Svet ECB neenoten glede sprememb ključne obrestne mere

Čas branja: 3 min
06.06.2012  13:54  Dopolnjeno: 06.06.2012 17:02
Nominalna in realna obrestna mera v Evropi sta še vedno zelo nizki, ob tem pa medbančni trgi in trg državnega dolga ne delujejo normalno, pravi prvi mož ECB Mario Draghi

Svet Evropske centralne banke (ECB) je ključno obrestno mero v evrskem območju po pričakovanjih pustil na ravni enega odstotka. Pozivi k znižanju obrestne mere so sicer vse glasnejši, po mnenju strokovnjakov pa bi do tega lahko prišlo celo že julija.

[A] F27DO_draghi_mario3_bl.1328725330.jpg

Prvi mož krovne evrske finančne institucije Mario Draghi (na sliki) je na novinarski konferenci po seji sveta povedal, da je bila današnja odločitev glede obrestne mere sprejeta s širokim soglasjem. Pozneje pa je priznal, da se je nekaj članov najvišjega organa denarne politike v evrskem območju že danes zavzemalo za znižanje ključne obrestne mere.

Nespremenjeni tudi obrestni meri za depozite in posojila

Svet ECB je ob tem nespremenjeni pustil tudi obrestni meri za mejno posojanje in deponiranje presežne likvidnosti, ki ostajata pri 1,75 oz. 0,25 odstotka.

ECB je tako novembra kot tudi decembra lani znižala ključno obrestno mero za območje z evrom, vsakič za 0,25 odstotne točke.

Statistika spodbudna, gospodarstvo pošilja različne signale

Draghi je še pojasnil, da so razmere v Evropi trenutno zelo zapletene, saj je nominalna in realna obrestna mera še vedno zelo nizka, ob tem pa medbančni trgi ne delujejo normalno, enako pa je moč reči tudi za trg državnega dolga. Prepričan je, da je treba ta zelo nekonvencionalni trenutni okvir upoštevati, saj znižanje obrestne mere v takšnem kontekstu morebiti ne bi bilo tako učinkovito kot v preteklosti.

Dodal je tudi, da iz gospodarstva prihajajo različni in celo nasprotujoči si signali. Različne anketne raziskave slikajo precej negativno sliko, medtem ko je kar nekaj trdnih statističnih podatkov bolj spodbudnih od pričakovanj. V ECB bodo po Draghijevih besedah razmere še naprej pozorno spremljali in cenovno stabilnost območja evra zagotavljali tako, da bodo ukrepali pravočasno in na odločen način.

Refinanciranje bank se podaljšuje vsaj do konca leta

Eden od nestandardnih ukrepov so tudi operacije refinanciranja bank po fiksni in nizki obrestni meri ter v neomejenem obsegu. Svet ECB se je danes odločil, da bo nekatere tovrstne ukrepe podaljšal za nedoločen čas oziroma vsaj do konca leta.

Gre za osrednjo operacijo refinanciranja z enotedensko in enomesečno ročnostjo, ki jo bo ECB po močno zrahljanih kriznih pravilih podaljšala nedoločno oziroma vsaj do 15. januarja 2013. Posebne nestandardne trimesečne operacije, ki bi se morale izteči konec junija, pa bodo podaljšali do konca leta.

Potenciali decembrskega ukrepa še neizkoriščeni

Glede obsežne triletne operacije refinanciranja po nizki obrestni meri, s katero je ECB decembra lani in februarja letos bankam posodila preko tisoč milijard evrov, je Draghi danes ponovil, da je ta ukrep preprečil resnejše težave v bančnem sektorju v območju evra.

Ob tem se po njegovih besedah pojavlja vprašanje, če bi bila nova izvedba tovrstne operacije res učinkovita, saj v nekaterih delih območja evra obstaja presežek likvidnosti v bančnem sistemu, ponekod pa te primanjkuje. Draghi tudi meni, da banke še niso izkoristile vseh potencialov tega kriznega ukrepa ECB.

ECB bo čakala na institucionalno krepitev

Analitiki sicer ocenjujejo, da naj bi v Frankfurtu pred novim ukrepanjem najprej počakali na naslednje korake držav za institucionalno krepitev območja evra. V primeru, da bi evropski voditelji konec meseca sprejeli načrt za okrepitev fiskalne, gospodarske in finančne povezanosti v evrskem območju, bi se v ECB tako po mnenju analitikov v bližnji prihodnosti odločili za nove ukrepe.

Draghi je danes po eni strani dal signal, da so ta pričakovanja upravičena. Dejal je namreč, da svet ECB pozdravlja odločitev voditeljev članic EU, da do zasedanja konec meseca oblikujejo nabor ukrepov za poglobitev gospodarske in denarne unije. Gre za "zelo pomemben korak", so ocenili člani sveta.

Cenovna stabilnost še naprej primarni ukrep za reševanje krize

Italijan na čelu ECB konec meseca pričakuje razjasnitev vizije razvoja evra, prepričan pa je, da bo ob tej okrepljeni negotovosti na finančnih trgov prav ta jasna opredelitev prihodnosti skupne valute prispevala k pomiritvi.

Obenem pa je Draghi opozoril, da nikoli ni bilo barantanja med političnimi odločitvami o prihodnosti območja evra in evropske integracije ter denarno politiko, saj sta oba procesa neodvisna. Prepričan je, da lahko ECB k reševanju krize še naprej največ pripomore s skrbjo za cenovno stabilnost.

Naslednje leto inflacija pod dva odstotka

V Frankfurtu menijo, da bo letna inflacija do konca leta vztrajala nad dvema odstotkoma, nato pa naj bi upadla pod to mejo. Glede na nekatera zadnja gibanja bi do tega lahko prišlo celo že prej. V vsakem primeru pa inflacijska pričakovanja brez upoštevanja enkratnih učinkov visokih cen energentov ostajajo trdno zasidrana v okvirih stabilnosti cen.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki ECB kmalu v novi nebotičnik, a bo ohranila tudi starega 3

Za izvajanje nalog v okviru bančne unije bo Evropska centralna banka zaposlila tisoč novih sodelavcev, za katere pa v novem, rpegrešno...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: Stresni testi ECB bodo za NLB in NKBM verjetno lažji in cenejši 24

Rezultati stresnih testov za NLB in NKBM, ki se izvajajo zdaj, bodo upoštevani tudi v evropskih testih, ki jih bo ECB izvedla naslednje...

FINANCE
Članki
Članki Fed ohranja stimulacijski program: Okrevanje ni prepričljivo 13

Ni neovrgljivih dokazov, da se trg delovne sile in ekonomija približujeta polnemu zdravju, pravi šef ameriške centralne banke Fed Ben...

FINANCE
Članki
Članki Unicredit prodala za milijardo evrov slabih posojil 13

Učinek bo viden v izkazih za prvo četrtletje prihodnjega leta

FINANCE
Članki
Članki Bratušek: Obdavčene bodo VSE nepremičnine 54

Nepremičninski davek bo veljal za popolnoma vse nepremičnine, drugi tir se bo moral poceniti, pokojnine in plače v javnem sektorju so za...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Jazbec: Podali smo šest ovadb v primeru Factor banke in Probanke 7

Tako kot policije ne morete kriviti za vsako nesrečo, ki se zgodi, tako tudi ne morete Banke Slovenije kriviti za vsak podeljen slab...

FINANCE
Članki
Članki Bratuškova: V PS nasprotujemo enostranskemu posegu v minimalne plače 135

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v Državnem zboru odgovarjala na vprašanja poslancev