Mol: Kaj bi nam Pečečnikove usluge, če smo delni lastniki BŠP?

Čas branja: 2 min
11.06.2012  11:49  Dopolnjeno: 11.06.2012 14:15
Ljubljanski župan Zoran Janković ostro zanika navedbe odbora stanovalcev Fondovih hiš, ki so ga danes prijavili protikorupcijski komisiji. Očitajo mu izmenjave uslug s soinvestitorjem pri prenovi bežigrajskega stadiona Jocem Pečečnikom

Obveščaj me o novih člankih:  

[A] F71ZS_jankovic_zoran1_us.1334169014.jpg

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš je danes na Komisijo za preprečevanje korupcije prijavil sum korupcije ljubljanskega župana Zorana Jankovića (na sliki) pri načrtovani prenovi bežigrajskega stadiona. Očitajo mu nepravilnosti pri delovanju družbe Bežigrajski športni park (BŠP).

Odbor opozarja na prirejanje sklepa mestnega sveta, prenos pristojnosti občine na investitorja ter izmenjavo uslug med županom in investitorjem.

Mol: Neutemeljena in nesmiselna namigovanja

"Prijava je popolnoma neosnovana, zato je potrebno počakati na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije," so v odzivu zapisali na ljubljanski mestni občini. Na Mol pravijo, da so namigovanja o izmenjavi uslug med občino in investitorjem, torej Pečečnikom (več o tem v nadaljevanju članka) neutemeljena in nesmiselna.

"Še več, ni jasno, zakaj naj bi župan potreboval uslugo Pečečnika, saj je Mol 28-odstotni lastnik družbe BŠP," dodajajo. Dodajajo tudi, da je Janković osebno plačal kazen za prireditev, ki je na Prešernovem trgu potekala po parlamentarnih volitvah leta 2008, čeprav je ni organiziral. Stanovalci mu namreč očitajo, da je strošek kot povratno uslugo prevzel Pečečnik.

Pečečnik: Volilne kampanje nisem financiral

Pečečnik je dejal, da prijave protikorupcijski komisiji ne more komentirati, saj z njo ni seznanjen. Zagotovil pa je, da volilne kampanje ni financiral, kar naj bi bilo razvidno tudi iz uradnih evidenc. "Je pa družba Bežigrajski športni park sodelovala pri pripravi občinskih aktov, vendar je tudi občina sama pomemben partner v tej družbi," je izpostavil Pečečnik.

Poteza Koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš ga sicer ne čudi, saj "izkoriščajo vse možne vzvode, da nagajajo, pri tem pa ne izbirajo sredstev". Prepričan je, da jim počasi že zmanjkuje streliva in posegajo po ekstremnih dejanjih, saj v upravnih postopkih ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti.

Prirejen sklep občinskega sveta?

Koordinacijskemu odboru stanovalcev Fondovih hiš se zdi sporen podpis pogodbe o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park (BŠP), s katero občina v družbo v večinski lasti Joca Pečečnika vlaga zemljišča v vrednosti 5,7 milijona evrov. Podpis pogodbe so mestni svetniki na seji oktobra 2007 sicer odobrili, vendar šele, ko bi se Pečečnikova družba GSA v zemljiško knjigo vpisala kot lastnica tistega dela stadiona, ki ga je Pečečnik kupil od SCT.

Janković je podpisal tako prirejen sklep občinskega sveta, da je iz njega izpadel stavek o nujnosti izpolnitve predpisanih pogojev, s čimer je bistveno spremenil njegovo vsebino oziroma ponaredil javno listino, menijo stanovalci Fondovih hiš. Tako je že 3. oktobra, še preden je bil 11. decembra opravljen vpis v zemljiško knjigo, Janković podpisal tudi pogodbo o ustanovitvi BŠP.

Janković del pristojnosti prepustil investitorju

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš predlaga, da komisija zadevo obravnava prednostno in sprejme načelno mnenje oziroma stališče do konkretnega ravnanja župana še pred septembrsko sejo mestnega sveta, saj utegne biti sicer neveljavna družbena pogodba o ustanovitvi BŠP znova podaljšana.

Poleg tega odbor protikorupcijsko komisijo prosi za mnenje tudi glede odločitve župana, da del svojih pristojnosti pri načrtovanju prostorskih ureditev prepusti gospodarski družbi v večinski lasti investitorja. Janković je namreč decembra 2008 s Pečečnikom sklenil dogovor o sodelovanju pri izdelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta za Plečnikov stadion, po kateri bi BŠP zagotovil izdelavo predloga prostorskega akta.

Očitajo mu tudi izmenjavo uslug

Tako je lahko investitor uveljavil zasebni interes na račun javnega. Uveljavil je pozidavo okolice Plečnikovega stadiona, čeprav je zaradi vplivnega območja kulturne dediščina tam gradnja prepovedana in je zapovedano ohranjanje obstoječega nepozidanega prostora. Hkrati je zavrnil vse predloge in pripombe javnosti, ki je temu nasprotovala, opozarjajo stanovalci Fondovih hiš.

Protikorupcijski komisiji predlagajo, da izda načelno mnenje ali zavzame stališče tudi glede vprašanja, ali definiciji korupcije ustreza izmenjava uslug med županom in investitorjem. Po mnenju stanovalcev Fondovih hiš naj bi si župan prizadeval za sprejem takega prostorskega akta, ki bi omogočil obsežnejšo prenovo stadiona. Investitor pa naj bi mu uslugo vračal s prevzemom odgovornosti za neprijavljeno povolilno prireditev in z maksimalnim prispevkom za volilno kampanjo.Preberite tudi:

04.06.2012
29.05.2012
07.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke 39

"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran...

FINANCE
Članki
Članki `A vlada pada? Kar naj pada!` 24

Kaj pravijo člani PS pred odhodom na kongres stranke

FINANCE
Članki
Članki Janković molči, ali bo umaknil kandidaturo za šefa PS 43

Na kongres PS bom prišel kot član stranke, pravi ljubljanski župan in nekdanji šef stranke Zoran Janković. Prvi šef PS pričakuje, da...

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Kozina: Banke so vedele, kaj se dogaja v Laškem, a so z molkom reševale sebe 8

Stečaj Infond Holdinga konec leta 2008 skupine Laško ne bi prizadel, meni tožilec, ki pravi, da je bil holding izključno problem bank

FINANCE
Članki
Članki Janković četrtič v boj za županski mandat v Ljubljani 49

Ljubljanski župan je na volitvah prvič slavil leta 2006, ga bodo volivci v prestolnici podprli tudi zdaj, ko nad njim visijo sumi...

PRO
Članki
Članki (Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?

Navkljub podcenjenosti zlata in srebra ter rekordnim cenam nepremičnin imamo v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v...