Mol: Kaj bi nam Pečečnikove usluge, če smo delni lastniki BŠP?

11.06.2012  11:49  Dopolnjeno: 11.06.2012 14:15
Ljubljanski župan Zoran Janković ostro zanika navedbe odbora stanovalcev Fondovih hiš, ki so ga danes prijavili protikorupcijski komisiji. Očitajo mu izmenjave uslug s soinvestitorjem pri prenovi bežigrajskega stadiona Jocem Pečečnikom

[A] F71ZS_jankovic_zoran1_us.1334169014.jpg

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš je danes na Komisijo za preprečevanje korupcije prijavil sum korupcije ljubljanskega župana Zorana Jankovića (na sliki) pri načrtovani prenovi bežigrajskega stadiona. Očitajo mu nepravilnosti pri delovanju družbe Bežigrajski športni park (BŠP).

Odbor opozarja na prirejanje sklepa mestnega sveta, prenos pristojnosti občine na investitorja ter izmenjavo uslug med županom in investitorjem.

Mol: Neutemeljena in nesmiselna namigovanja

"Prijava je popolnoma neosnovana, zato je potrebno počakati na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije," so v odzivu zapisali na ljubljanski mestni občini. Na Mol pravijo, da so namigovanja o izmenjavi uslug med občino in investitorjem, torej Pečečnikom (več o tem v nadaljevanju članka) neutemeljena in nesmiselna.

"Še več, ni jasno, zakaj naj bi župan potreboval uslugo Pečečnika, saj je Mol 28-odstotni lastnik družbe BŠP," dodajajo. Dodajajo tudi, da je Janković osebno plačal kazen za prireditev, ki je na Prešernovem trgu potekala po parlamentarnih volitvah leta 2008, čeprav je ni organiziral. Stanovalci mu namreč očitajo, da je strošek kot povratno uslugo prevzel Pečečnik.

Pečečnik: Volilne kampanje nisem financiral

Pečečnik je dejal, da prijave protikorupcijski komisiji ne more komentirati, saj z njo ni seznanjen. Zagotovil pa je, da volilne kampanje ni financiral, kar naj bi bilo razvidno tudi iz uradnih evidenc. "Je pa družba Bežigrajski športni park sodelovala pri pripravi občinskih aktov, vendar je tudi občina sama pomemben partner v tej družbi," je izpostavil Pečečnik.

Poteza Koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš ga sicer ne čudi, saj "izkoriščajo vse možne vzvode, da nagajajo, pri tem pa ne izbirajo sredstev". Prepričan je, da jim počasi že zmanjkuje streliva in posegajo po ekstremnih dejanjih, saj v upravnih postopkih ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti.

Prirejen sklep občinskega sveta?

Koordinacijskemu odboru stanovalcev Fondovih hiš se zdi sporen podpis pogodbe o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park (BŠP), s katero občina v družbo v večinski lasti Joca Pečečnika vlaga zemljišča v vrednosti 5,7 milijona evrov. Podpis pogodbe so mestni svetniki na seji oktobra 2007 sicer odobrili, vendar šele, ko bi se Pečečnikova družba GSA v zemljiško knjigo vpisala kot lastnica tistega dela stadiona, ki ga je Pečečnik kupil od SCT.

Janković je podpisal tako prirejen sklep občinskega sveta, da je iz njega izpadel stavek o nujnosti izpolnitve predpisanih pogojev, s čimer je bistveno spremenil njegovo vsebino oziroma ponaredil javno listino, menijo stanovalci Fondovih hiš. Tako je že 3. oktobra, še preden je bil 11. decembra opravljen vpis v zemljiško knjigo, Janković podpisal tudi pogodbo o ustanovitvi BŠP.

Janković del pristojnosti prepustil investitorju

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš predlaga, da komisija zadevo obravnava prednostno in sprejme načelno mnenje oziroma stališče do konkretnega ravnanja župana še pred septembrsko sejo mestnega sveta, saj utegne biti sicer neveljavna družbena pogodba o ustanovitvi BŠP znova podaljšana.

Poleg tega odbor protikorupcijsko komisijo prosi za mnenje tudi glede odločitve župana, da del svojih pristojnosti pri načrtovanju prostorskih ureditev prepusti gospodarski družbi v večinski lasti investitorja. Janković je namreč decembra 2008 s Pečečnikom sklenil dogovor o sodelovanju pri izdelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta za Plečnikov stadion, po kateri bi BŠP zagotovil izdelavo predloga prostorskega akta.

Očitajo mu tudi izmenjavo uslug

Tako je lahko investitor uveljavil zasebni interes na račun javnega. Uveljavil je pozidavo okolice Plečnikovega stadiona, čeprav je zaradi vplivnega območja kulturne dediščina tam gradnja prepovedana in je zapovedano ohranjanje obstoječega nepozidanega prostora. Hkrati je zavrnil vse predloge in pripombe javnosti, ki je temu nasprotovala, opozarjajo stanovalci Fondovih hiš.

Protikorupcijski komisiji predlagajo, da izda načelno mnenje ali zavzame stališče tudi glede vprašanja, ali definiciji korupcije ustreza izmenjava uslug med županom in investitorjem. Po mnenju stanovalcev Fondovih hiš naj bi si župan prizadeval za sprejem takega prostorskega akta, ki bi omogočil obsežnejšo prenovo stadiona. Investitor pa naj bi mu uslugo vračal s prevzemom odgovornosti za neprijavljeno povolilno prireditev in z maksimalnim prispevkom za volilno kampanjo.

Preberite tudi:

04.06.2012
29.05.2012
07.06.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bavčar: Janković je zahteval polovico Maksime Holding 98

Ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković, ki danes priča v primeru Istrabenz, Bavčarjeve navedbe...

FINANCE
Članki
Članki Janković: Zdenka Grozde bi bila boljša kot Kuntarič 53

"Bratuškova bi lahko ostala premierka, če bi bil izvoljen za predsednika PS," pravi ljubljanski župan Zoran Janković

FINANCE
Članki
Članki Kako mestni svetniki opravičujejo stroške reprezentance 52

Metka Tekavčič iz SD redno kupovanje alkohola na naročilnico mestnega sveta pojasnjuje z besedami: "K nam prihajajo občani, z nečim...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Z Jankovićem nisva sprta 63

Ljubljanski župan Zoran Janković je premierki Alenki Bratušek predstavil odprta vprašanja med glavnim mestom in vlado, o tem, kdo bo...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Ne verjamem, da se bo celotno breme dviga DDV prevalilo na potrošnike 145

Predsednica vlade Alenka Bratušek se zaveda, da dvig davkov boli prebivalce, in meni, da bi lahko del bremena prevzeli tudi trgovci.

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Za vekomaj moramo ostati gospodarji svoje usode 132

"To je naša moralna in državljanska dolžnost do naših pogumnih in domoljubnih prednikov in zlasti do naših otrok. Njim pa teh sanj ne...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Oblikovali smo izbor ukrepov, ki je najmanj slab 77

Prenovljeni proračun ob občutno nižje ocenjenih prihodkih predvideva malenkost višje odhodke

PRO
Članki
Članki Kako do zdravstvenih informacij in zdravniške pomoči med dopustom v tujini?

Na potovanju ali dopustu je v primeru zdravstvenih težav dostop do verodostojnih zdravstvenih informacij lahko prav tako pomemben kot sama...