaša 204 odstotkov BDP. Vsak Japonec je ob rojstvu zadolžen za 70 tisoč evrov.

Tudi Kanada in Singapur sta potratni državi

Kanadski dolg je absolutno malo manjši, vendar pa so prebivalci bolj obremenjeni. Vsak Kanadčan mora odplačati 32 tisoč evrov dolga, ki ga je država večinoma pridelala v zadnjih desetih letih. Tudi azijski tiger Singapur je zadolžen vrh glave, imajo sicer za 183 milijard evrov dolga, vendar to na prebivalca znese 34 tisoč evrov. Visok javni dolg imajo Islandci, malokdo pa bi stavil, da sta Grk in Norvežan enako zadolžena - oba za okoli 30 tisoč evrov.

Slovenec bolj zadolžen kot Hrvat

Kaj pa Slovenija? Naš javni dolg znaša 15 milijard evrov, naš dolg dosega 41,4 odstotka BDP, vsak Slovenec pa je zadolžen za okoli 7.500 evrov. Hrvat ima 5.600 evrov dolga, javni dolg pa znaša 25 milijard evrov.

Kitajci so največji upniki

Med bolj srečnimi so Kitajci, saj praktično nimajo težav z dolgovi - so namreč upniki. Skupaj imajo na prebivalca vsega 780 evrov dolga, kar lahko odslužijo v mesecu dni. Tudi Rusi nimajo veliko dolga, rešujejo jo bogata nahajališča nafte in zemeljskega plina. Imajo za manj kot 10 odstotkov BDP dolga, vsak Rus je dolžan tisoč evrov.

Azerbajdžan in Libija z najmanjšim dolgom

V preteklosti se je precej uspešno razdolžila Alžirija, v dveh letih so javni dolg zmanjšali za 14 milijard evrov, oziroma iz 60 na 22 odstotkov BDP - trenutno so spet bolj zadolženi. Javni dolg Libije znaša dve milijardi evrov oziroma vsega 3,2 odstotka BDP, manjšega ima le Azerbajdžan, ki dolguje manj kot milijardo evrov. Dolg v BDP znaša 4,1 odstotka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 11

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Kako je Hrvat po delu na Dunaju in v Beogradu izbral Slovenijo 2

Alan Šćuric: V Sloveniji bi lahko bili bolj zadovoljni in optimistični

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture